RETRO RÁDIÓ

170 éve, ennyi nap alatt fejlesztette ki varrógépét Isaac Merritt Singer





A férfinak sok találmánya volt, de 40 éves koráig csak tengődött ezekből. Aztán jött a nagy áttörés.



Megosztás
Szerző: H.Á.
Létrehozva: 2023.05.30.
ez lesz ma tej Wright-fivérek

Isaac M. Singer sem színésznek, sem üzletembernek nem volt jó, viszont félelmetes érzéke volt mindenféle műszaki dologhoz.

Isaac Merritt Singer 170 éve szabadalmaztatta a varrógépet
Isaac Merritt Singer 170 éve szabadalmaztatta a varrógépet. Fotó: Denys Gromov/Pexels.com

Sok találmánya és sok szabadalma volt, de a balszerencse is üldözte, így negyven- éves koráig csak tengődött. 1851-ben azonban egy elromlott varrógép javításával bízták meg, ő pedig Howe masinája alapján 11 nap alatt kifejlesztett egy sokkal hatékonyabb, folyamatos varrásra is alkalmas eszközt.

A szabadalom miatt hosszú éveken át pereskedett Howe-val, viszont a procedúrának köszönhetően találkozott az ügyvéd Edward Clarkkal, akit felvett cégéhez. A családcentrikus, becsületes Clark tökéletes ellentéte volt a bohém, csapodár Singernek. Magánemberként nem jöttek ki jól, de üzletileg remekül kiegészítették egymást.

Clark reklámkampányainak és üzleti érzékének köszönhetően 1865-re a vállalatnak 29 országban voltak gyárai, Singer tehetségéből pedig 20 szabadalmaztatott találmányra futotta. Nagyjából 15 millió dolláros vagyonát halála után 23 gyermeke között osztották fel.

Május 30. nemzetközi tejnap

A Nemzetközi Tejszövetség szervezésében 1957 óta tartjuk a tej és a tejtermékek világnapját. Az alkalom célja a figyelem felhívása a tejfogyasztás fontosságára, jótékony egészségügyi hatásaira.

A tej és a tejtermékek élettani hatásai szoros kapcsolatban vannak összetételével, amely rendkívül bonyolult fehérje-, zsír-, szénhidrát-egyvelegként fogható fel, a biológiailag aktív anyagok széles skáláját tartalmazza, így tápértéke messze meghaladja az energiatartalomból származó tápláló értéket.

A tej energiatartalma elsősorban zsiradéktartalmával függ össze (a teljes tejben 3,2-5,0 százalék; a fölözött tejekben 1,4-2,8 százalék, a zsírszegény tejben akár 0,1 százalék). A tej zsiradékai közt megtalálhatjuk az állati eredetű zsírok szinte minden típusát, köztük az idegrendszer működéséhez fontos ún. foszfolipideket is.

Természetesen, mint minden más állati eredetű termékből, a koleszterin és származékai sem hiányoznak belőle, igaz, nagyon csekély mennyiségben vannak jelen. A tej kiváló minőségű, komplett fehérjét tartalmaz jól emészthető formában. A szénhidrátok döntő hányadát a laktóz adja. Tetemes az ásványianyag- és nyomelemtartalma, s elsősorban zsírban oldódó vitaminok találhatók benne.

A tej jótékony élettani hatásait felsorolni is nehéz, a fogszuvasodás ellen védő hatástól kezdve (sajtok), a gyomor-bél rendszerben kifejtett antimikrobiális hatásig, bizonyos tumorféleségekkel szemben védő hatáson (pl. vastagbéldaganatok), az egészséges csontfejlődés elősegítésén át. Az általános hatások között említésre méltó a vérnyomáscsökkentő hatás (kazokinin, laktokinin) a tej kalciumtartalmával összefüggésben, továbbá az immunrendszerre gyakorolt hatása sem elhanyagolható.

59 éve halt meg Szilárd Leó

Szilárd Leó 1919-ben emigrált, majd a berlini Műegyetemen kezdett atomfizikával és termodinamikával foglalkozni. Németországban több szabadalmat is beadott, ezek közül a legjelentősebb az Einsteinnel közös találmány: egy hűtőfolyadékok áramoltatására alkalmas mágneses szivattyú; az atomreaktorok hűtőrendszerében ma is ezen az elven működő szivattyúkat használnak.

Hitler hatalomra jutásakor Szilárd Angliába költözött, ahol az atomenergia gyakorlati felhasználhatóságát kezdte kutatni. Amerikában kezdték el vezetésével az atommáglya építését, és mikor világossá vált, hogy az atomfegyverek működőképesek, az amerikai elnöknél határozottan ellenezte az emberek elleni bevetést, de sajnos nem sikerült megakadályozni, hogy Japánra ledobják az atombombát.

A háború után biológiai, valamint biofizikai témákkal kezdett foglalkozni, a molekuláris biológia egyik megalapozójának is tekintik; sugárkezeléssel saját magát is sikeresen kigyógyította daganatos betegségéből. Szerteágazó zsenialitása ellenére ő sem értett mindenhez: autót vezetni például nem tudott. Halála után a Holdon krátert neveztek el róla.

111 éve halt meg Wilbur Wright amerikai pilóta

A Wright fivérek – Orville és Wilbur – 1900 óta foglalkoztak repülőszerkezetek építésével. Repülőgépüket négyhengeres, 12 lóerő teljesítményű, vízhűtéses motor hajtotta és két légcsavar emelte a magasba. Egy magassági kormány és két – a 12,29 m hosszú felületen elhelyezett – oldalkormány gondoskodott az irányításáról. Az Észak-Karolina állambeli Kitty Hawk melletti homokdűnéken Orville Wright ezzel a 355 kg-os „Flyer I” repülőgéppel négy irányított, egyenes vonalú repülést hajtott végre, amelyek közül a leghosszabb 59 másodperces és 265 méteres volt.





 





Ezeket olvastad már?
Kiadták a riasztást, záporral és széllel érkezik a melegedés

Kiadták a riasztást, záporral és széllel érkezik a melegedés

Szétesett a ferencvárosi baloldal: Baranyi gyengén muzsikál, Gegesy és Gyurákovics között dől el a választás?

Szétesett a ferencvárosi baloldal: Baranyi gyengén muzsikál, Gegesy és Gyurákovics között dől el a választás?

Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás