RETRO RÁDIÓ

Könnyek között kísérték utolsó útjára a kárpátaljai katonát: „A fronton a boldogság az, hogy túléltél egy napot”

Rokonok, barátok siratják azokat a kárpátaljai magyar katonákat, akik az ukrán-orosz háborúban, a fronton vesztették életüket. A TV2 megrázó riportot készített egy temetésen, Szürte községben, ami mindössze 9 kilométerre van a határtól.Megosztás
Szerző: G.M.
Létrehozva: 2023.02.03.
háború Ukrajna Oroszország front katonák halál magyarok

Lassan egy éve, február 24-én tört ki az ukrán-orosz háború. A harcok azóta sem csillapodnak, az Ukrajnában élők nap, mint nap fegyverropogásra, és a légiriadós sziréna hangjára kelnek és fekszenek. 

Ukrajna romokban hever Fotó: Jevhen Honcsarenko

Titkolják a magyar halottak számát

Az ország romokban hever: nincs ivóvíz, élelmiszer, akadozik az áram és az internet. A Nézőpont Intézet kutatása szerint a magyar választók négyötöde (78 százalék) úgy gondolja, azonnali tűzszünetre van szükség 

Ukrajnában, még akkor is, ha így Ukrajna nem tudja visszaszerezni az összes területet, amit Oroszország elfoglalt. Több mint egymillió menekült távozott eddig Magyarországon keresztül Ukrajnából, hazánk a valaha volt legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre. Ám nem mindenki olyan szerencsés, hogy el tudja hagyni ezt a poklot: naponta több száz ember veszíti el életét a fronton. 

Közöttük rengeteg magyar is meghal, ám ezt az ukrán hatóságok titkolják. 

Viktória testvérét három hónappal később tudták eltemetni Fotó: TV2

"Nem tudni, hogy gránát vagy akna volt"

Megrázó képsorokat vettek fel a TV2 munkatársai, Domszky László és forgatócsoportja részt vett egy ukrán temetésen. Itt azonban nem ukrán, hanem magyar nemzetiségű, kárpátaljai katonát búcsúztattak éppen. A helyszín Szürte község, Kárpátalja, mindössze 9 kilométerre a magyar határtól. Az elhunyt katona barátai, hozzátartozói könnyek között engedték őt utolsó útjára. Bobik Viktória, az elhunyt katona testvére maga is harcol a fronton, a temetés miatt csupán egy nap eltávozást kapott. 

Jó katona volt, mert őt nagyon szerették. Ami ott volt, az nagyon szörnyű. Nem lehet pontosan megmondani, hogy gránát vagy akna volt

- mesélte megtörten a nő, aki azt is elárulta: testvérét csak három hónappal a halála után tudták eltemetni.

"A három hónap jónak számít a háborúban. Van, akit 11 hónapja keresnek, nem tudják meglelni. Nem tudjuk elvinni a holttesteket" - mondta Viktória, akinek a temetés után rögtön indulnia kellett vissza a frontra. 

A fronton a boldogság az, hogy túléltél egy napot. Hogy élve maradtál

 - tette hozzá szomorúan.

 

Hajnalkában két gyermeke tartja az erőt

Ám nem ő az egyetlen magyar, aki elveszítette egy szerettét a borzalmas pokolban, Rosinyec Hajnalka férje is meghalt a háborúban. Az asszony megtörten mesélt a TV2-nek kilátástalan helyzetükről:

"22 évet éltünk együtt… 

Próbálom azzal nyugtatni magam, hogy ott a két gyerek. Azon veszem az erőmet, hogy látom őket. 

"Nagyon vártuk hazafele őt… Rettenetes, két gyereket itt hagyott. Egy 19 éves és egy 7 éves gyereket. Nagyon nehéz a helyzetünk." - sorolta könnyeivel küzdve a magára maradt édesanya. 

Rengeteg a halott

Az ukrán háborúban rengeteg a halott, állítólag annyi, hogy vasúti vagonokban tárolják őket. Bátyú község lakói nem mernek beszélni róla, de a TV2-nek kamerán kívül elárulták, hogy gyakran érzik az oszlásnak indult elhunytak szagát a levegőben...

 

 

Ezeket olvastad már?
Már az orvosok is lemondtak róla: a halálból tért vissza a szívbeteg férfi

Már az orvosok is lemondtak róla: a halálból tért vissza a szívbeteg férfi

Óriási, nyilvános közvécé vált Budapestből – Ez Karácsony Gergely fővárosa

Óriási, nyilvános közvécé vált Budapestből – Ez Karácsony Gergely fővárosa

Megpecsételődött az emberiség sorsa, a legrosszabb jövendölés válhat valóra

Megpecsételődött az emberiség sorsa, a legrosszabb jövendölés válhat valóra

„Ellenőrizzük a Gondosóráját" – vigyázat, újabb trükkel próbálkoznak a csalók!

„Ellenőrizzük a Gondosóráját" – vigyázat, újabb trükkel próbálkoznak a csalók!

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás