Biciklitárolókra pályázhatnak a belvárosi társasházak





Kerékpártároló létesítési pályázattal segíti a lakóközösségeket Belváros Önkormányzata.



Megosztás
Szerző: H. Á.
Létrehozva: 2023.10.03.
pályázat lakóközösség kerékpár támogatás V. kerület

Vissza nem térítendő támogatást nyújt a kerület azoknak a társasházi és szövetkezeti lakóépületeknek, amelyek kerékpártárolókat szeretnének kialakítani vagy fejleszteni. A pályázat célja, hogy biztonságos, kényelmes és esztétikus kerékpártárolókat teremtsen a belvárosi lakók számára, akik így könnyebben választhatják a környezetbarát közlekedési módot.

Az egyik V. kerületi társasház bejáratánál lévő biciklitároló a Bajcsy-Zsilinszky úton. Fotó: Budapest V. kerülete, Belváros-Lipótváros Önkormányzata

Már eddig is rengeteg, több, mint 2600 kerékpár tárolására elegendő kerékpártárolót telepítettek a Belvárosban, melyek egyik különlegessége, hogy a közlekedés minden szereplőjére gondolva választják meg a létesítésük helyszínét, így nem akadályozzák a gyalogosközlekedést és nem foglalnak el lakossági autóparkolóhelyeket.

Ezen felül Belváros Önkormányzata évről évre meghirdeti a kerékpártárolók létesítésére vonatkozó pályázatukat, melyre a társasházi közösségek nyújthatják be pályázataikat.

Belváros Önkormányzata hosszú ideje nagy hangsúlyt fektet az alternatív közlekedési módok támogatására

– közölte a Metropollal az V. kerületi önkormányzat. A kerület például 2021-től évente 34 500 Ft támogatást nyújt a 6-14 éves gyermekek kerékpár, elektromos kerékpár, roller, elektromos roller és görkorcsolya vásárlásához.

A pályázatban részt vevő lakóépületeknek meg kell felelniük bizonyos feltételeknek, például elsősorban a társasházak osztatlan, közös tulajdonú, kerékpártárolók elhelyezésére alkalmas helyiségeinek hasznosítása támogatott, ahol a magas építésű támaszok telepítése elvárt. További elvárás általában a pályázó társasházak részéről, hogy legyen védelem a kerékpárlopások ellen, valamint megfelelőek legyenek az építészeti-, örökségvédelmi- és műszaki követelmények. A Fidesz-KDNP vezette V. kerület így igyekszik minél több lehetőséget biztosítani a lakosoknak arra, hogy környezetkímélő módon közlekedhessenek.

A kerület vezetése igyekszik újabb kerékpártámaszokat is létesíteni, hogy ne csak a kerületben élők, hanem az oda érkezőket és a kerületen átkerékpározókat is támogassák.

– Eddig 1300 db kerékpártárolót telepítettünk. A kerékpártárolók kapacitása több mint 2600 kerékpár – közölte lapunkkal Belváros Önkormányzata.

November 14-ig lehet pályázni, épületenként 600 ezer Ft a maximum

A pályázat benyújtási határideje november 14. kedd 16 óra. A pályázat részletes kiírása és a jelentkezési lap a kerület oldalán található meg. A támogatás összege a bruttó kivitelezési költség maximum 40 százaléka, mely legfeljebb 600 ezer forint lehet lakóépületenként.

A pályázatok elbírálásának határideje 2023. december 14. csütörtök. A helyesen benyújtott, minden feltételnek megfelelő pályázatok eredményességéről minden pályázatot benyújtott társasház közös képviselőjét (az intézőbizottság elnökét), a döntéshozás után írásban értesíti a kerület.





 





Ezeket olvastad már?
Karácsony 6 méteres nevetséges bicikliútja szimbolizálja, milyen ma a városvezetés – mondja Szentkirályi Alexandra

Karácsony 6 méteres nevetséges bicikliútja szimbolizálja, milyen ma a városvezetés – mondja Szentkirályi Alexandra

„Túl kövér” – mondta a férfi, majd futópadra kényszerítette a kisfiát, aki belehalt a bántalmazásba

„Túl kövér” – mondta a férfi, majd futópadra kényszerítette a kisfiát, aki belehalt a bántalmazásba

Elképesztő rablás Budán: elhagyta a mordályt a nyílt utcán a tettes

Elképesztő rablás Budán: elhagyta a mordályt a nyílt utcán a tettes

„Ha 30 percen belül nem hallasz felőlem, meghaltam” – eltűnt anya helyett földi maradványokat találtak

„Ha 30 percen belül nem hallasz felőlem, meghaltam” – eltűnt anya helyett földi maradványokat találtak

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás