Római-part: a fürdőzők nem tudták, de 11 alkalommal került szennyvíz a Dunába





Csak június és július hónapokban 11 alkalommal engedtek ki hígított szennyvizet a Dunába a Római-partnál a Pók utcai és a békásmegyeri szivattyútelepről – derült ki a Fővárosi Csatornázási Művek adataiból. Erről sem a strandolóknak, sem a sportolóknak nem volt tudomásuk.



Megosztás
Szerző: E.Zs.Z.
Létrehozva: 2023.09.11.
Római-part Duna vízminőség Kiss László szabadstrand

A Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) adatai alapján csak 2023 júniusában és júliusában 11 alkalommal engedtek ki hígított szennyvizet a Dunába a Római-partnál a Pók utcai és a békásmegyeri szivattyútelepről. Mint korábban is megírtuk, a fekáliát a Duna sodrása éppen a baloldali Kiss László polgármester vezette testület által megnyitott szabadstrand irányába viszi. 

Kiss László, Óbuda DK-s polgármestere egyszer sem tájékoztatta a lakosságot arról, hogy a Fővárosi Csatornázási Művek szennyvizet engedett a Dunába – Fotó: Metropol

A csatornázási művek azt is hírül adta, hogy minden alkalommal hivatalból értesítették az óbudai önkormányzatot az ürítésekről. Ehhez képest a baloldali testület nem tájékoztatta sem a fürdőzőket, sem a Duna ezen szakaszán sportolókat.A Római-parton már harmadik éve lehet strandolni a plázson. A helyi Fidesz szerint „Kiss hazardírozik az emberek egészségével. Nem elég, hogy polgármesterként elhallgatja az emberek elől, hogy a Rómait rendszeresen elárasztják emberi ürülékkel, még biztatja is az óbudaiakat, hogy mártózzanak meg a gusztustalan szennylében”.  

Közös vezeték szolgál a szenny- és a csapadékvizek elvezetésére, ezért csapadékos időben a szennyvíz záporvízzel keveredik. Nagyobb záporok esetén a többletvizet a békásmegyeri telep a Dunába szivattyúzza – Fotó: Facebook

Gyepes Ádám fideszes önkormányzati képviselő szerint Kiss László polgármester elhallgatta az emberek elől a szennyvíz kifolyatását.

Az emberek egészsége nem játék! A szennyvízürítések tudatában Kiss László egyszer sem szólalt fel a Fővárosi Közgyűlésben, hogy bővítsék a tározókapacitást, és ne árasszák el minden esőzés után emberi ürülékkel a Római-partot. Sőt, bátorította is a lakosságot, hogy veszélynek tegyék ki magukat az önkormányzat által kijelölt szabadstrandon. 
Ez a magatartás már túllép a politika keretein, a tények elhallgatásával Kiss László szándékosan kockáztatta az emberek egészségét. Mindez nem maradhat következmények nélkül, ezért a Fidesz–KDNP óbudai frakciója kezdeményezni fogja a polgármester felelősségre vonását

– mondta Óbuda kormánypárti képviselője, aki hozzátette: „a közeli Szentendrén egyébként minden hasonló esetben az önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, csak Kiss László hallgat”.

A Fidesz szerint az sem véletlen, hogy a szezon folyamán Kiss László polgármester sem merült alá a zavaros vízben, sőt Szabó Tímea és Tordai Bence is kihagyta a Plázs vizét. Fotó: Havran Zoltán

Egy óbudai kérte ki a nyilvános adatokat az FCSM-től

A szabadstrand fenntartásához rendszeres vízminőség-vizsgálatokra is szükség van, ezek egy része fent van az önkormányzat hivatalos oldalán is, de egy óbudai megelégelte a dolgot, és közérdekű adatigényléssel fordult a csatornázási művekhez, hogy részletesebb tájékoztatást kapjon. Az intézmény által közöltekből figyelemreméltó információkat kapott.

A kapott adatok alapján az látszik, hogy épp azok a napok hiányoznak az önkormányzat honlapjára feltöltött adatok közül, amelyek közvetlenül az FCSM által megjelölt ürítési időpontok után készültek. A „Római-parti Plázs” idén hivatalosan június 30-án nyitotta meg kapuit, az első mintavétel június 19-én történt, tehát bő egy héttel az addigi utolsó ürítés után. Az FCSM ezt követően június 21-én és 23-án engedett be szennyvizet a strand mellett, így az azt követő napok mintái sincsenek közzétéve, a következő mintavételi dátum június 26. Jól látható, hogy míg a 19-i mintában az E. coli baktériumszám 30/100 ml, addig a 26-i mintában már 109/100 ml. Ugyanígy hiányoznak a július 13-án történt szennyvízürítést követő napok mintái is, a honlapon fent lévő következő dátum július 18., pedig előtte közzétették a július 10., 11. és 12-i mintákat is… 

 

Legutóbb is egy lakó jelezte a szennyvíz kiömlését

Legutóbb akkor hallhattunk a Római-parti strandról, amikor augusztus elején egy lakó – nem az önkormányzat – értesítette először közösségi oldalán az óbudaiakat, hogy ne menjenek a strandra, mert ömlik a szennyvíz az afölött lévő tározóból. Mint írta: „A Pünkösdfürdő utcai parti kiömlőnél dől a hígított szennyvíz a Dunába. (Remélem, nem csak én értesítettem az illetékeseket, hogy zárják le a Római-parti szabadstrandot.)”A baloldali polgármester ebben az esetben is elintézte a dolgot annyival, hogy a honlapon és a Plázs kapuján arról tájékoztatta a kerületieket, hogy a Duna magas vízállása miatt a Plázs nem látogatható, a föveny nagy része víz alá kerül. 

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás