RETRO RÁDIÓ

Joe Biden 5 millió dollár kenőpénzt kapott egy ukrán oligarchától

Elképesztő részletek szivárogtak ki abból az FBI-dossziéból, ami a Biden család ukrajnai korrupciós ügyeit részletezi.Megosztás
Szerző: K.C.
2023.06.09. 15:15
FBI-ügynök Hunter Biden Amerika Joe Biden

2015-ben – az Egyesült Államok alelnökeként – Joe Biden 5 millió dollár kenőpénzt fogadott el az ukrán Burisma Holdings gázipari óriásvállalat ügyvezető igazgatójától – olvasható abban a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) birtokában lévő dokumentumban, amely a Biden család körül kirajzolódó korrupciós hálózatot mutatja be. A nem nyilvános irat szerint, melybe eddig csak néhány képviselő nyert betekintést, Biden a pénzért cserébe nyomást gyakorolt az akkori ukrán vezetésre, hogy távolítsák el a hivatalából Viktor Shokin ukrán főügyészt, amiért nyomozást indított a Burisma ellen. A vizsgálat középpontjában többek között Joe Biden fia, Hunter Biden állt, aki 2014 áprilisától kezdve 5 évig volt a vállat igazgatótanácsának tagja. Őt azzal vádolták, hogy részt vett a Burisma tulajdonosának (Mikola Zlocsevszki ukrán oligarcha) pénzmosással és adóelkerüléssel kapcsolatos korrupciós ügyeiben. A részben kiszivárgott FBI-akta szerint az apja mellett Hunter Biden is 5 millió dollár kenőpénzt kapott, amit egy bonyolult cégháló segítségével rejtettek el a kíváncsi szemek elől – írja a Fox News amerikai hírportál. 

Az FBI informátora szerint Joe Biden amerikai elnök és fia, Hunter Biden is 5 millió dollár kenőpénzt fogadott el az ukrán oligarchától Fotó: Kris Connor/Getty Images

Ahogy arról a Ripost korábban beszámolt, az FBI nemrég maga erősítette meg, hogy úgynevezett FD-1023-as dokumentumok vannak a birtokában, melyek Joe Biden vesztegetési ügyeit részletezik. Erről a dokumentumtípusról röviden annyit érdemes tudni, hogy „megbízható ügynökök és hiteles források jelentéseit rögzítik”, és általában nyomozásokat készítenek elő a segítségükkel. Ebből kiindulva a szakértők úgy vélik, hogy egy Joe Bidenhez közeli politikai szereplő vagy üzletember vallott a regnáló elnök ukrajnai korrupciós ügyiről, amit az FBI írásos formában rögzített.

Anna Paulina Luna, a kongresszus felügyeleti bizottságának tagja, aki nemrég betekintést nyert a Biden-aktába, azt mondta, hogy a Biden család korrupciós ügyeit feltáró informátor 13 évig volt az FBI tagja, munkája pedig egészen az Obama-kormányig nyúlik vissza. Az FBI saját elmondása szerint az említett informátor az ügynökség egyik „leghitelesebb emberi forrása” és az általa szállított információkat számtalan sikeres büntetőügy kapcsán hasznosították korábban. A kongresszus felügyeleti bizottságának több tagja is úgy fogalmazott, hogy az FBI félti az informátor életét, ezért nem hozzák nyilvánosságra a személyazonosságát.

Fontos elmondani, hogy a Biden család ukrajnai korrupciós ügyeit részletező akta átadását hónapokig megtagadta a kongresszus felügyeleti bizottságától az FBI. Hosszas politikai erőfitogtatás után azonban hétfőn a szövetségi ügynökség betekintést engedett az iratokba a bizottság egyes tagjainak zárt ajtók mögött.

 

A Fox News beszámolója szerint az FBI informátora egy kijevi tárgyalás során jutott hozza a Joe Bidenre nézve terhelő információkhoz. A Burisma ügyvezetője itt magyarázta el neki, hogy az ukrán gázipari óriásnak „fizetnie kellett Bidenéknek”, mert Viktor Shokin főügyész nyomozást indított a Burisma ügyében. 

5 millió dollár az egyik Bidennek, 5 millió dollár a másik Bidennek

– fogalmazott a Burisma igazgatója, amikor az informátorral arról beszéltek, hogyan fogják eltakarítani az útból a főügyészt. Sőt, a cégvezető azt is elárulta, hogy „olyan sok különböző bankszámlán keresztül fizetett” Bidenéknek, hogy a nyomozók „legalább 10 évig nem fogják tudni majd visszafejteni a pénz útját”.

Korábbi sajtóbeszámolókból tudni, hogy amerikai alelnökként Joe Biden több ízben megfenyegette Petro Porosenko akkori ukrán elnököt, hogy a szövetségi kormány nem ad egymilliárd dolláros segélycsomagot Ukrajnának, ha Viktor Shokin főügyészt nem rúgják ki azonnal. Ez végül megtörtént, ami a Burisma és Biden fia elleni vizsgálat megszüntetéséhez vezetett.  A 2018-ban megrendezett Külkapcsolatok Tanácsa során Biden egyébként maga is elismerte egy panelbeszélgetésen, hogy amikor alelnök volt, sikeresen nyomást gyakorolt ​​Ukrajnára Shokin főügyész elbocsátása érdekében.

A kiszivárgott FBI-iratokkal kapcsolatban a Fox News megkereste a Fehér Házat, az elnöki hivatal azonban nem kívánta kommentálni a korrupciós ügy részleteit, csak annyit közölt: Joe Biden egy korábbi nyilatkozatában „egy rakás üres fecsegésnek” nevezte a vádakat.

 

Ezeket olvastad már?
"Sajnos ő már nincs közöttünk" - összeomlott a megkéselt Laci családja, akit egy csepeli gyártelepen találtak meg

"Sajnos ő már nincs közöttünk" - összeomlott a megkéselt Laci családja, akit egy csepeli gyártelepen találtak meg

Élvezd ki, mert lehet, hogy ez lesz az utolsó nyárias hétvégi nap idén

Élvezd ki, mert lehet, hogy ez lesz az utolsó nyárias hétvégi nap idén

Agydaganattal küzd a 7 éves Milán, 30 sugárkezelésen és 3 kemoterápián van túl

Agydaganattal küzd a 7 éves Milán, 30 sugárkezelésen és 3 kemoterápián van túl

„Nagyon odavagyok az egészért!” – Milliók élvezik a megújult Városligetet

„Nagyon odavagyok az egészért!” – Milliók élvezik a megújult Városligetet

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás