Kirabolták a híres józsefvárosi családot – Pikóék vezetése alatt egyre rosszabb a kerület közbiztonsága





„Józsefváros közbiztonsága rettenetes lett” – állítja Buffo Rigó Dávid, akit kiraboltak a nyolcadik kerületben. Mint megtudtuk, két pillanatra volt takarásban az üzlet bejárati ajtaja, és a bedrogozott tolvajnak ez elég is volt.



Megosztás
Szerző: E.Zs.
Létrehozva: 2023.08.06.
Módosítva: 2023.08.06.
Pikó András közbiztonság Buffó Rigó Sándor Leonardo da Vinci utca Józsefváros

Fényes nappal kirabolták a Buffo Wedding üzlet tulajdonosát, aki állítja: a valamikori „Nyócker” kismiska ahhoz képest, ami most van a nyolcadik kerületben. Félti a nőket, a gyerekeket, de még a fiúkat is!

Buffo Rigó Dávid aggódik a családjáért Fotó: Baranyi Attila

„Megjött hozzánk az időpontra érkező vőlegény. Én bevonultam vele a hátsó helyiségbe arra az időre, amíg az öltönyét felpróbálta. Az öcsémék pedig kimentek az utcára, de szemmel tartották az ajtót. Igen ám, de megérkezett egy ismerősünk autóval, amivel pont eltakarta az üzlet bejáratát egy pillanatig. Ez idő alatt surrant be az üzletbe a tolvaj. Szerencsére a pénztárgéphez már nem volt ideje hozzáférni” – mesélte Buffo Rigó Dávid, a Buffo Wedding üzlet tulajdonosa.  

Kamerák örökítették meg a tolvajt

Esete nem egyedi, Józsefváros közbiztonsága ugyanis 2019 óta drasztikusan romlik. A besurranó tolvajnak két pillanat is elég volt, hogy belépjen a Leonardo da Vinci utcáról az üzletbe, és ellopjon két nagy értékű, körülbelül egymillió forintos telefont. A józsefvárosi rendőrség gyorsan kiért, Dávid feljelentést tett. Szerencséjére kiderült, hogy a kamerák rögzítették a tolvajt. Az illető egy részeg drogos volt.

Azonnal hívtuk a rendőrséget, extra gyorsan megérkezett két kolléga, akik nagyon segítőkészek voltak. Rögtön leírták az általunk elmondottakat, és már a központ nézte is a kamerafelvételeket. Megnézhettem az arcképét, hátha felismerem. Nevet nem tudtam mondani, de ismerős arc volt a környékről. Azt is merem állítani, hogy bedrogozott állapotban tette ezt az illető

– mesélte el a körülményeket Buffo Rigó Dávid. Az üzlettulajdonos családja híres zenész família. Mindig is Józsefvárosban éltek, Dávid másfél éve nyitotta meg esküvői ruhákkal foglalkozó üzletét. Azért itt, mert szerette a kerületet. Most azonban a közbiztonság drasztikus romlásáról panaszkodik.

Világhírű zenész családhoz tartozott például a 100 Tagú Cigányzenekar egykori vezetője is, Buffó Rigó Sándor Fotó: Baranyi Attila

 

Egyre rettenetesebb a közbiztonság. A napokban például három kocsifeltörés volt az utcában. Amikor a barátom, Zsiga Ottó lánya átjött hozzánk, akkor csak kísérettel mert közlekedni a Leonardo da Vinci utcán, mert egy drogos őrült rugdosta a falakat, őrjöngve kiabált és mindenkit szidalmazott, aki a környezetében volt. Szerencse, hogy egy közös ismerős elkísérte hozzánk a kapuig, majd utána autóval vittem haza. Három sarokra lakunk egymástól, de egyedül nem mert eljönni! Úgyhogy, ez rettenet. Féltem a családomat,  a nőket, a gyerekeket, sőt, megmondom őszintén, hogy még a fiúkat is, mert hogyha egy tíz-tizenöt fős drogos csapattal összefut bárki, az nem kellemes dolog

– ecsetelte Dávid, aki hozzátette: „A mellettünk lévő játszótéren, a Brunszvik Júlia téren rendszeresen 8-10-15 fős csapatok alkoholizálnak, mellékhelyiség nélkül végzik ott a dolgukat. Rettenet, rettenet...”

Amióta Pikó András és a baloldal vezeti a kerületet, napi szinten érzékelhető a közbiztonság romlása 
Fotó: Máté Krisztián

Pikóék gallyra vágták a közbiztonságot

A közbiztonság nem csak a Leonardo da Vinci utcában kritikus, egész Józsefvárosban az. Maga Pikó András baloldali polgármester ismerte el az egyik testületi ülésen mindezt. 

A közbiztonság tekintetében tényleg elég rosszak a számok ahhoz, hogy közösen aggódjunk… Azt szeretném folytatni, ahogyan 2019-ben átvettük a várost – a jobboldali városvezetéstől –,  akkor valóban csökkenő tendencia volt

– mondta Pikó András a kerületi rendőrkapitány beszámolóját követően. Ezzel a polgármester beismerte eddigi politikájának zsákutcáját – vélekedik a Hírnyolc.

Itt vannak a számok: csaknem 36 százalékkal több a bűn a közterületen

A kerületi rendőrkapitány, Seres Ernő rendőr ezredes 2022-es beszámolójából és a testületi ülés vitájából kiderült: 

  • az összes rendőri eljárásban 2021-ben 2845, 2022-ben 3854 bűncselekményt regisztráltak, ami 35,47 százalékos emelkedést jelent.
  • Növekedett a közterületen elkövetett bűncselekmények száma, a garázdaság, a vagyon elleni bűncselekmények, a lakásbetörések száma is.  
  • A rendőrség reagálási ideje ugyanakkor jelentősen javult.
  • 2019-hez képest is növekedett 2022-ben a bűncselekmények száma.
  • 2010–2019 között – a jobboldali városvezetés alatt – a tendencia erőteljesen csökkenő volt. Ez idő alatt javult a közbiztonság. 
  • Ferencz Orsolya (Fidesz) kérdésére a rendőrkapitány elmondta: a közbiztonság megteremtése egyedül a rendőrségtől nem várható el, szükség van a társszervek, így az önkormányzat és a lakosok együttműködésére is.

 

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás