RETRO RÁDIÓ

Féltérdre ereszkedett Ungvár a bahmuti pokolban elesett hős alezredes előtt

Egy emberként vonultak ki a helyiek annak a hős kárpátaljai alezredesnek a temetésére, aki a bahmuti fronton vesztette életét.Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.03.20.
kárpátalja Ukrajna gyász hős

Mint arról a Metropol is többször írt, folyamatosan érkeznek a szomorú hírek az orosz–ukrán háborúban elesett kárpátaljai katonákról. A területen egymást érik a temetések, ilyenkor az egész környék gyászba borul a hősi halottak előtt. 

ukrajnai haboru
A háború tavaly február óta tart, azóta számtalan kárpátaljai katona hunyt el  Fotó: Roman Csop

Most egy újabb kárpátaljai férfi haláláról számoltak be: az 51 éves nagybocskói Joszip Strempel a héten hunyt el, miközben a véres csatáiról elhíresült Luhanszknál védte a hazáját – írja a Ripost. A Nagybocskói Önkormányzat közleményben búcsúzott a férfitól, akit nemcsak falujában, hanem egész Kárpátalján gyászolnak és hősként tisztelnek:

Nagybocskó egyik lakosát ma megölték a luhanszki régióban történt harcok során. A bátor hős már a kezdetektől fogva szembeszállt az ellenséggel, és az utolsó lélegzetvételig bátran harcolt

 – közölte az önkormányzat. Az egész település fejet hajt a férfi előtt:

„Őszinte részvétünk a családjának és barátainak. Sajnos semmilyen szó nem csillapíthatja ennek a keserű veszteségnek a fájdalmát. Mi fejet hajtunk a gyászolók előtt. Megőrizzük ragyogó emlékét, végtelen hálával és tisztelettel adózunk a Hősnek!” – szögezték le. A hozzászólásokban több ismerős és rokon is gyászba borulva búcsúzott a férfitól, akit mindannyian nemzeti hősként tisztelnek. 

Leonyid Derbak alezredes önként jelentkezett hazája védelmére, nyugállományból tért vissza

Az utóbbi időben egymást érik a temetések a térségben, legutóbb a 49 éves alezredest, Leonyid Derbakot búcsúztatták el Ungváron. Mint arról írtunk, a férfi már nyugállományban volt, a háború kitörésekor azonban maga jelentkezett a seregbe, ahol egészen addig szolgált, mígnem halálos sebet nem kapott a bahmuti fronton.

A férfit nyitott koporsóban vitték végig Ungváron

A férfit sok százan kísérték utolsó útjára. Derbakot nyitott koporsóban, gyászolók tömege előtt ravatalozták fel a főtéren, majd testét ukrán lobogóval borították be.

A férfit Ungvár főterén ravatalozták fel, az egész város kisereglett 

A temető felé haladó gyászmenet előtt némán, térdet hajtva nyilvánítottak részvétet a város lakói, ahogyan a helyi rendőrség és katonaság tagjai is. 

 

Ezeket olvastad már?
Dráma Budapesten: azonnal menekülni kellett

Dráma Budapesten: azonnal menekülni kellett

Újabb buszbaleset történt Magyarországon

Újabb buszbaleset történt Magyarországon

Botrány a Lidl-ben, mindenki kiakadt ezen a felháborító húzáson

Botrány a Lidl-ben, mindenki kiakadt ezen a felháborító húzáson

Mentők és rendőrök lepték el a plázát, tragédia történt

Mentők és rendőrök lepték el a plázát, tragédia történt

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás