Hiába az irtás, szúnyogterror van Rákospalotán





Nem szűnnek a csípések annak ellenére sem, hogy napokkal ezelőtt irtották a szúnyogokat a XV. kerületben. Rákospalota lakói egészen elképesztő állapotokról számolnak be.



Megosztás
Szerző: F.R.
Létrehozva: 2023.07.17.
önkormányzat melegködös szúnyoggyérítés probléma

A kerület lakói már hetek óta jelezték minden fórumon, hogy elviselhetetlen a szúnyogok mennyisége. A legrosszabb helyzet Rákospalota kertvárosi részén volt. Ott sokan már nem mertek kimenni naplemente után. Olyan lakó is volt, akinek a gyermekét csípték összevissza a vérszomjas élősködők. Hosszas unszolás után a XV. kerületi önkormányzat szúnyoggyérítést hirdetett, amit eredetileg július 3-án és 4-én tartottak volna, de a 2. napot eső miatt el kellett egy nappal halasztani – írja honlapján az önkormányzat.

szúnyog, szúnyogirtás, szúnyoggyérítés, vérszívó,
Veszélyt jelentenek az új fajok Fotó: Pixabay.com

Új veszélyek

A viszketés, bőrpír és egyéb kellemetlenség lassan csak a legkisebb problémánk lesz a szúnyogok kapcsán, hiszen új és veszélyes vérszívók terjednek hazánkban. Az újonnan megjelenő veszedelmes szúnyogfajok közül a legismertebb a tigrisszúnyog (Aedes albopictus), amely által terjesztett betegségek közé tartozik a dengue-láz, a Zika-vírus és a chikungunya-láz. Ezek a betegségek komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek az emberek számára, a gyermekekre pedig kifejezetten veszélyesek.

Egy másik veszélyes szúnyogfaj a Wyeomyia smithii, amely terjesztheti az Eastern equine encephalitis (EEE) vírust. Ez a vírus agyvelőgyulladást okozhat az emberekben és lovakban. Bár a Wyeomyia smithii jelenléte Magyarországon nem túl gyakori, fontos figyelni az ilyen veszélyes fajok megjelenésére és a megfelelő védekezést alkalmazni.

2 napig irtották, mégis csípnek

Az önkormányzat melegködös permetezéssel kívánta csökkenteni a vérszívók számát, azonban mintha meg se kottyant volna a szúnyogoknak.

Melegködöléses szúnyoggyérítés: nagy teljesítményű ködfejlesztő géppel juttatják ki a vegyszert vízben oldott formában. A ködölő gépet legtöbbször platós autóval hordják körbe a települések utcáin. A ködölés helyétől mindkét oldalra körülbelül 50 méterre jut el a hatóanyag.

A lakók arról számolnak be, hogy az irtás óta csak ,,több szúnyog van”.  Van olyan, aki azt írta, hogy felhőkben támadják őket a szúnyogok, sőt olyan sok van, hogy beszéd közben a szájukba repülnek.

Felhőkben támadnak a vérszívók (Forrás: Facebook)

Jól mutatja a szúnyogok elszaporodottságát az, hogy van, aki befújja magát szúnyogriasztóval, ha ki akar menni a kertjébe. Az egyik lakó arról panaszkodott, hogy már nappal is csípik őket, és nem merik kivinni az egyéves gyereküket pancsolni, annyira csípik őket ezek a zavaró rovarok.

Lakói panasz Fotó: Forrás: Facebook

A lakók sem értik

A lakók sem értik, hogy miért nem csökkent a vérszívók száma. Van, aki szerint kispórolták a permetszert a melegködölő tartájából és nagyrészt csak vízpárát fújt az autó. Volt, aki szerint a szer, amit használtak, hatástalan az ellenálló szúnyogfajok ellen. Olyan vélemény is volt, hogy a „sötétzöld önkormányzat” szúnyogirtószer helyett valami hatástalan bioszert használt.

Beletörődés

Vannak, akik már beletörődtek az elkerülhetetlenbe és háziállatnak fogadták a szobába költözött szúnyogot a kutya mellé. Egy másik lakos éjszakai románcáról számolt be a szúnyoggal: együtt töltöttek egy estét, míg a szúnyog énekelt, addig tapsolt a lakó.

A hatástalan szúnyogirtás kapcsán kérdeztük az önkormányzatot is, hogy vizsgálják-e az esetet, vagy, hogy miként történt a teljesítésigazolás, illetve, hogy mivel végezték egyáltalán a gyérítést, amiért a város pénzéből körülbelül 5 millió forintot dobhattak ki. Cikkünk megjelenéséig kérdéseinkre nem érkezett válasz. 





 





Ezeket olvastad már?
Itt a kispesti mutyitérkép: több mint 80 korrupciógyanús ügy, amely az önkormányzathoz kötődik

Itt a kispesti mutyitérkép: több mint 80 korrupciógyanús ügy, amely az önkormányzathoz kötődik

Így folytatódott Orbán Viktor országjáró kampánykörútja - Fotók!

Így folytatódott Orbán Viktor országjáró kampánykörútja - Fotók!

"Cselekvésre van szükség, nem üres Facebook-posztokra" - Pintér Sándorral egyeztetett Szentkirályi Alexandra

"Cselekvésre van szükség, nem üres Facebook-posztokra" - Pintér Sándorral egyeztetett Szentkirályi Alexandra

Friss hírek érkeztek a szétválasztott bangladesi sziámi ikrekről: így vannak most

Friss hírek érkeztek a szétválasztott bangladesi sziámi ikrekről: így vannak most

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás