Itt az október 23-i hosszú hétvége: programok, ünnepi rendezvények, közlekedés, nyitvatartások





Utánajártunk milyen programok lesznek a háromnapos hétvégén a fővárosban, ahogy annak is, milyen változások lesznek a nemzeti ünnep miatt a nyitvatartásban, közlekedésben. Íme a lista!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.10.21.
program munkaszüneti nap október 23. menetrend

Számos programlehetőség közül lehet válogatni a soron következő hosszú hétvégén is, nem csak az október 23-ai nemzeti ünnephez kapcsolódóan. Lesz azonban némi változás a közlekedésben és a boltok nyitvatartásában is. Mutatjuk a részleteket!

október 23-ai hosszú hétvége
Ilyen programok lesznek a háromnapos hétvégén a fővárosban Fotó: október23.kormany.hu

Ilyen programokon lehet részt venni a hosszú hétvégén

  • Szombaton és vasárnap még látogatható az Art Market Budapest a budapesti Bálnában, ami nem más, mint Közép- és Kelet-Európa legjelentősebb nemzetközi kortárs képzőművészeti vására. Szintén vasárnapig tart a 360 Design Budapest is, aminek keretin belül szakmai előadásokon, exkluzív tárlatvezetéseken és további, izgalmas programokon lehet részt venni az Adria-palotában és szerte a fővárosban. Ugyancsak vasárnapig bezárólag több helyszínen is tart majd a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál a főváros több helyszínén. Szombaton és vasárnap még van lehetőség egy igazi gőzmozdonyos nosztalgiavonatos utazáson is részt venni. A Gyermekvasút mindkét nap két-két járatot indít Hűvösvölgyből és Széchenyihegyről. Az ezekkel a programokkal kapcsolatos részletek itt olvashatók.
  • Az október 21–23-i hosszú hétvégén utoljára lehet ellátogatni a lezárt pesti alsó rakpartra, ahová ebből az alkalomból számos programot szerveztek. A mozogni vágyók tajcsi- vagy jógagyakorlatokat végezhetnek, az érdeklődők megismerkedhetnek a teherbiciklivel, illetve múltidézéssel egybekötött kerékpártúrán vehetnek részt. Lesz még kézműves-foglalkozás, közösségi színház, koncertek, gyermekprogramok, hétfőn pedig gyertyafényes vacsora búcsúztatja az idei rakpartnyitást. Mindezekről itt olvashatók részletek.
  • Október 23-án, hétfőn ingyenes lesz a múzeumlátogatás a fővárosban a nemzeti ünnephez kapcsolódóan. Belépődíj nélkül megtekinthető például a megújult Néprajzi Múzeum vagy a Terror Háza is. A Nemzeti Múzeumban pedig 14 órától Szabadságharcosok között címmel lesz kurátori tárlatvezetés John Sadovy fényképeiről, az 1956-os magyar forradalom napjaiból. Ezek mellett pedig az 1956-os Forradalom és Szabadságharc Emléknapja ünnepségsorozat programjain is ingyenesen részt lehet venni, amik itt találhatók.

Változások a közlekedésben a hosszú hétvégén

A BKK járatai szombaton még a szombati menetrend szerint, vasárnap és hétfőn viszont munkaszüneti napokon és ünnepnapokon érvényes menetrenddel közlekednek. Emellett az ünnep miatt változik a vonatok és a Volánbusz járatainak közlekedési rendje is.

Forgalomkorlátozások is lesznek a fővárosban

Rendezvények miatt ideiglenes forgalomkorlátozások lesznek október 20–23. között több budapesti kerületben. Vasárnap 12 órától 20 óráig a XI. kerületben zárva lesz a Műegyetem rakpart a Bertalan Lajos utca és a Szent Gellért tér között. Hasonló korlátozás lesz vasárnap 15 órától 20 óráig a II. kerületben, a Bem tér teljes területén. Október 23-án 8 órától 24 óráig zárva lesz a XI. kerületben a Műegyetem rakpart a Bertalan Lajos utca és a Szent Gellért tér között. Emellett időszakos lezárásokra is számítani kell, amik listája itt található.

Így lesznek nyitva a boltok az ünnepi hosszú hétvégén

A hétfői munkaszüneti nap miatt a legtöbb üzlet zárva tart majd, kivéve a benzinkutakon lévőket, a kisebb családi üzleteket, virágboltokat, újságosokat, édességboltokat. A gyógyszertárakból is csak az ügyeletesek lesznek nyitva, az éttermek nagy része viszont kinyithat a nemzeti ünnep napján is.





 





Ezeket olvastad már?
Kása, gyurma, virág - A Metropol olvasói így köszöntik fel édesanyjukat Anyák napján

Kása, gyurma, virág - A Metropol olvasói így köszöntik fel édesanyjukat Anyák napján

Rémisztő alakot fotóztak a Nap felszínén az európai űrszondák

Rémisztő alakot fotóztak a Nap felszínén az európai űrszondák

A hétvégi időjárásban nem lesz köszönet: Az ország nagy részére figyelmeztetést adtak ki

A hétvégi időjárásban nem lesz köszönet: Az ország nagy részére figyelmeztetést adtak ki

Megpróbálták kifosztani, véletlenül meggyilkolta a betörőt

Megpróbálták kifosztani, véletlenül meggyilkolta a betörőt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás