RETRO RÁDIÓ

Budapesti parkolás: csütörtöktől megint nagy változások jönnek





Nemrég durván megemelték a parkolási díjakat Budapesten, a belső zónákban este 10 óráig kiterjesztették a fizetős időszakot, és egyre több helyet tesznek fizetőssé. December 1-től főleg Újbudán jönnek komolyabb változások.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.12.01.

Alaposan kiverte a biztosítékot az újbudaiak körében az új parkolási rendelet, amit még nyáron fogadott el a kerület baloldali vezetése. Újbuda még júniusban döntött arról, hogy növeli a fizetős parkolási zónák méretét. Az utolsó ütem pedig december 1-jén indul. 

A legújabb változások az alábbi területeket érintik:

Kelenföld: Somogyi út – Vahot utca – Ildikó tér – Keveháza utca – Vahot utca – Tétényi út – Kocsis utca – Fehérvári út – Bikszádi utca – Hadak útja – Borszék utca – Gyergyótölgyes utca által határolt terület. 

Őrmező: a Balatoni út – Boldizsár u. – Zelk Zoltán u. – Péterhegyi út – Neszmélyi út által határolt terület.

 

12 ezer forint lett egy évre a parkolási engedély a helyieknek

A most kiváltott engedélyek 2022. december 1. és 2024. március 31. között érvényesek. A lakossági engedélyek esetén az éves várakozási díj lakosonként az első gépjárműre 12 ezer forint, a második gépjárműre 24 ezer forint lesz. A mostani parkolási övezetek kiszélesítésével, és a tarifaemeléssel nehéz helyzetbe kerülhetnek a helyi vállalkozók is, mivel fennáll annak veszélye, hogy azok a kerületen kívül más helyszínt választanak majd a bevásárlásaikhoz és az ügyintézéshez.

Alaposan kiverte a biztosítékot a helyiek körében az új rendelkezés. Fotó: Nagy Zoltán / Metropol

 

Sok még a nyitott kérdés

Bár a várakozási hozzájárulással rendelkező lakosoknak továbbra is ingyenes marad parkolás, kérdés, hogy lesz-e elegendő parkolóhelyük az otthonaiknál. Sok helyi lakos attól tart, hogy nem lesz elegendő parkoló hely, mivel a környező utcáról betérő  autósok tömege fogja elfoglalni a parkoló helyeket. 

A lakosok attól félnek, hogy a befizetett díj ellenére is majd pont úgy körözhetnek majd a lakásuk környékén, mind mások, és ugyanúgy kérdéses, hogy találnak e majd szabad helyet, vagy sem. 

Kiakadtak a helyiek

Lapunknak több lakos is felháborodva konstatálta a legújabb helyzetet: "ha nem találunk helyet, akkor sem reklamálhatunk sehol, oldjuk meg valahogy , pont úgy ahogy eddig, tehát, nesze semmi fogd meg jól" - fakadt ki a Metropol kérdésére az egyik környékbeli lakos. Egy másik azt mondta, hogy ilyen alapon fizetőssé lehetne tenni a játszótereket, és a kutyafuttatók használatát is, mivel ezeken a területek is "tárolásra" alkalmas lehetőséget biztosíthatnak. 

Aggodalomra ad okot, hogy az új rendelkezések egyes helyeken csak tetézni fogják a helyiek parkolási problémáit. A Fejér Lipót utcában élők már eddig is komoly megpróbáltatásoknak voltak kitéve, mivel a környéken lévő állami fenntartású Gábor Dénes Főiskolán tanuló hallgatók és oktatók tucatjai használják a parkolóhelyeket. 

Már eddig is nagy problémát okozott parkolás. Fotó: Metropol/Nagy Zoltán

Ugyanakkor nem mindenki borúlátó, van, aki úgy véli, hogy ez csupán csak egy forgalomszabályozási kérdés, mivel ha túltelítődik egy város autókkal, akkor mindenképpen muszáj mérsékelni a gépjárművek számát. A XI. kerületnek a parkolás régóta az egyik legnagyobb rákfenéje, mivel a kerület 90 ezerre lett tervezve de hamarosan közel 200 ezer lesz a lakosok száma, ám ehhez viszont nincs meg a megfelelő infrastruktúra - mondta a Metropolnak Szemző János mérnök.

Értetlenül állnak a döntés előtt

Junghausz Rajmund, a kerület fideszes képviselője korábban azt mondta hogy a DK-s önkormányzat több parkolási engedélyt adhat ki a kerületben, mint ahány parkolóhely rendelkezésre áll. A képviselő szerint miközben a DK-s László Imre és csapata kormánypárti elvonásokkal indokolja a megszorító intézkedéseit, a valóság az, hogy soha akkora pénzbőség nem volt az önkormányzati kasszában, mint tavaly, a helyhatóság ugyanis tíz és fél milliárd forint többlettel zárta a 2021-es évet.

Vannak kivételek

Az Újbudai anomáliák ellenére vannak olyan kerületek a fővárosban, amik homlokegyenest másképp állnak hozzá a kérdéshez. A IX. kerület képviselő-testület döntése értelmében például december 1-jétől ingyenesen lehet majd parkolni az Üllői út egy részén. Az érintett szakaszok a következők lesznek: 

  • a Pöttyös utca és Csárdás köz közötti szakasz, az Üllői úttal párhuzamosan kialakított szervízúton (P+R parkoló), 
  • és a Ferde utca szervízútjának a szálloda előtti szakasza.
Szinte lehetetlen parkolni a belvárosban. Fotó: Bach Máté

Brutális mértékben drágult a parkolás Budapesten

A Fővárosi Önkormányzat még júniusban döntött arról, hogy egységesti a budapesti parkolási rendszert, aminek köszönhetően 27 parkolási zóna helyett 4 zónatípusból álló egységes parkolási rendszert vezet be. A főváros vezetése azzal indokolta a döntést, hogy a korábbi rendszer teljességgel átláthatatlan, és nagy nehézséget okoz az autóval közlekedők számára.

Mennyi az új ár? Mikor kell fizetni? Mennyit lehet parkolni?

A zóna 600 Ft/óra 8-22 óra között, max. 3 óra

B zóna 450 Ft/óra 8-20 óra között, max. 3 óra

C zóna 300 Ft/óra 8-18 óra között, max. 3 óra

D zóna 200 Ft/óra 8-18 óra között, korlátlan

Alaposan kiverte a biztosítékot a budapestiek körében Karácsonyék döntése

Az új rendelkezések óriási vihart kavartak, a Fidesz–KDNP-frakció hiába javasolta, hogy csak reggel fél 9-től legyen fizetős a parkolás, hogy a szülők még kitehessék az iskolánál ingyen a gyereküket, a baloldali fővárosi többség ezt elvetette. A belső kerületekben Pesten és Budán is este 10-ig fizetni kell, mégpedig 600 forintot óránként, és csak maximum 3 órát lehet parkolni, így egyáltalán nem meglepő, hogy alaposan kiverte a budapesti autósoknál.

Brutális mértékben elszálltak a parkolási díjak Budapesten. Fotó: Máthé Zoltán

“Én már rég kirúgtam volna!” - Szidják Karácsonyt a budapestiek

“Már kétszer ki kellett volna rúgni Karácsonyt! Tele van a hócipőm vele, nem csak nekem!” - háborgott korábban lapunknak az egyik budapesti lakos.

A témában készült videónk:
 





 





Ezeket olvastad már?
Igazoltan lóghatnak ma az iskolából a tinilányok, mutatjuk a részleteket

Igazoltan lóghatnak ma az iskolából a tinilányok, mutatjuk a részleteket

Kiadták a riasztást, záporral és széllel érkezik a melegedés

Kiadták a riasztást, záporral és széllel érkezik a melegedés

Szétesett a ferencvárosi baloldal: Baranyi gyengén muzsikál, Gegesy és Gyurákovics között dől el a választás?

Szétesett a ferencvárosi baloldal: Baranyi gyengén muzsikál, Gegesy és Gyurákovics között dől el a választás?

Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás