Jó bor és finom ételek – közösségi vinotékát hoznak létre a hűség városában





Hatalmas érdeklődés mellett zajlott hazai és külföldi résztvevőkkel Sopronban a Kékfrankos hangjai című borászati és gasztronómiai élménynap. Cél, hogy az ország minden szegletében megismerjék az itteni borokat és gasztronómiát.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.10.13.
gasztronómia

Fantasztikus, ínycsiklandó ételkülönlegességek, zamatos csúcsborok, mellé hangulatos élő zene. A Liszt Ferenc Kulturális Központban helyi éttermek, borászatok gondoskodtak arról, hogy akik megkóstolták a finomságokat, biztosan visszatérjenek barátokkal, vagy a családdal a hűség városába. A megnyitón dr. Schneider István Gábor, a Soproni Borvidék Hegyközségének alelnöke többek között arról beszélt: a Soproni borvidék most érkezett az ébredés fázisába.

„Létrehozunk egy közösségi vinotékát Sopronban a Deák téren, ahol az összes soproni termelő bora megtalálható lesz. Szeretnénk helyzetbe hozni a soproni bort” – mondta az alelnök.

A gasztronómiai élménynapon a harminchárom kiállító, köztük 20 borászat, 70 kiemelt tétellel, a soproni borok legjavát felvonultatva adott betekintést a vidék kincseibe. Az egyik asztalon füstölt húsos babpüré kellette magát, kicsivel odébb borjúmájpástétom feküdt a tányéron, de desszertben sem volt hiány. Utóbbi ínycsiklandó módon kellette magát, így megkérdeztük miből is készült.

„Az alsó rész sajttortakarika, ezen van rajta a fahéjas sült szilva. A krém és ez a ropogós a tetején pedig a mákos tészta ízére emlékeztet” – mondta Kocsis Patrik, az Erhardt étterem séfje.

A borospultoknál is hatalmas volt a tülekedés, kíváncsian kóstolgatták a vendégek a hegy levét.

Igazi csemegékben lehetett része a kóstolóknak Fotó: Metropol

„Szeretnénk, hogy minél többen megismerjék borainkat, célunk, hogy magas minőségű, prémium vörösborokat készítsünk. Fő fajtáink a kékfrankos, a cabernet Sauvignon, a merlot és a zweigelt” – mondta Takács Rebeka, a Luka Pincészet szőlésze. Kicsivel odébb egy kevésbé ismert pincészet borait ízlelgették.

„2011 óta dolgozunk bioművelésben, kilenc fajta szőlővel. A pincészetünkben összesen 12-féle bort kóstoltatunk. Legutóbb szeptemberben Debrecenben, egy országos bioborversenyen nyertünk egy 2017-es Cabernet Franc borunkkal, így jövőre egy németországi borversenyen is megmutathatjuk ezt a bort. Egyébként a 2017-es évjáratú borainkkal nagy sikert arattunk, összesen 11 érmet szereztünk néhány hónap alatt” – mondta Horváth Imre, a Horváth Pincészet tulajdonosa.

Sok érdekességet, Sopronhoz kapcsolódó legendát hallhattak az érdeklődők a belvárosi séták során, amelyeket Taschner Tamás és Vránich István vezettek.

Számos érdekességről rántották le a leplet Fotó: Metropol

A városnéző túrák alatt a kékfrankos fővárosának rejtett értékeibe, érdekességeibe és legendáiba is betekintést nyertek a résztvevők. Az est egyik legérdekesebb pillanata a „Bor beszél belőlünk” című kerekasztal-beszélgetés volt neves szakemberek közreműködésével, mint dr. Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus, dr. Csizmadia András a Borschola alapítója, borszakértő, Viniczai Sándor borszakértő, Taschner Kurt István a Magyar Borakadémia főtitkára és Molnár Tibor, a Soproni Borút Egyesület elnöke, aki hangsúlyozta: „jó lenne, ha több helyi pince folyamatos nyitvatartással üzemelne, hiszen leghálásabb a helyben értékesített bor. Örvendetesnek nevezte, hogy a soproni éttermekben már 90-95 százalékban helyi borokat kínálnak”.

„A fiataloknak brand kell! Persze az nem baj, ha jó bor van mögötte, sőt ”– emelte ki dr. Fiáth Attila. Ugyanakkor hozzátette, Sopron is egy brand. Úgy vélte a város a klímaváltozás nagy nyertese, hiszen megmaradt még a hűvösebb klíma, szemben a déli országokkal. „Ebből versenyelőnyt lehet szerezni” – hangsúlyozta.





Ezeket olvastad már?
Visszakerült eredeti helyére a titkokat őrző vízivárosi szobor – archív fotókkal

Visszakerült eredeti helyére a titkokat őrző vízivárosi szobor – archív fotókkal

Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

Lassan révbe ér a kaposvári család

Lassan révbe ér a kaposvári család

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás