Szalay-Bobrovniczky Kristóf: A békéhez erő kell!

A békéhez erő kell, az erőhöz pedig ma egy 21. századi modern, ütőképes hadseregre van szükség - jelentette ki a honvédelmi miniszter szombaton Szentendrén, az egységes alapkiképzési programban részt vevők nyilvános katonai eskütételén, amelyen jelen volt Novák Katalin köztársasági elnök is. Szalay-Bobrovniczky Kristóf közölte: a szombati nap egy újabb mérföldkő a magyar haderőfejlesztés történetében.Megosztás
Szerző: PT
2023.02.25. 18:02
Magyar Honvédség Szalay-Bobrovniczky Kristóf katonák

"Katonáink olyan tudást és képességeket sajátítottak el az elmúlt egy hónap során, amely alkalmassá teszi őket hazájuk védelmére, arra a feladatra, amely az elmúlt egy év során egy egész nemzet számára értékelődött fel" - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Fotó: Vaskó Tamás

Hozzátette, hogy egy évvel ezelőtt tört ki az ukrajnai háború, és egy háború mindig mindent megváltoztat.    

"Eljöhet a pillanat, amikor a hazánkat, a kultúránkat, a hagyományainkat, a családjainkat és főleg a jövőnket meg kell védeni és mindent meg kell tennünk ennek érdekében" - hangsúlyozta.    

Az a célunk, hogy megvédjük Magyarországot, hogy biztosítsuk minden magyar ember számára a legalapvetőbbet, a békét és a biztonságot - szögezte le. A miniszter kiemelte, hogy egy új magyar honvédséget építenek; ez egy high-tech, modern, digitális haderő lesz és ehhez szükség van a digitális nemzedékre.

A magyar honvédség a bátrak közössége, hazafias érzelmű, elszánt, tiszta gondolkodású magyar fiatalok közössége, és "ebbe a közösségbe várjuk az önökhöz hasonló magyar fiatalokat" - szólt a jelenlévőkhöz Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A Magyar Honvédség Altiszti Akadémián 165-en tették le ünnepélyesen katonai esküjüket, köztük az államfő férje, Veres István.

Novák Katalin az M1 aktuális csatornának nyilatkozva azt mondta, hogy hisz a Magyar Honvédség erejében, és egy évvel az ukrán-orosz háború kitörése után mindenki átérezheti, hogy szükség van a honvédekre.

Minden magyar ember átérezheti, hogy milyen nagy szükség van a honvédek összetartására, erejére és a hazaszeretetére" - emelte ki.

Hozzátette, hogy számára a mostani eskütétel éppen erről szólt: "hazájukat szerető és a hazájukat akár az életük árán is megvédeni kész honvédek tettek most esküt".

A köztársasági elnök bízik abban, hogy sokan fogják az önkéntes tartalékos szolgálatot választani a hagyományos hivatásuk mellett, hiszen ez is egy eszköz, lehetőség arra, hogy a bajban, ha fegyvert kell fogni, meg tudják ezt tenni, meg tudják védeni a családjukat, valamint a hazájukat.

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke az eseményen köszönetet mondott azoknak, akik vállalták, hogy ha kell, fegyverrel védik meg Magyarországot. Köszönetet mondott a hozzátartozóknak is, akik - mondta - rájuk merték bízni fiaikat, lányaikat, szeretteiket, mert tudták, hogy a Magyar Honvédségnél "most már jó kezekbe kerülnek".

A most esküdt tevők január 16-án kezdték meg az egységes alapkiképzést

Az ünnepélyes eskütételt követően Novák Katalin köztársasági elnök és Szalay-Bobrovniczky Kristóf miniszter átadta Durgó Tamás alezredesnek, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnokának azon tíz Iveco busz egyikének a kulcsát, amelyekből a toborzásért felelős parancsokság az év során összesen 21-et kap.   

A toborzást segítő járműveket a parancsnokság, a fővárosi és a vármegyei toborzóirodák fogják használni.

A magyar álláspont teljesen világos: mi a béke pártján állunk – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf az egy évvel ezelőtt kitört orosz-ukrán háború alkalmából pénteken közzétett videójában, amelyről a Honvédelmi Minisztérium tájékoztatta az MTI-t.

A tárca a közleményében idézte a honvédelmi minisztert, aki arról beszélt: kiemelt veszélyt jelen a háború eszkalációja, hiszen míg egy évvel ezelőtt a háború kitörésekor több európai nagyállam és NATO-tagország kifejtette, hogy az Ukrajnának nyújtott segítség csak az élet kioltására alkalmatlan felszerelésekkel és eszközökkel megvalósítható, ma már a kor legmodernebb katonai páncélosai tartanak az orosz-ukrán front irányába.

Magyarországnak ki kell maradnia ebből a háborúból. Tűzszünetre, béketárgyalásokra van szükség, hiszen emberi életeket csak békével lehet megmenteni – fogalmazott a miniszter.

A Honvédelmi Minisztérium fenntartja a haderő további fejlesztését annak érdekében, hogy a magyar emberek biztonságát és védelmét garantálja – zárul a közlemény.

 

Ezeket olvastad már?
Káosz a fővárosban: baleset miatt nem közlekedik több villamos Budapesten

Káosz a fővárosban: baleset miatt nem közlekedik több villamos Budapesten

Sokkoló felismerés: kislány helyett egy felnőtt törpét vittek haza a gyermekotthonból

Sokkoló felismerés: kislány helyett egy felnőtt törpét vittek haza a gyermekotthonból

„Nagyon meghatódtunk” – kiskutyával állt rajthoz a futóversenyen az izomsorvadásos kislány

„Nagyon meghatódtunk” – kiskutyával állt rajthoz a futóversenyen az izomsorvadásos kislány

„Egy fehér ruhás férfi mondta, hogy öljem meg a kisfiamat” – videóinterjú a gyermekgyilkos magyar anyával

„Egy fehér ruhás férfi mondta, hogy öljem meg a kisfiamat” – videóinterjú a gyermekgyilkos magyar anyával

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél feliratkozás