Belháború folyik az ellenzéknél: saját párttársukat szólítják fel lemondásra az MSZP-sek

Egymásnak ugrottak Pesterzsébeten a baloldal.Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.01.28.
politika

Nem unatkozik a baloldal Pesterzsébeten: egymásnak ugrottak, miután az MSZP-s Csasznyi Márton az időközi választáson saját fiát támogatta az összellenzéki jelölttel szemben - írja a Mandiner.

Komoróczy László pesterzsébeti önkormányzati képviselő szeptemberi halála miatt kellett időközi választást kiírni a XX. kerületben a helyére, melyet a Nemzeti Választási Iroda december 18-ára írt ki, amit végül a Fidesz-KDNP jelöltje, Szombathy Dénes Gyula nyert meg. A jelöltek között több érdekes személy is volt, az összellenzék például hosszas vita után a kerületi politikában addig nem igazán ismert Jurák Tamást indította, az ő ismerőse volt Juhák Tamás is, aki ismerősét úgy köszöntötte fel, hogy „Boldog neved napját, te zsidó!”.

Ismerős nevek, új frontvonalak 

Az indulók között volt egy ismerős név is: bizonyos Csaszny Gábor, aki a kerületi önkormányzati képviselő, a kivégzett Ceaușescut emlegető poszttal orbánozó Csaszny Márton fia. Az idősebb Csaszny azt szerette volna elérni, ha az ellenzéki blokk a fiát indítja, ám a pártalkuk miatt ez nem így lett. Ebből nem meglepő módon nagy sértődés lett Csaszny-éknál, az önkormányzati képviselő például fia mellett kampányolt az ellenzéki jelölt, Jurákkal szemben. Mint arról a kampány során beszámoltunk, a politikus ki is lépett a frakcióból, ám a párttagságát megtartotta.

Az MSZP a választási vereség utáni gyászmunka során Csaszny „fejét” követelte. A szocialisták kerületi tagozata az új évet azzal indította, hogy felszólította pártjuk önkormányzati képviselőjét, hogy haladéktalanul adja át mandátumát. A Facebook-oldalukra kitett közlemény szerint a párt elismeri, hogy a Fidesz jelöltje nyerte az időközit, vereségük egyik fő okának pedig Csaszny-t állították be.

Vereségünk egyik fő oka, hogy – megtévesztve a választókat – az MSZP korábbi patronáltja, Csaszny Gábor elindult jelöltünkkel szemben

– írták, majd úgy folytatták, hogy Csaszny Márton nyíltan kampányolt fia érdekében, az MSZP jelöltjének kárára.

Hozzáteszik, az idősebb Csaszny-t politikai megállapodás köti, minek érdekében le kell mondania a mandátumáról, Csaszny Gábort pedig felszólították, hogy mondjon le az MSZP delegáltjaként Integrit 20 Kft-nél betöltött felügyelőbizottsági tagságáról.

Csaszny Mártont felszólítjuk, hogy tartsa be az MSZP-vel 2019-ben kötött politikai megállapodást és mondjon le a párt támogatásával elnyert képviselői mandátumáról!

– fogalmaztak. 

Folytatódik a marakodás

A legutóbbi közgyűlésen is szóba került Csaszny ügye. Kovács Eszter, Pesterzsébet MSZP-s alpolgármestere az ülésen ismertette, hogy Csaszny egy nyári levelében jelezte a párt számára, hogy szünetelteti az MSZP képviselői csoportjában végzett tevékenységét. 

Nem létezik ilyen jogi kategória

– fogalmazott a szocialista alpolgármester, aki szerint az a tény, hogy a fia választási kampányában tevőlegesen részt vett egyértelművé tette, hogy  megszegte a '19-es önkormányzati választás előtt az MSZP-vel kötött politikai megállapodást. 

Telefonon elértük Kovács Esztert, aki a Mandiner megkeresésére úgy fogalmazott, mivel mind Csaszny Márton, mind a felesége MSZP-tag, etikai vizsgálatot indítottak ellenük. 

Ez a legszélsőségesebb dolog, amit valaki a pártja ellen el tud követni

– magyarázta a Mandiner megkeresésére az alpolgármester.

Kerestük az ügyben Csaszny Mártont is, aki bár felvette a telefont, jelezte, nem kíván nyilatkozni, szerinte ez az egész ügy az MSZP belügye, amit nem akar megosztani a lapunkkal. 

Nem hiszem, hogy ez a Mandinerre tartozna

– mondta az önkormányzati képviselő.

Csaszny Mártonnak ezután jeleztük, hogy az olvasóinkat érdekli a téma, akik esetleg az ő potenciális szavazói lehetnek, erre annyit közölt, hogy az ő szavazói biztosan tudják, hogy mi történt, majd elköszönt és bontotta a vonalat. 

Csaszny tetteinek hátteréről a Magyar Nemzet írt nyáron, azt írták, hogy a helyi MSZP aprózódásának hátterében Gyurcsány Ferenc állhat, ugyanis amennyiben maguk tudják állítani Csaszny-t, akár formálisan, akár informálisan, akkor többségbe kerülhet a DK a képviselő-testületben. Így azonban, hogy végül a kormánypárti jelölt nyerte el a korábbi ellenzéki helyét az időközin, ez egy fokkal nehezebb lesz - írja a Mandiner.

 

 

Top hírekHírlevél-feliratkozás