Ő kezdeményezte a Lánchíd megépítését, ma 232 éve született





Széchenyi Istvánt Kossuth Lajos a magyarok legnagyobbikának nevezte. Leszármazottjai ma is Magyarországon élnek.



Megosztás
Szerző: Z.H.
Létrehozva: 2023.09.21.
Módosítva: 2023.09.21.
Lánchíd bortermelés selyemhernyó

232 éve, 1791. szeptember 21-én született Széchenyi István államférfi, valóságos belső titkos tanácsos, császári és királyi kamarás, író, polihisztor, közgazdász, a Batthyány-kormány közlekedési minisztere, „a legnagyobb magyar”. Kossuth Lajos – egyik legnagyobb politikai ellenfele – méltatta így: „polgári erényben nagy férfiak, minő például az, kit én, nem gyáva hizelgésből, hanem meggyőződésből, a’ magyarok legnagyobbikának szoktam nevezni.”

Fotó: Wikipédia

Eszméi, hatása és gyakorlati tevékenysége által a modern Magyarország egyik megteremtője. A magyar politika egyik legkiemelkedőbb és legjelentősebb alakja, akinek nevéhez a magyar gazdaság, a közlekedés, a külpolitika és a sport területén végrehajtott reformok fűződnek. Eszméit tartalmazó könyvei, a Hitel, a Világ és a Stádium óriási hatást gyakoroltak kora szellemi megújításában.

1827-ben a londoni és párizsi klubélet mintájára megalapította a Nemzeti Kaszinót, hogy társasági fórumot teremtsen a nemesség, az értelmiség és a tenni vágyó hazafiak számára. Gyakorlati alkotásai közé tartoznak a mai Magyar Tudományos Akadémia alapjának (Magyar Tudós Társaság) létesítése, a Lánchíd megalkotása, a hajózás és hajógyártás (Óbudai Hajógyár), a balatoni gőzhajózás megteremtése, a Vaskapu szabályozása, a Tisza-vidék árvízmentesítése, valamint ő volt a korszerű bortermelés, a selyemhernyó-tenyésztés, a cukorgyártás, a gázvilágítás, az országos vasútfejlesztés egyik előmozdítója. 

Lánchíd
Fotó: Nagy Zoltán

Az első gőzhengermalom létrehozásával a modern lisztgyártás megalapozója. 1842-ben ő javasolta a budai alagút építését a Várhegy keresztülfúrásával az épülő Lánchíd budai hídfőjénél. Ő volt a lóversenyzés és lótenyésztés, később az evezőssport meghonosítója Magyarországon: létrehozta az első csónakházat. 1841-ben megalapította az első Hajós Egyletet, beindítva az első evezősversenyeket. Számos intézmény alapítója és névadója, az ipar és gazdaság fejlődésében fontos részvénytársaságok megalapítója. 

Kezdeményezésére nyílt meg 1837-ben Pest-Buda első magyar nyelvű színháza (mely 1840-től a Nemzeti Színház nevet viselte). Széchenyi Béla és Széchenyi Ödön édesapja. Leszármazottjai napjainkban is Magyarországon élnek. Dédunokája Széchenyi Géza. Ödön nevű fia ágán. Gróf Széchenyi István és testvéreinek a leszármazottjai megalapították 2013-ban a Gróf Széchenyi Család Alapítványt, amely a nemzeti értékrend továbbvitelén tevékenykedik.

92 éves lenne Jockey

1931. szeptember 21-én született Larry Hagman, a Dallas sorozatból Jockey Ewing. Első híres szerepét az 1965 és 1970 között futott Jeannie, a háziszellem (I Dream of Jeannie) című filmsorozatban kapta, melyben egy űrhajóst alakított. 

Larry Hagman
Fotó: FREDERICK M. BROWN / AFP

Világhírűvé a Dallas című sorozat főgonoszaként vált. Feleségével, a svéd származású divattervező Maj Axelssonnal 1954-től haláláig élt házasságban, két gyermekük született. 2012. november 23-án halt meg.

Legyen béke!

1981-ben az ENSZ Közgyűlésének nyitónapján úgy határoztak, hogy minden év szeptemberének harmadik keddjén ünneplik A BÉKE NEMZETKÖZI NAPJÁt. Egy 2001-es határozat értelmében 2002 óta szeptember 21-én tartjuk ezt a napot. Az ENSZ Közgyűlése arra kérte az országokat, hogy tekintsék ezt a fegyverszünet és az erőszakmentesség napjának.

Szombaton nagy változás jön az időjárásban

Ma, csütörtökön a koponyeg.hu előrejelzése szerint még nyárias időre számíthatunk, 28 fokos napi csúcshőmérséklettel. Pénteken hasonló hőmérsékletű napra van kilátás, de már megjelennek a záporok és zivatarok. Szombaton jelentős lehűlés körvonalazódik, ekkor már csupán 20-22 fokra készülhetünk, és csapadék is lehet.

Adj vért te is!

Nagyon sokat segíthetnek másokon azok, akik vérüket adják. Budapesten rendszeresen szerveznek véradást, ma ezeken a helyszíneken várják az önkénteseket.

Közép-magyarországi Regionális Vérellátó Központ

1113 Budapest, Karolina út 19–21.

Időpont: 7–19 óra

Allee Bevásárlóközpont

1117 Budapest, Október huszonharmadika utca 8–10.

Időpont: 12–18 óra

Pólus Center

1152 Budapest, Szentmihályi út 131.

Időpont: 12–18 óra

Sugár Üzletközpont II. emelet

1148 Budapest, Örs vezér tere 24.

Időpont: 12–17.30 óra

Itt tilos megállni!

A Budapesti Rendőr-főkapitányság értesíti a járművezetőket, hogy az alábbi forgalmirend-változás lép életbe a főváros területén szeptember 21-én. Tilos a megállás ebben az időpontban:

0 órától szeptember 22-én 14 óráig Budapest VIII. kerületében a Magyarok Nagyasszonya téren a Gaál Mózes utca folytatásában mindkét oldalon
és a Magyarok Nagyasszonya téren a Gaál Mózes utca és a Bláthy Ottó utca között.
 

 





 





Ezeket olvastad már?
Magányos özvegyasszony fogadja be Lászlót - cserébe ezt kéri a férfitől vidéki jótevője

Magányos özvegyasszony fogadja be Lászlót - cserébe ezt kéri a férfitől vidéki jótevője

Elégedett a szakértő: 300 csapatnak adta fel a leckét IBCC jubileumi pontyfogóversenye

Elégedett a szakértő: 300 csapatnak adta fel a leckét IBCC jubileumi pontyfogóversenye

Rajtol a Belvárosi Kutyafesztivál: nem hiszed el, ki lesz a sztárvendég – Fotók

Rajtol a Belvárosi Kutyafesztivál: nem hiszed el, ki lesz a sztárvendég – Fotók

A kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás