Ezekkel a módszerekkel csökkentheted hatékonyan az allergiád





Dr. Bense Tamás háziorvos elmondta, melyek azok a tippek, trükkök, házi praktikák, melyek segítenek átvészelni ezt az időszakot.



Megosztás
Szerző: H.Á.
Létrehozva: 2023.05.12.
allergia Parlagfű életmód pollen Bense Tamás

Jelenleg is tart a pollenszezon átmeneti időszaka, melynek fő jellemzője, hogy egyszerre nagyon sokféle allergén növény virágpora található meg a levegőben.

Young,Pretty,Woman,Sneezing,In,Front,Of,Blooming,Tree.,Spring
A hét első felében viszonylag magas volt a pollenterhelés (Képünk illusztráció) Fotó: Shutterstock

A hét első felében viszonylag magas volt a pollenterhelés, a hét második felében azonban a lehűlés és a csapadék hatására várhatóan csökken majd.

Az eperfafélék, valamint a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja országosan közepes, helyenként elérheti a magas szintet. A fenyőfélék virágpora jellemzően közepes, a tölgyé, a kőrisé, a platáné, a nyíré, illetve a dióé alacsony vagy közepes koncentrációban lehet jelen. Alacsony koncentrációban jelen van még a levegőben a juhar, a ciprusfélék és tiszafafélék, a fűz, a gyertyán, az ostorfa, továbbá a vadgesztenye, a sás, a bükk és az ernyősvirágzatúak virágpora pollenje. Megjelent már a levegőben a lórom, az útifű és a bodza virágpora is.

Továbbra is találkozhatunk a levegőben „nyárfaszösz”-szel, ami azonban a tévhittel ellentétben nem okoz pollenallergiás tüneteket, mivel valójában a nyárfa terméséből és annak szél által való elterjedését segítő, üres, levegővel telt, allergén fehérjéket nem tartalmazó részeiből áll.

Akiknél ebben az időszakban jelentkeznek pollenallergiás tünetek, azoknál valószínűleg a levegőben aktuálisan jelen lévő allergén növények pollenszemei okozhatják ezeket.

Dr. Bense Tamás háziorvos elmondta, hogy folyamatosan emelkedik a légúti betegségek száma. Nemcsak a vírusos és a bakteriális, hanem az allergiás eredetűek is egyre gyakoribbak.

Az allergia ellen nagyon sokat tudnánk tenni. Többek között a parlagfű korai gyérítésével, az ugyanis június vége felé, nagy számban érinti az embereket

– jegyezte meg a háziorvos.

A háziporatka-érzékenységgel kapcsolatban sokat számítana, ha az otthonunk felületei nem szőnyegpadlósak lennének, hanem minél inkább lemoshatók. A kemény borítású talajok a legjobbak, amik nedves ruhával könnyedén és gyakran áttörölhetők.

Ami a bútorokat illeti, jó, ha kevés tárgy van rajtuk, mert úgy sokkal gyakrabban és könnyebben le tudjuk őket törölni, akár naponta kétszer is.

Fontos a napi többszöri szellőztetés, de annak is jól kell megválasztani az időpontjait. Aki olyan környéken lakik, ahol nem szennyezett a levegő, szellőztessen gyakran – tanácsolta a háziorvos.

A kaszálás, a fűnyírás esetén lehetőleg ne arrafelé sétáljunk, akkor ugyanis felerősödnek a panaszok.

Ami a macskaszőrt és a kutyaszőrt illeti, aki allergiás, a lakásban inkább ne tartson kutyát vagy macskát. Ilyenkor, lehetőség szerint a kert sokkal alkalmasabb az ilyesmire. Az állatok amúgy is szeretik, nekünk arra kell figyelnünk, hogy legyen egy kényelmes házuk, ami télen a meleget, nyáron a hűvöset biztosítja és jól szigetelt.





 





Ezeket olvastad már?
Orbán Viktor: ennek a választásnak döntő hatása lesz a háború vagy béke kérdésére

Orbán Viktor: ennek a választásnak döntő hatása lesz a háború vagy béke kérdésére

Áll a forgalom Budapesten: durva baleset történt

Áll a forgalom Budapesten: durva baleset történt

Szentkirályi Alexandra: újabb kamu Karácsony Gergelytől, aki nem indította el a társasházak fűtéskorszerűsítését sem!

Szentkirályi Alexandra: újabb kamu Karácsony Gergelytől, aki nem indította el a társasházak fűtéskorszerűsítését sem!

Frontális karambol, teljes útzár és mentők a 7-es főúton

Frontális karambol, teljes útzár és mentők a 7-es főúton

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás