„Csont és bőr voltam” – hősként küzd a 19 éves Panka ritka, súlyos betegségével





Panka a ritka betegsége miatt teljesen elveszítette az önbizalmát. A gyógyulása érdekében egy kockázatos műtét előtt áll.



Megosztás
Szerző: KN
Létrehozva: 2023.09.26.
diagnózis ams fájdalom

A 19 éves Tóth Panna négy éve érzi, hogy nincs rendben az egészsége, két hónapja pedig megkapta a diagnózisát: egy rendkívül ritka betegségben, az úgynevezett Arteria Mesenterica Superior szindrómában (AMS) szenved, ami tulajdonképpen egy érszűkületet jelent a hasban, ami miatt felborul az emésztési folyamat.

Panka betegsége miatt nagyon lefogyott, de sikerült visszahíznia – Olvasói fotó

„Nem voltam képes enni”

Nagyon lefogytam, mert nem voltam képes enni. Rosszul éreztem magamat a bőrömben, hogy nem tudtam felvenni a kedvenc ruháimat

– mesélte a Kalocsán élő lány, aki minden fájdalom ellenére az egészsége érdekében egy év alatt felszedett 15 kilót, ezzel visszanyerte az önbizalmát. „Nagyon meg kell válogatnom, hogy miket eszek, leginkább szárazabb ételeket, pirítóst és kekszet, melléjük tápszert is kell fogyasztanom.”

„Rengeteg vizsgálaton voltam túl”

Panka a gimnázium utolsó évében rendkívül rosszul érezte magát a betegsége miatt, de minden nehézség ellenére sikerült az érettségi vizsgája. Jelenleg rengeteget jár kórházba és arra koncentrál, hogy meggyógyulhasson. Érdekli a modellkedés, de szívesen dolgozna az egészségügyben is, mert pontosan tudja, hogy milyen nagy segítséget tudna nyújtani a beteg embereknek. A TikTok-csatronáján pedig rendszeresen beszámol követőinek az állapotáról.

Iszonyatosan megkönnyebbültem, amikor kimondták a diagnózist. Már rengeteg vizsgálaton voltam túl

 – mondta a Metropolnak Panka, akinek a párja és a szülei adnak erőt. 

Panka sokat van otthon – Olvasói fotó

„A betegségem türelmet tanított”

Panka a közeljövőben egy kockázatos műtét elé néz annak érdekében, hogy meggyógyulhasson.

A betegségem türelmet tanított. Hiába kezdtem el szedni egy gyógyszert, nem az egyik pillanatról a másikra leszek tőle jobban; és szerintem ez – átvitt értelemben – az élet minden területére igaz. Szerintem mindenki, aki hasonló nagy törésen megy keresztül, sokkal empatikusabb lesz, és teljesen máshogy fog utána gondolkozni 

– magyarázta lapunknak a fiatal lány. 

Panka legújabb TikTok-videójában a követőivel is megosztja betegségének részleteit: 

 

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás