Nemzeti ünnep: ilyen sok program közül választhatsz október 23-án Budapesten





Minden, amit tudnod érdemes október 23-ról. Ünnepi rendezvények, programok, közlekedés és nyitvatartás. Ezek a hétfői nap legfontosabb tudnivalói.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.10.23.
Módosítva: 2023.10.23.
megemlékezés 56-os forradalom és szabadságharc október 23. emléknap ünnepnap

1956. október 23-án Budapesten az egyetemi diákság felvonulásával kezdődött a szovjet megszállás és a kommunista elnyomás elleni felkelés, ami végül véres összecsapásokkal és kivégzésekkel végződött. Ezen a napon egyrészt a magyar hősökre emlékezünk, másrészt a Magyar Köztársaság 1989-es kikiáltására. Mutatjuk, miket érdemes tudnod a mai napról.

október 23-ai hosszú hétvége
Az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire emlékezünk. Fotó: október23.kormany.hu

1956. október 23-án az egyetemi diákság felvonulása után a Parlament előtt már több száz ezer fő hallgatta Nagy Imre reformokat ígérő beszédét. A fegyvertelen tömegre a Rádió épületénél leadott véres sortűz hatására estére fegyveres felkelés bontakozott ki. A tüntetők ledöntötték a Dózsa György úti Sztálin-szobrot, a kommunista diktatúra jelképét, és hajnalra elfoglalták a Magyar Rádió épületét. Az ezt követő napokban Nagy Imre kormánya megtette a kezdő lépéseket a demokratikus átalakulás felé és a szovjet csapatkivonási tárgyalások is megkezdődtek. November 4-én azonban az orosz tankok hadüzenet nélkül megindultak a főváros ellen, november tizedikére pedig legyőzték a budapesti civileket, és kezdetét vette a megtorlás. Százezrek menekültek el az országból, ezreket börtönöztek be, és több száz forradalmárt végeztek ki. A forradalom leverését követően tilos volt október 23-ára emlékezni, sőt megemlíteni is. A véres események emlékét csupán a külföldre emigráltak őrizhették nyíltan. A forradalom kezdetének napja csak 1991 óta nemzeti ünnep, amit a 2012-es Alaptörvény is megerősített.

Ezeket tartogatja a 67. évforduló

Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc Emléknapja ünnepségsorozat keretében október 23-án, hétfőn reggel 9 órakor ünnepélyes zászlófelvonás lesz a Kossuth Lajos téren, 10.00–18.00-ig pedig a Szent Koronát lehet meglátogatni az Országházban. Az érdeklődők emellett megtekinthetik a Díszlépcsőházat és a Kupolacsarnokot is.

Október 23-án, hétfőn ingyenes lesz a múzeumlátogatás a fővárosban a nemzeti ünnephez kapcsolódóan. Belépődíj nélkül megtekinthető például a megújult Néprajzi Múzeum vagy a Terror Háza is. 

Egész napos protokollmentes gyertyagyújtás lesz a Hősök falánál.

A Nemzeti Múzeumban  14 órától Szabadságharcosok között címmel lesz kurátori tárlatvezetés John Sadovy fényképeiről, az 1956-os magyar forradalom napjaiból. Ezek mellett az 1956-os Forradalom és Szabadságharc Emléknapja ünnepségsorozat programjain is ingyenesen részt lehet venni.

Megtekinthető a „A magyar törvényhozás ezer éve” c. kiállítás az Országház Látogatóközpontjából nyílóan, az In memoriam 1956. október 25. emlékhely és kiállítás a Kossuth Lajos téren, valamint a Kőtár a Kossuth Lajos téren – olvasható a 23-ai programok hivatalos tájékoztatójában.

Egy kiállított Csepel teherautó is megtekinthető egész nap a Kossuth téren.

A legendás 301-es parcellában egész nap protokollmentes megemlékezés lesz.

16 és 23 óra között fényfestés lesz a következő helyszíneken:

·        Külügyminisztérium épülete – animáció

·        Budapesti Műszaki Egyetem K épület (Duna felőli oldal)

·        Terror Háza Múzeum épülete

Október 23-án lesz az utolsó lehetőség ellátogatni a lezárt Pesti alsó rakpartra, ahová ebből az alkalomból számos programot szerveztek.

A szentendrei skanzenbe is érdemes lesz kiugrani, mivel az ’56-os forradalom időszakának falusi mindennapjait idézik majd meg. A látogatók beöltözhetnek az ötvenes évek ruháiba, kipróbálhatják a skanzen katonai Roburját, a történelmi pontokon pedig a forradalom vidéki eseményeivel ismerkedhetnek.

Számos programmal vár a lezárt pesti alsó rakpart Fotó: Vaskó Tamás / Metropol

Módosul a hétfői közlekedés

A BKK járatai hétfőn a munkaszüneti napokon és ünnepnapokon érvényes menetrenddel közlekednek. Emellett az ünnep miatt változik a vonatok és a Volánbusz járatainak közlekedési rendje is. Mindenképp tájékozódj, mielőtt útnak indulsz!

Forgalomkorlátozások is lesznek a fővárosban

Rendezvények miatt ideiglenes forgalomkorlátozások vannak október 20–23. között több budapesti kerületben. Október 23-án 8 órától 24 óráig zárva lesz a XI. kerületben a Műegyetem rakpart a Bertalan Lajos utca és a Szent Gellért tér között. Emellett időszakos lezárásokra is számítani kell.

Változik a boltok nyitvatartása

A hétfői munkaszüneti nap miatt a legtöbb üzlet zárva tart, kivéve a benzinkutakon lévőket, a kisebb családi üzleteket, virágboltokat, újságosokat, édességboltokat. A gyógyszertárakból is csak az ügyeletesek lesznek nyitva, az éttermek nagy része viszont kinyithat a nemzeti ünnep napján is. A nagy üzletláncok nyitvatartása a következőképp alakul a startlap.hu szerint:

  • Az Aldi, az Auchan, a CBA, a Lidl, a Metro és a Penny üzletei szinte kivétel nélkül zárva lesznek október 23-án hétfőn.
  • A SPAR és Interspar üzletei zárva lesznek hétfőn, viszont az OMV SPAR express üzletek egy része nyitva tart október 23-án.
  • A Tesco üzletei közül a hiper- és szupermarketek és expressz üzletek is zárva tartanak október 23-án.




 





Ezeket olvastad már?
Szentkirályi Alexandra jelöltként is megoldotta, amit Karácsony Gergely főpolgármesterként sem tudott

Szentkirályi Alexandra jelöltként is megoldotta, amit Karácsony Gergely főpolgármesterként sem tudott

"Azt hittük, hogy földrengés van!" Felrobbant egy ház, egy ember meghalt a pusztításban

"Azt hittük, hogy földrengés van!" Felrobbant egy ház, egy ember meghalt a pusztításban

Retteg a NASA: aggódnak, mit találnak a kínaiak a Hold sötét oldalán

Retteg a NASA: aggódnak, mit találnak a kínaiak a Hold sötét oldalán

Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás