Kiürülnek a budapesti piacok: több mint 100%-os áremelés sújtja az őstermelőket





Tovább dagad a fővárosi piacbotrány. Mióta lehoztuk, hogy milyen durva áremelést hajtott végre a Karácsony Gergelyhez köthető piacvezetés, a többi budapesti piacról is megkeresték szerkesztőségünket az árusok. Egyre rémisztőbb a helyzet!



Megosztás
Szerző: F.R.
Létrehozva: 2023.09.30.
Karácsony Gergely piacok áremelés

Korábban részletesen írtunk róla, hogy Karácsony Gergely – kihasználva a covid alatti különleges jogrendet – egyszemélyi döntésével átjátszotta a teljes fővárosi piacbirodalmat saját emberének, Földes Tamást nevezte ki a Budapest Vásárcsarnokai Kft. élére. Földes nemrég kész tényként közölte, hogy sosem látott díjemelést hajt végre a 13 kereskedelmi egységben. Minden díjtételt megemeltek 30%-kal, és bevezették az úgynevezett üzemeltetési költséget is, ami miatt piaconként eltérő mértékben, de kb. 40-70%-kal emelkedtek az árusok költségei. Ahogy erről korábban írtunk, az óbudai, Kórház utcai zöldségesek teljesen kiakadtak, a Nagycsarnokban az asztalosok már a bezárást fontolgatják a havi szinten jelentkező százezres pluszköltségek miatt. Most a Rákóczi téri piacot látogattuk meg, ahol minden eddiginél nagyobb emelést jelentett az említett intézkedés.

A csarnokban nagy az elkeseredés.  Fotó: Metropol

Megfojtják az őstermelőket

A piac szívét az őstermelők jelentik. Azok a gazdák, akik a saját két kezükkel nevelik a zöldséget-gyümölcsöt. Ők termelnek, ők állítják elő sajátkezűleg nagy szakértelemmel és gondossággal a legkiválóbb minőségű élelmiszert. Az őstermelők általában kis mennyiségű árut hoznak (lévén, hogy nem gépesített hűtőházas tömegtermelést folytatnak), de annak a minősége a legkiválóbb. Ezekért a frissen szedett, egészséges, gyakran vegyszerrel sem kezelt, ízletes finomságokért érdemes piacra járni. Azonban azt látjuk, hogy őket sújtja a legbrutálisabban az áremelés, ami miatt hétköznap szinte teljesen üresek az asztalok. Mi egyetlen termelőt találtunk, aki kitart még minden nehézség ellenére.

Az egyetlen őstermelő... Fotó: Metropol

Én egy asztalért idáig fizettem mondjuk 1200-at, most fizetek 2500-at átlagosan, szóval ez több mint 100%-os áremelés. Ezt kigazdálkodni nagyon kemény, azért ilyen üres ez a piac. Én őstermelő vagyok, de nagyon nehéz. Nem elég, hogy kínlódunk a gyümölcsfákkal, szenvedünk a munkaerővel, de még így is megnehezítik az életünket. Annak idején, amikor édesanyámmal kezdtük, a piac szélére alig tudtunk bekerülni, most meg teljesen üresek hétköznap az asztalok. Én vagyok most itt az egyetlen őstermelő. Ez egy agyrém, mennek lefelé fővárosszerte a piacok. A végén pedig se vevő, se választék, még magasak is a díjak, így aztán elintézzük, hogy már új árusok se jöjjenek be

- mondta el tapasztalatait Zoltán. Arra a kérdésre, hogy mennyi bolt üres, azt a választ kaptuk, hogy rengeteg bolt van zárva, sőt sok épp mostanában zárt be. Rámutatott a mögötte lévő üzletre, ami nemrég húzta le a rolót.

Zoltán még kitart... Fotó: Metropol

Dzsesszfesztivállal próbálják fellendíteni a piacot

A Karácsony-féle piacvezetés legnagyobb innovációja ezidáig az, hogy dzsesszfesztivált csinálnak a piacon, hogy ezzel vonzzanak be embereket.

Azt nem értem, hogy csinálnak ide dzsesszfesztivált szombat délutánra. De ha ide fesztivált csinálsz délután, aki akkor lejön ide, már megfőzött, nem fog vásárolni semmit. De nem lettek többen a vásárlók sem. Agyrém az egész.

Szóba elegyedtünk más boltosokkal is.  

Én mondtam, hogy ne fizessük be, de azt mondták, akkor el lehet menni. Írtunk levelet a vezetésnek, hogy ezt nem fogjuk tudni kitermelni ilyen forgalom mellett, nem is válaszoltak semmit. Nekem 20 000-el növekedett, amit csak a kipakolás után fizetek, de van, akinek 50 000-rel. Az a baj, annyira kilátástalan mostanában a helyzet, és még ezt is emelik...

100%-os áremelés volt Három napra egy asztal után ennyit kellett fizetni. Fotó: Metropol

A vásárlók is fel vannak háborodva

A főváros teszi tönkre ezt a csarnokot. Aki kiadja, nem lehet ilyen árakat fenntartani, hát nem tudják kitermelni. Ide járok már 70 éve, mindent látok, mindent tudok. Olyan díjakat kérnek, hogy azt nem lehet megkeresni. Mindenki a túlélésért küszködik

 - mondta Sándor, aki 1968 óta ide jár vásárolni.

Kiürül a piac Fotó: Metropol

Tudatosan teszik tönkre?

Egyes eladók úgy gondolják, hogy szándékosan teszik tönkre az árusokat:

Van egy olyan sanda gyanúm – mert azért nem ma kezdtem –, hogy itt ők szándékosan véreztetnek ki, hogy mondjuk azt, hogy viszlát, és majd csinálnak valamit a csarnokkal. Biztos van egy ilyen elképzelésük, mert nagyon puccosítják itt az utcát, miközben még parkoló sincs a csarnok körül.

- mondta egy 17 éve a piacon áruló hölgy.
Tekintse meg a piacon készült képeket:






 





Ezeket olvastad már?
Így fúrná meg a jótékonysági sütivásárt egy vecsési lakos: a helyiek többsége egy emberként fogott össze

Így fúrná meg a jótékonysági sütivásárt egy vecsési lakos: a helyiek többsége egy emberként fogott össze

Az olasz maffiával is kapcsolatban állhatott a hídpénzes számlagyár egyik kulcsfigurája

Az olasz maffiával is kapcsolatban állhatott a hídpénzes számlagyár egyik kulcsfigurája

Ingyenes orvosi vizsgálatokon lehet részt venni Budapest több pontján: mutatjuk a helyszíneket!

Ingyenes orvosi vizsgálatokon lehet részt venni Budapest több pontján: mutatjuk a helyszíneket!

Már nincs sok hátra: brutális, ami lecsap az országra

Már nincs sok hátra: brutális, ami lecsap az országra

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás