Sok pénzt talált, bevitte a rendőrségre – te mit tennél? Videó





A bécsi főpályaudvaron a vonat után szaladt egy idős hölgy, amikor a zsebéből kiesett a pénze, ezer euró, kétszázas bankjegyekben. A vonat elindult vele München felé, a pénzt pedig a peronon megtalálták. Magyarországon a jog szabályozza, mi ilyenkor a teendő.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.10.15.
Módosítva: 2023.10.15.
pénz München idős hölgy masiniszta

Jó tudni, hogy vannak még becsületes emberek! A bécsi Hauptbahnhofon Svájc felé indult a vonat, amiről egy idős hölgy majdnem lemaradt, futott utána. A nagy igyekezetben a zsebéből kiesett 1000 euró, amit egy 48 éves férfi talált meg. Sok emberrel ellentétben nem zsebre vágta, hanem besétált az öt 200 eurós bankjeggyel a rendőrségre, és leadta azt. 

A,Man,Is,Trying,To,Catch,A,Train.,Man,Is
Az idős hölggyel már elindult a vonat, mire a férfi meglátta a peronon a pénzt (Képünk illusztráció) Fotó: Janis Petranis /  Shutterstock 


A zsaruk ezután értesítették a masinisztát, hogy miután célba érnek Münchenbe, a pórul járt utasa átveheti az elhagyott pénzét a pályaudvaron.
A Metropol utánajárt, mi a törvényes módja annak, hogy a talált tárgyak és a pénz visszakerüljön a jogos tulajdonosához, illetve mi illeti meg a becsületes megtalálót. Amennyiben nem helyesen jár el a megtaláló, akkor az akár egy évig tartó szabadságvesztéssel is büntethető.

A,Man,Found,One,Hundred,Dollar,Bill,On,The,Sidewalk
A törvény úgy fogalmaz, hogy mindent meg kell tenni azért, hogy a talált tárgy vagy pénz visszakerüljön a jogos tulajdonosához – Fotó: Stockah /  Shutterstock


A polgári törvénykönyv szabályozza, mi a teendő a talált dolgokkal, legyen az pénz – összegtől függetlenül – vagy bármilyen más tárgy. A törvény úgy fogalmaz, hogy mindent meg kell tenni azért, hogy visszakerüljön a jogos tulajdonosához. Amennyiben  nem jelentkezik érte senki vagy nem tudja hitelt érdemlően bizonyítani, hogy ő hagyta el, akkor többnyire a megtalálóé lehet a talált holmi. De nem minden esetben. Ha egyértelmű, ki a talált tárgy tulajdonosa, akkor egyszerűen vissza kell adni neki, még a rendőrséget sem szükséges értesíteni. Amennyiben nem tudjuk, ki a tulajdonos, akkor a megtalálás helye határozza meg, hogy kit illet a talált tárgy. Ha közterületről van szó, akkor a helyi jegyző az illetékes. Neki kell átadni a talált tárgyat, pénzt, amiről jegyzőkönyv készül. Ha nem jelentkezik érte a gazdája, akkor a megtaláló megkaphatja. Ha intézményben vagy bevásárlóközpontban találunk valamit, akkor a vezetőségnek kell leadni a pénzt vagy a talált tárgyat. Ha nem találják meg a jogos tulajdonost, akkor az államé lesz a talált tárgy. 

De mi van abban az esetben, ha egy bankautomata nyílásában találunk pénzt? Olyankor mindenképp a rendőrséget kell értesíteni, hiszen van rá esély, hogy meg tudják állapítani, ki felejtette ott.

Megkérdeztük az embereket, hogy mit tennének hasonló szituációban. Nézd meg, mit válaszoltak!

 

 

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás