Elátkozott hely Budapesten: 10 év, 8 zuhanás - Helyszíni riport!

A Boráros téri Duna-partról szinte évente lezuhan valaki. A legutóbbi eset is csupán néhány napja történt, de előtte egy hónappal is leesett valaki a Petőfi híd pesti lábánál a rakpartra. Pedig még egy betonfal is elválasztja a járdát a mélységtől.Megosztás
Szerző: Komáromi Bence
2023.03.25. 15:00
IX. kerület Duna-part baleset zuhanás életmentés

Kedd este bajba jutott férfi miatt értesítették a Fővárosi hivatásos tűzoltókat. Egy férfi ugyanis lezuhant a Boráros téren a Petőfi híd lábánál a Duna árterébe. Az 5-10 méteres esést szerencsére a gyors segítségnek hála túlélte a férfi. A Metropol utánajárt és kiderítette, hogy az elmúlt 10 évben ez már a 8. rakparti zuhanás volt. Lapunk munkatársai a Boráros téren jártak - ahol a legtöbb eset történt - és azt kutatták, hogy vajon miért balesetveszélyes ez a helyszín.

A Boráros téri rakparton már legalább 7 esetben zuhantak le szerencsétlenül járt emberek /Fotó: Markovics Gábor

A Fővárosi Katasztrófavédelem arról tájékoztatta lapunkat, hogy mind a 8 esetben alpintechnikai módszerrel kellett kötélpályát építeniük hozzá, hogy az utca szintjére emelhessék a sérülteket a Duna partjáról. Hozzátették, hogy az incidensek közül 6 is a Boráros téri partszakaszon történt az elmúlt 10 évben, azonban lapunk egy korábbi 2011-es esetet is talált, amely során itt zuhant le egy férfi.

Véletlenül nem lehet leesni a Boráros térnél a vízpartra

Kollégáink a helyszínen arra a megállapításra jutottak, hogy a partszakasz megfelelő védelemmel van ellátva a leesések ellen. A korábbi alacsony betonfalat például még egy körülbelül 60 centis betonelemmel is megtoldották. A Boráros tér körbesétálása közben kiderült, hogy kizárólag abban az esetben lehet keresztül esni ezen az összesen 160 centi magas mellvéden, hogy ha valaki balesetveszélyes módon felül a tetejére, vagy átmászik rajta. Így ki van zárva az, hogy alapvetően balesetveszélyes lenne ez a terület, inkább csak az emberi mulasztásból kifolyólag történhet meg a baj. Megállapításunkat a Katasztrófavédelem is igazolta:

A Petőfi Híd pesti hídfőjénél a rakparton kő-, illetve fémkorlát van, amely véd a zuhanás, leesés ellen. Ezeken a műtárgyakon minden esetben át kellett másznia a szerencsétlenül járt embernek

- tájékoztatták lapunkat.

Csupán 10 év alatt 8 baleset történt, de már 2011-ben is életet kellett menteni az "elátkozott parton"

A március 21-i esetnél is keresztül esett a falon egy férfi, akit a 10 méteres mélységben csupán kötélpályán és egy leeresztett hordággyal tudtak csak megmenteni. A mentési akcióról megrázó fotókat is közöltek a Katasztrófavédők a helyszínről.

Boráros tér mentés hordágy Duna part
Kötélpálya és egy hordágy segítségével próbálnak meg segíteni a bajba jutott férfinek kedd éjszaka /Fotó: Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság / Facebook

A szervezet a Metropol megkeresésére elárulta, hogy az "elátkozott parton" már 2013-ban, 2017-ben, 2018-ban, 2019-ben, 2022-ben, és 2023-ban már két alkalommal is történt zuhanás. A mostani esetet megelőzően egy hónappal ugyanis szintén ezen a helyszínen kellett megmenteniük egy férfi életét a hatóságoknak.

A legkorábbi ismert eset 2011 áprilisában történt, akkor egy részeg férfi egy drótkötél segítségével próbált meg leereszkedni a rakpartra, azonban a kötél kicsúszott a kezéből és így 8-10 métert zuhant és a kövekre esett. Végül még a vízirendészeket is be kellett vetni, hogy meg tudják menteni az életét.

A Metropol napilap egy videót is készített a helyszínen, ahol bemutatjuk, hogy mekkora betonfalon kell átjutni ahhoz, hogy valaki le tudjon esni a Duna partjára. Ha kíváncsi vagy az "elátkozott partra" és arra, hogy mekkora zuhanást éltek túl a bajba jutottak, akkor tekintsd meg a helyszínen készült felvételünket.

 

 

Ezeket olvastad már?
„Nagyon meghatódtunk” – kiskutyával állt rajthoz a futóversenyen az izomsorvadásos kislány

„Nagyon meghatódtunk” – kiskutyával állt rajthoz a futóversenyen az izomsorvadásos kislány

„Egy fehér ruhás férfi mondta, hogy öljem meg a kisfiamat” – videóinterjú a gyermekgyilkos magyar anyával

„Egy fehér ruhás férfi mondta, hogy öljem meg a kisfiamat” – videóinterjú a gyermekgyilkos magyar anyával

170 éve, ennyi nap alatt fejlesztette ki varrógépét Isaac Merritt Singer

170 éve, ennyi nap alatt fejlesztette ki varrógépét Isaac Merritt Singer

Rossz hír, kedden nem lesz zavartalan a napsütés

Rossz hír, kedden nem lesz zavartalan a napsütés

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél feliratkozás