Magyar hősi halottja van a brutális bahmuti csatának, Iván családja teljesen összeroppant

A 128-as ukrán dandár tagja, Fejér Iván a szörnyű bahmuti csata magyar hősi halottja.Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.01.27.
Módosítva: 2023.01.27.
Ukrajnai háború hősi halott kárpátalja magyar

Az oroszok által heteken át ostromolt és a földdel egyenlővé tett Bahmutnál vesztette életét Fejér Iván, aki a kárpátaljai 128-as dandár kötelékébe tartozott. A 42 éves, magyar származású katona a háború első napjától harcolt az ország szabadságáért. A Bors elérte a hősi halott egyik ismerősét. Informátorunk biztonsága érdekében a nevét nem közöljük.

A háború egyik legvéresebb csatájában halt hősi halált a magyar katona. Fotó: Katerina Klocsko

A Munkács közelében levő halottasházak megteltek a keleti fronton elesettek holttestével. A hivatalos ukrán jelentések naponta csupán 5-6 halálesetről számolnak be, holott tudható, hogy ennél jóval többen esnek a háború áldozatául.

Az ukrán álláspont szerint  a háborús veszteségek államtitoknak minősülnek, így érthető, hogy miért nem szívesen reagálnak a magyar vagy a vegyes családok sem a média megkeresésére.

A Ripost megtalálta a december 18-án, Bahmutnál megsérült, majd január 18-án elhunyt Fejér Iván egyik ismerősét, aki elmondta: könnyedén oda tudna vezetni bennünket a család otthonához, azonban ezzel bajba sodorná önmagát és a gyászolókat is.

A hősi halottat egyébként már eltemették, természetesen katonai tiszteletadás mellett.

– Annyit elmesélhetek, hogy Iván csak félig volt magyar, és mindkét nép tagjának érezte magát Ezért sem akart kibújni a fegyveres szolgálat alól. A családja teljesen összeroppant a gyásztól, de a katonaság képviselői megmondták nekik, hogy egy szót sem szólhatnak nyilvánosan a veszteségüket illetően – mondta az informátor. 

A kárpátaljai magyar férfi kérésére a nevét nem közöljük, hiszen az ukrán nemzetbiztonság a magyar sajtóban megjelenteket is figyeli, és bizony komoly szankciókra számíthat, ha kiderül, hogy bármilyen információt is a rendelkezésünkre bocsátott.

A hiteles információk szerint a háború kezdete óta az orosz és az ukrán hadsereg halottjainak száma is meghaladja a százezret.

 

Top hírekHírlevél-feliratkozás