RETRO RÁDIÓ

A kormány a szőlészeket és borászokat az elmúlt két évben 13 milliárd forinttal támogatta

Az elmúlt tizenkét év munkájának köszönhetően a magyarországi szőlő-és bortermelés itthon előkelő helyen van minőségi termékeivel, és a nemzetközi piacon is versenyképes.Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.02.11.
fejlődés

A koronavírus-járvány miatti korlátozások a bor- és szőlőgazdálkodást kiemelten érintették, de az állami támogatásokkal nem csak stabilizálták a piaci helyzetét, de a bormarketing, és a gépesítési lehetőségek bővítésével jelentős fejlődések indultak a hazai szőlészet-borászat területén.

A borpiacra az átlagosnál jobban vetült rá a koronavírus árnyéka, ugyanis az egyik legnagyobb értékesítő, népszerűsítő csatornája, a rendezvények, vendéglátóhelyek korlátozásra kényszerültek.

Emiatt a kormány a szőlészeket és borászokat az elmúlt két évben 13 milliárd forinttal támogatta, az ágazat stabilizálása érdekében – mondta a Borsnak Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

 

Az Agrárminisztériumban bemutatták a szövetségben a szőlő- és bortermelőkkel című az ágazatot érintő tájékoztató kiadványt. (Balról jobbra) Feldman Zsolt államtitkár, Légli Ottó HNT-elnök, Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott – Fotó: Móricz István/Bors

Hazánkban 30 ezer vállalkozás foglalkozik szőlészettel és borászattal. A kormány 2010 óta kiemelt figyelmet fordít a velük való együttműködésre, az ágazatot érintő rendeleteink is a szereplőkkel való kölcsönös párbeszéd után születnek meg.

A most bemutatott füzet is a közösen elért eredményeket vonultatja fel, és a szektort érintő kihívásokat, amit minden érintetthez eljuttatunk egyes szaklapokba fűzve, valamint személyesen a következő két hónap szakmai fórumain – emelte ki Nyitrai Zsolt, a kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott.

Feldman Zsolt elmondta: a következő időszakban egyre versenyképesebbé válhat a magyar borászat a géptámogatási támogatásnak köszönhetően.

„A hazai szőlőtermelők értékesítési lehetőségeit rontotta az beáramló olcsó import borok itthoni borüzemekben történő palackozása, az ágazati ellenőrzésekkel ez a probléma megszűnt. Magyarországi címke alatt már csak magyar szőlőből kerülhet bor a palackokba” – emelte ki a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

Ezeket olvastad már?
A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

Brutális karambollal indult a reggel: megállították a forgalmat

Brutális karambollal indult a reggel: megállították a forgalmat

Ebben nem lesz köszönet: brutális idő tör ránk

Ebben nem lesz köszönet: brutális idő tör ránk

Sokkoló: 2 éves gyermek gázolta el terhes édesanyját

Sokkoló: 2 éves gyermek gázolta el terhes édesanyját

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás