RETRO RÁDIÓ

Mostantól egy kattintással megtudhatod, ki felel az autódban okozott kárért

Emellett sokkal több forgalmi kamera felvételéhez is hozzá lehet férni ingyenesen. Fejlesztette ugyanis a Magyar Közút az Útinform szolgáltatását. Mostantól azt is azonnal tudni lehet, ki az út fenntartója.Megosztás
Szerző: Metropol
2023.04.13. 19:00
közút autópálya kamera

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának weboldalán mostantól a magyarországi és szlovén webkamerák mellett már az osztrák webkamerák aktuális forgalmi helyzetet mutató képei is elérhetők. További újítás, hogy a hazai balesetek és korlátozások adatlapján ezentúl az érintett út üzemeltetőjéről is információt kap az érdeklődő. Íme a részletek!

közút, bólya, baleset, autópálya, mostantól, lezárás, terelés
Mostantól azt is azonnal tudni lehet, ki az út fenntartója – Fotó: Rosta Tibor

Mostantól több forgalmat figyelő kamera képéhez lehet hozzáférni

A Magyar Közúthoz tartozó Útinform szolgálat weboldalán a webkamerákat tartalmazó térképi rétegén az osztrák zászlóval színezett kamerára kattintva mostantól bárki elérheti az aktuális osztrák forgalmi helyzetet mutató kameraképeket is – olvasható a társaság közleményében. Ez a magyar–osztrák nemzetközi együttműködés keretében jöhetett létre, melynek célja a kelet-közép-európai közlekedési folyosók mentén a térség tagállamainak részvételével harmonizált és összehangolt intelligens közúti közlekedési alkalmazások megvalósítása.

Még egy hasznos újítást tettek elérhetővé

A www.utinform.hu weboldalon mostantól a balesetek és korlátozások adatlapján az esemény helyét jelölő ikonra kattintva az útüzemeltetőről is elérhetők az információk. Az egyes autópályák üzemeltetőit jelölő térkép ezen a linken tekinthető meg.

Miért hasznos tudni, hogy ki üzemelteti az adott útszakaszt?

Például egy kátyúkár vagy vadkár esetén az adott útszakasz üzemeltetője az, akihez kártérítéssel fordulhatunk. Az út melletti árok, fás terület is az üzemeltetőhöz tartozik, így például a kidőlt fával kapcsolatos balesetek esetén sem árt tudni, ki az út üzemeltetője. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. ráadásul főként már csak a településeket összekötő, illetve azokon átmenő országos fő- és mellékutak üzemeltetési, valamint fenntartási feladatait látja el. A többi út – 291 kilométert leszámítva – öt másik társaság kezelésében van, ezért is hasznos, hogy könnyen kideríthetjük, kihez tartozik egy-egy útszakasz.

 

Ezeket olvastad már?
Hollik István: Karácsony Gergely továbbra is mellébeszél az adománygyűjtő láda ügyében

Hollik István: Karácsony Gergely továbbra is mellébeszél az adománygyűjtő láda ügyében

Egy pillanat alatt elloptak 10 millió forintot István bankszámlájáról

Egy pillanat alatt elloptak 10 millió forintot István bankszámlájáról

Salgótarjáni gyilkosság: sokkoló részletekre derült fény - Videó

Salgótarjáni gyilkosság: sokkoló részletekre derült fény - Videó

Továbbra is szabadon garázdálkodnak a maszkos rablók Pilisvörösváron - videó

Továbbra is szabadon garázdálkodnak a maszkos rablók Pilisvörösváron - videó

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás