RETRO RÁDIÓ

Itt a karácsonyi tévedések nagy leltárja





Van egy csomó szokás, ami a karácsonyhoz kötődik, de egészen másutt gyökereznek. Utánajártunk, mi hogy került be az ünnepi fogalomkörbe.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.12.26.
karácsony Ünnep szokás hagyomány

Vannak olyan dolgok, amik nélkül idehaza nem múlhat el karácsony, holott nem sok közük van az eredeti ünnepkörhöz. Vegyük sorra őket!

Fotó: Pixabay

1. Karácsonyfa

Az örökzöld ágakat a pogány kultúrákban használták év vége felé, pontosabban a téli napforduló idején, ami a régi római naptárban még a december 24-ről 25-re virradó éjszakára esett, vagyis éppen a mai Szentestére. Akkoriban úgy tartották, hogy a fenyőágak elűzik a boszorkányokat, szellemeket, gonosz lelkeket, amik a sötétségben jönnek elő, amikor az istenségként imádott Nap meggyengül. Az adventi koszorún megjelenő díszítő elemek – a fagyöngy és a tobozok – is mind az újjászületést jelképezik. A karácsonyi fenyőállítás csak Jézus születése után 1500 évvel kezdődött, és Németországon kívül még a 19. században is furcsának tartották. Pesten az első karácsonyfát Brunszvik Teréz grófnő állíttatta 1824-ben, a hazai irodalomban pedig Jókai Mór A koldusgyermek című karácsonyi tárgyú elbeszélésében bukkant fel először 1854-ben:

Annyi ablak ki volt világítva, az utcákon fényes hintók robogtak alá s fel; ragyogó boltablakokban fenyőfák voltak kitéve, égő viaszgyertyákkal, cukorangyalkákkal, picike bölcsőkkel, azokban aludt a kis Jézus.

 

Az örökzöld fa sem örök idők óta tartozik a karácsonyhoz (Fotó: Pixabay)

2. Szaloncukor

A csillogó sztaniolba csomagolt édesség, ha nem is hungarikum, de csak nálunk kerül a karácsonyfákra. Ha külföldi ismerősöknek viszel ajándékba, biztosan szívesen elfogyasztják, de eszükbe nem jutna ezzel díszíteni az otthonukat. Maga az édesség viszont nem magyar eredetű, először a meglehetősen édesszájú törökök hozták magukkal, amikor százötven évre berendezkedtek minálunk. Az ő étrendjükben szerepelt legkorábban a sörbet, ez a hígított cukormassza, amit azonban akkor még jegesen szervíroztak. Később francia cukrászok túltelített oldatból kristályosították ki, ez lett a fondant, ami a szaloncukor hazai elterjedésekor még egyeduralkodó volt: Stühmer Frigyes pesti csokoládégyárában 1883-ban készítették az első ilyeneket a Gerbaud cukrászda számára. Az ínséges háborús időkben kiszáradt kenyérdarabkákat csomagoltak a kisimított, újrahasznosított selyempapírokba, mai konzumvilágunkban viszont nincs olyan íz, amivel ne próbálkoznának szaloncukor címén: a pekándióstól kezdve az ír krémesen át a meggyes-chilisig. 

A szaloncukor hazai sajátosság (Fotó: Magyar Édességgyártók Szövetsége)

3. Halászlé és mákos bejgli

Míg a legtöbb országban a pulyka és a liba uralja a karácsonyi menüt, nálunk a végtelen ünnepi vendégségek sztárja a halászlé és a mákos bejgli. Bár a hal biblikus szimbólumként is felbukkan, hiszen Jézus csodatételei között is szerepel a nagy halfogás, halászlé, rántott hal más országokban nemigen kerül az ünnepi asztalra, szóval ezt a magyarázatot el is vethetjük. A kulcs megint csak a pogány hagyományokban keresendő, és a téli napfordulós évváltáshoz köthető. Amiért nem eszünk ilyenkor baromfit, mert elkaparja a szerencsénket, ugyanazért kerülnek előtérbe a garasok sokaságát megidéző halak a csillogó pikkelyeikkel, amelyeket halpénznek is neveztek népiesen. Mindegy, hogy balatoni vagy dunai, szegedi vagy bajai, a lényeg, hogy fürge úszásával a könnyebb boldogulás szerencséjével kecsegtet, amiben még ha nem is hiszel, baj nem lehet belőle.

A mákból annál inkább, kábító hatása miatt az Európai Unió egyes országaiban tiltják, máshol szigorúan ellenőrzik a termesztését. Nekünk mákunk van, az uniós csatlakozás után sem fosztottak meg minket kedvenc ételünktől, amely tengernyi apró szemével természetesen ugyanúgy a gazdagságot szimbolizálja, ezért sem maradhat le az ünnepi asztalról. A mák rontásűző szerepe is ismert a hazai hitvilágban: a szétszórt mákot a rossz szellemeknek szemenként kell felszedniük, mielőtt a házba beléphetnének. Erről az a vicc jut eszembe, amiben a vevő a zöldségesnél mindent egyesével becsomagoltat, mondván, hogy többeknek karácsonyi ajándékba viszi. Amikor aztán a narancsok, kivik és diók becsomagolása után a mák árára is rákérdez, a boltos gyorsan azt mondja: „Az nem eladó!”

A bejglivel mákunk van (Fotó: Mindmegette.hu)

4. Csillagszóró

Bár a csillag sok helyen a karácsonyfa csúcsdíszeként is szolgál, a betlehemi csillagra, vagyis Jézus születésére emlékeztetve, a csillagszóró csupán a mind jobban terjedő tűzijáték-láz őseként nyert létjogosultságot. A pirotechnikai eszközök egyre inkább részei minden ünneplésnek, a karácsony mellett a születésnapok, lakodalmak és sportgyőzelmek nélkülözhetetlen kellékei. Modern kori termékként alig néhány évtizede aggatjuk a karácsonyfákra, azelőtt a gyertyák adták az ünnep fényét. A hagyományos gyertyák azonban sok helyen okoztak tüzeket, ezért azokat is felváltották mára az elektromos fényfüzérek, amik között persze ugyanúgy akadnak silány kivitelűek, amik legalább annyira tűzveszélyesek, de ezzel most ne rontsuk el az ünnepi hangulatot. 

A csillagszórók váltották fel a gyertyákat (Fotó: Pixabay)

5. Ben Hur

Minthogy karácsonykor a dolgozók többsége legálisan van távol a munkahelyétől, mindenki lazítva keres magának elfoglaltságot. Ezek sorában előkelő helyen áll a tévénézés, a csatornák ünnepi kínálata tele van giccses vagy grincses családi filmmel, amelyek központjában a karácsony, Jézus élete, kevésbé ünnepélyes köntösben pedig tapló télapók állnak. Van olyan hazai adó, amelyen az ünnep két napja alatt 18 különféle karácsonyi filmet tűztek műsorra. A  top10-es lista vezetője - legalábbis a film első felében - nem épp a szeretetről és a harmóniáról szól: az IMDB rangsora alapján a Ben Hur viszi a prímet. A film a Megváltó születésével kezdődik és halálával ér véget, és a gazdag zsidó családból származó Ben Hur megtéréséről szól - vagyis a karácsonyi ünnepkör kulcseleme a filmnek...

Az egyik karácsonyi filmkedvenc: Reszkessetek, betörők! (Fotó: Mokép)

 





 





Ezeket olvastad már?
"Ha elveszik tőle a kutyáját, abba belehal" – A tatai néninek és négylábú társának segítségre van szüksége

"Ha elveszik tőle a kutyáját, abba belehal" – A tatai néninek és négylábú társának segítségre van szüksége

Videózás közben halt meg a híres influenszer, órákkal később találták meg a testét

Videózás közben halt meg a híres influenszer, órákkal később találták meg a testét

Itt a titok: így lehet magasabb a nyugdíjad

Itt a titok: így lehet magasabb a nyugdíjad

Olyat tett egy férfi a 4-6-os villamoson, amit nagyon nem kellett volna – videó

Olyat tett egy férfi a 4-6-os villamoson, amit nagyon nem kellett volna – videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás