RETRO RÁDIÓ

Sikerült visszaszerezni, pedig nevetséges összegért adta bérbe a híres művész otthonát V. Naszályi Márta





Hosszú huzavona után végül pont került a Borsos Miklós-múzeum ügyének végére.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.02.27.
V. Naszályi Márta Budavár

Hosszas huzavona után ismét visszakerült az I. kerületi önkormányzathoz Borsos Miklós lakásmúzeuma – tudta meg a Metropol. A döntésre azután került sor, hogy a Fidesz frakciója nemrég azt javasolta a képviselő-testületi ülésen, hogy rendezzék a múzeum helyzetét, hogy továbbra is méltóképpen ápolhassák világhírű szobrászművészünk hagyatékát, művészeti értékeit. A kerület polgármestere, V. Naszályi Márta még három éve egyszemélyi döntéssel adta bérbe hazánk egyik kiváló művészének otthonát.

A polgármester fillérekért adta ki a neves művész egykori otthonát Fotó: MTI/Kovács Attila

Az eset felháborodáshoz vezetett, mivel Borsos Miklós 120 négyzetméteres házát 24,5 ezer forintért adta ki az egykori kommunista jogutód Politikatörténeti Intézetnek. A bérbeadás ellen még aláírásgyűjtés is indult a helyiek körében.

Az ügy nagy vihart kavart a képviselő-testületi ülésen is. Dr. Kun János (Párbeszéd) önkormányzati képviselő szerint „belefér a képviselőcsoport ideológiájába egy olyan intézet, amelyiknél Marx nem szitokszó”. Mint mondta:

Hetven évvel ezelőtt a kommunisták tényleg elkövettek csúnya dolgokat, mint ahogyan 1956-ban is. Én akkor 3 éves voltam. Hűha

– jegyezte meg.

A polgármester lépésére még a koronavírus időszaka alatt került sor 2020. december közepén, V. Naszályi Márta gyakorlatilag  egyszemélyi döntéssel irodahelyiségnek minősítette a Borsos Miklós Lakásmúzeumot, és egy év határozott időre pályáztatás nélkül kiadta. A polgármester ezután nem sokkal hosszabbítási kérelmet nyújtott be, ám ez közel egy évig nem került a képviselő-testület elé, és az ingatlant a lejárt bérleti jogviszony megszűnése után is jogcím nélkül használták. A helyi kormánypárti képviselők szerint méltatlan, hogy Borsos Miklós otthonát egy olyan jogutód kaparinthatta meg, amelynek a képviselői a barikád másik, állampárti oldalán harcoltak. 

A Politikatörténeti Intézetet (PTI) az állampárt 1948-ban alapította. Az MSZP-közeli társadalomtudományi kutatóműhelynek korábban kiemelt feladata volt a párt- és szakszervezeti archívumok kezelése. Jelenleg elsődlegesen új- és legújabb kori történeti kutatásokkal foglalkozik. 

A lakásmúzeum a világhírű szobrászművész, Borsos Miklós és felesége, Kéry Ilona lakása volt. A múzeum életét irodalmi események, klasszikus zenei koncertek, könyvbemutatók és más civil szervezetek és művészek előadásai színesítették. A múzeumot 2018-ban a KOGART Alapítvány vette át, majd jelentős költséggel teljesen felújították és korszerűsítették, és vállalták a közösségi térben zenei és irodalmi események szervezését. 2019-ben újra megnyitották.

A programok a járvány időszaka alatt elmaradtak, a KOGART pedig visszaadta a helyet az önkormányzatnak, amely ahelyett, hogy rendeltetésszerűen üzemeltette volna, lényegében odaajándékozza az MSZP-közeli Politikatörténeti Intézetnek.





 





Ezeket olvastad már?
A Mészáros Csoport megvásárolta a híres babaáruházláncot

A Mészáros Csoport megvásárolta a híres babaáruházláncot

Rettenetes: betonkeverő végzett egy férfival – Sokkoló részletek

Rettenetes: betonkeverő végzett egy férfival – Sokkoló részletek

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van Magyarország nem lép háborúba!

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van Magyarország nem lép háborúba!

Ezresek a levegőben: durván kiosztotta az influenszer Karácsony Gergelyt – Videó

Ezresek a levegőben: durván kiosztotta az influenszer Karácsony Gergelyt – Videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás