Hatalmas felfedezést tett a NASA: ez minden eddigi elképzelést megváltoztat - Videó!

Különleges exobolygóra bukkantak a tudósok, amelyen egy furcsa kémiai jelet is észleltek.



Megosztás
Szerző: KL
Létrehozva: 2023.09.14.
Módosítva: 2023.09.14.
felfedezés idegen civilizációk NASA

Egy olyan exobolygóra bukkantak a NASA tudósai a Földtől mintegy 120 fényévnyire, amelynek felszínén óceán lehet, sőt egy olyan kémiai jelet is észleltek, ami arra utalhat: potenciálisan élet lehet a planétán. A nem mindennapi felfedezést a James Webb űrteleszkópnak köszönhetik a tudósok.

View,Of,Moon,Limb,With,Earth,Rising,On,The,Horizon.
A NASA tudósai ismét hatalmas felfedezést tettek Fotó: Elena11 (Illusztráció!)

A K2-18b kódjellel ellátott bolygó az Oroszlán csillagképben található

Az égitestet azt követően találta meg James Webb, hogy felhasználta a Hubble, valamint a Kepler űrtávcsövek korábban regisztrált adatait. A számítások alapján a planéta a Földnél kilencszer nehezebb, és úgy vélik, egy hycean exobolygóról van szó. Ez egy olyan meleg bolygó, amely felszínén feltételezhetően folyékony vízből álló óceán van, továbbá hidrogénben gazdag légkör található.

A NASA szerint a K2-18b légkörének kémiai elemzése az óceán jelenlétére utal. A légkörben fellelhető metán és szén-dioxid, ammóniát viszont kevésbé tartalmaz. Azonban ami ennél is nagyobb meglepetés, hogy az égitesten elképzelhető, hogy dimetil-szulfid is van. Ez egy olyan szerves vegyület, amit a Földön csak az élet termel. A szervezet szerint a földi légkörben megtalálható dimetil-szulfid a tengerekben élő fitoplanktonok által termelt anyag.

Az anyag jelenlétét a független kutatók még nem erősítették meg, így emiatt további vizsgálatokra lesz szükség. Webb a következő megfigyelései során erre fog összpontosítani.

Nem ez az első alkalom, hogy a NASA vízre utaló jelet talál az egyik bolygón. Korábban a HAT-P-11b kódjelű kis méretű exobolygón talált vízgőzt az űrkutatási szervezet. Ez a planétaszint 120 fényévre van a Földtől – emlékeztet cikkében a Guardian.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás