RETRO RÁDIÓ

Elátkozott hely Budapesten: 10 év, 8 zuhanás - Helyszíni riport!





A Boráros téri Duna-partról szinte évente lezuhan valaki. A legutóbbi eset is csupán néhány napja történt, de előtte egy hónappal is leesett valaki a Petőfi híd pesti lábánál a rakpartra. Pedig még egy betonfal is elválasztja a járdát a mélységtől.



Megosztás
Szerző: Komáromi Bence
Létrehozva: 2023.03.25.
IX. kerület Duna-part baleset zuhanás életmentés

Kedd este bajba jutott férfi miatt értesítették a Fővárosi hivatásos tűzoltókat. Egy férfi ugyanis lezuhant a Boráros téren a Petőfi híd lábánál a Duna árterébe. Az 5-10 méteres esést szerencsére a gyors segítségnek hála túlélte a férfi. A Metropol utánajárt és kiderítette, hogy az elmúlt 10 évben ez már a 8. rakparti zuhanás volt. Lapunk munkatársai a Boráros téren jártak - ahol a legtöbb eset történt - és azt kutatták, hogy vajon miért balesetveszélyes ez a helyszín.

A Boráros téri rakparton már legalább 7 esetben zuhantak le szerencsétlenül járt emberek /Fotó: Markovics Gábor

A Fővárosi Katasztrófavédelem arról tájékoztatta lapunkat, hogy mind a 8 esetben alpintechnikai módszerrel kellett kötélpályát építeniük hozzá, hogy az utca szintjére emelhessék a sérülteket a Duna partjáról. Hozzátették, hogy az incidensek közül 6 is a Boráros téri partszakaszon történt az elmúlt 10 évben, azonban lapunk egy korábbi 2011-es esetet is talált, amely során itt zuhant le egy férfi.

Véletlenül nem lehet leesni a Boráros térnél a vízpartra

Kollégáink a helyszínen arra a megállapításra jutottak, hogy a partszakasz megfelelő védelemmel van ellátva a leesések ellen. A korábbi alacsony betonfalat például még egy körülbelül 60 centis betonelemmel is megtoldották. A Boráros tér körbesétálása közben kiderült, hogy kizárólag abban az esetben lehet keresztül esni ezen az összesen 160 centi magas mellvéden, hogy ha valaki balesetveszélyes módon felül a tetejére, vagy átmászik rajta. Így ki van zárva az, hogy alapvetően balesetveszélyes lenne ez a terület, inkább csak az emberi mulasztásból kifolyólag történhet meg a baj. Megállapításunkat a Katasztrófavédelem is igazolta:

A Petőfi Híd pesti hídfőjénél a rakparton kő-, illetve fémkorlát van, amely véd a zuhanás, leesés ellen. Ezeken a műtárgyakon minden esetben át kellett másznia a szerencsétlenül járt embernek

- tájékoztatták lapunkat.

Csupán 10 év alatt 8 baleset történt, de már 2011-ben is életet kellett menteni az "elátkozott parton"

A március 21-i esetnél is keresztül esett a falon egy férfi, akit a 10 méteres mélységben csupán kötélpályán és egy leeresztett hordággyal tudtak csak megmenteni. A mentési akcióról megrázó fotókat is közöltek a Katasztrófavédők a helyszínről.

Boráros tér mentés hordágy Duna part
Kötélpálya és egy hordágy segítségével próbálnak meg segíteni a bajba jutott férfinek kedd éjszaka /Fotó: Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság / Facebook

A szervezet a Metropol megkeresésére elárulta, hogy az "elátkozott parton" már 2013-ban, 2017-ben, 2018-ban, 2019-ben, 2022-ben, és 2023-ban már két alkalommal is történt zuhanás. A mostani esetet megelőzően egy hónappal ugyanis szintén ezen a helyszínen kellett megmenteniük egy férfi életét a hatóságoknak.

A legkorábbi ismert eset 2011 áprilisában történt, akkor egy részeg férfi egy drótkötél segítségével próbált meg leereszkedni a rakpartra, azonban a kötél kicsúszott a kezéből és így 8-10 métert zuhant és a kövekre esett. Végül még a vízirendészeket is be kellett vetni, hogy meg tudják menteni az életét.

A Metropol napilap egy videót is készített a helyszínen, ahol bemutatjuk, hogy mekkora betonfalon kell átjutni ahhoz, hogy valaki le tudjon esni a Duna partjára. Ha kíváncsi vagy az "elátkozott partra" és arra, hogy mekkora zuhanást éltek túl a bajba jutottak, akkor tekintsd meg a helyszínen készült felvételünket.

 





 





Ezeket olvastad már?
Ezresek a levegőben: durván kiosztotta az influenszer Karácsony Gergelyt – Videó

Ezresek a levegőben: durván kiosztotta az influenszer Karácsony Gergelyt – Videó

Tíz orvossal bővült a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjasok köre

Tíz orvossal bővült a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjasok köre

A lottóötös is kevés lenne Gattyán György Andrássy úti palotájáért

A lottóötös is kevés lenne Gattyán György Andrássy úti palotájáért

Újabb benzinárstop jöhet? A kormány vizsgálja a benzinárat

Újabb benzinárstop jöhet? A kormány vizsgálja a benzinárat

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás