Halála előtt volt már egy életveszélyes balesete Szvoboda Bencének





Simán folytatta volna a versenyzést az esése után Szvoboda Bence, ha bukása után nem hajt át a testén több sportoló is. A tragédiáról Bence nagymamája beszélt.



Megosztás
Szerző: KPK
Létrehozva: 2023.06.16.
Módosítva: 2023.06.19.
Szvoboda Bence versenyzés baleset család

Hagyománya van a versenyzésnek Szvoboda Bence családjában. A vasárnapi balesete után szerda délben elhunyt motokrosszos nagymamája a Ripostnak beszélt a tragédiáról.

Szvobods Bence
Élete volt a versenyzés (Fotó: Mirkó István)

Nem volt remény...

A vejem az utolsó versenyére is elkísérte az unokámat. A lányom, Bence édesanyja nem tartott velük. Őt vasárnap éjjel értesítették a balesetről. Azonnal megszervezte, hogy egy jó ismerősünk kivigye Prágába, hogy a fia mellett lehessen. Miközben az unokámért az orvosok küzdöttek, együtt reménykedtek. A lakókocsijukkal ott parkoltak a kórház előtt, és persze Bencét is meglátogatták. A közelében maradtak

 – mondta Szvoboda Bence nagymamája, Irénke, akit szerda délután értesítettek arról, hogy Bence szervezete szerdán, 11 óra 40 perckor feladta a küzdelmet.

„Az unokám nagyon jó gyerek volt. Nem ivott, nem kötekedett, nem házsártoskodott. Nem érdemelte meg ezt a tragédiát! Ha valaki, én igazán jól ismertem, hiszen én pelenkáztam, és később is sok időt töltöttünk együtt. Rajongott a nagyapjáért” – mesélte Irénke.

A kezdetetekkel kapcsolatban a nagyszülő elmondta: Bence 4-5 évesen kapta az első kismotorját, és 9 esztendősen már versenyzett. A pályafutása során többször is balesetet szenvedett, de sosem merült fel, hogy felhagyjon a versenyzéssel.

„Szinte mindegyik csontját eltörte, és volt, hogy helikopterrel szállították kórházba, amikor a tüdeje megereszkedett. Mindig talpra állt, ám most nem sikerült. Megjegyzem, a mostani esése után is azonnal folytatta volna a versenyzést, ha nem hajtottak volna át többen a testén. Az egyikük éppen a fején ment át. Ez okozhatta a halálát” – gondolkodott hangosan Irénke.

„A gyermekét és unokáját természetesen mindenki félti, de a mi családunkban hagyománya van a versenyzésnek. A vőmnek is köze volt a krosszmotorhoz” – magyarázta a nagymama, és elárulta: utoljára egy hónappal ezelőtt, Irénke születésnapján beszélt Bencével.

A népszerű versenyzőnek saját gyermeke nem született. A családtervezésen persze már gondolkodott, ám néhány hete, 10 év után szakított a barátnőjével.

„Bencének egészen pici korától volt kutyája, a kedvesével együtt is kettőt tartottak. Most, hogy az unokám meghalt, az állatok a volt barátnőjére maradnak.”

Fotó: Móricz István

Nem ez az első tragédia a családban

„A fiam 27 évesen meghalt balesetben. Volt neki egy kislánya, aki már egyetemista” – zokogott Bence nagymamája, majd hozzátette, a fiú édesapja képtelen volt feldolgozni a tragédiát, és másfél évvel később ő is elhunyt.

„A férjem azt mondogatta, hogy amennyiben versenyzés közben érte volna a fiunkat halálos baleset, azt könnyebben elfogadta volna, hiszen a családunk tisztában van vele, hogy ezek a sportágak komoly veszéllyel járnak” – fejezte be a gyászoló nagyszülő.

Borzasztó baleset volt

A Ripostnak megszólalt Nagy Norbert, Szvoboda csapatának kommunikációs vezetője.

Bence életének csaknem a felét végigkísértem. Borzasztó felfogni, hogy pont a sportág legeredményesebb versenyzőjét érte egy ennyire végzetes baleset. Rendkívül felkészült volt mind fizikailag, mint mentálisan. Mindig jobb és jobb akart lenni, az a cél vezette, hogy hozza a sikereket Magyarországnak.

A kérdésre, hogy a sportág mennyire kiemelten veszélyes, a szakértő kifejtette:

Minden viszonyítás kérdése. A labdarúgásnál nyilvánvalóan lényegesen veszélyesebb, de a motorsportok viszonyán belül a moto GP sokkal veszélyesebb. A krosszban maximum 80-90 km/h-s sebességgel haladnak a versenyzők, tehát ez a sportág inkább ügyességet igényel, mint gyorsaságot

– magyarázta Nagy Norbert.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás