Halottak napján is legyünk óvatosak: ezekre figyeljünk a megemlékezés közben





Halottak napján szinte mindenki meglátogatja elvesztett szeretteit a temetőkben. Ilyenkor sokkal több tűzesethez riasztják a katasztrófavédelem munkatársait és az utakon is több lehet a baleset, sőt a tolvajok is aktívabbak ebben az időszakban. A Metropol összegyűjtötte, mire érdemes fokozottabban odafigyelni a négynapos munkaszünet alatt.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.10.27.
Halottak napja

Október végén és november első napjaiban sokszor riasztják a tűzoltókat kegyeleti mécsesek vagy gyertyák okozta tüzekhez. Az ilyenkor használt gyertyák és mécsesek nemcsak a temetőkben, hanem otthon is veszélyes helyzetet teremthetnek. Minden évben előfordul, hogy egy mindenszentek vagy halottak napja alkalmából meggyújtott gyertya miatt teljesen kiég egy lakás, vagy tűz keletkezik egy temetőben – jelezte a katasztrófavédelem.

A hanyagul kezelt lángok miatt van ahol kripták, sírhelyek égnek el, máshol a temetőbe kihelyezett hulladékgyűjtő konténerek, szeméttárolók gyulladtak ki. A meleg és száraz időjárás miatt az avar is pillanatok alatt meggyulladhat. Pedig mindez könnyen elkerülhető.

Ne hagyjuk égő mécsest a síron

Mielőtt gyertyát gyújtunk tisztítsuk meg a sírhely környezetét a száraz avartól, elszáradt virágoktól és koszorúktól, mert ezek könnyen lángra kapnak. A másik szabály az, hogy csak tartóban lévő mécsest gyújtsunk meg a szabadban és úgy helyezzük el, hogy a közelében ne legyen éghető anyag, és ne tudjon felborulni. Ha végeztünk, a mécsestartóban égő mécsest a sírtól való távozás előtt oltsuk el.

Ezen kívül ne dobjunk a temetőben kihelyezett szemetesekbe forró mécsestartókat. Ha pedig azt szeretnénk, hogy távollétünkben is égjen az emlékezés lángja, akkor néhány száz forintért vásárolható eső- és szélálló LED-mécsest helyezzünk a sírra. Ha pedig valaki a temetőben tüzet észlel, értesítse a temető biztonsági személyzetét, és hívja a 112-es segélyhívó számot.

A sírokon égő mécsesek könnyen tüzet okozhatnak Fotó: Metropol/Máté Krisztián

Legyünk óvatosak a gyertyákkal

Sokan nemcsak a temetőben, hanem otthon is gyújtanak gyertyát elhunyt szeretteikért. Az ezzel összefüggő lakástüzek leggyakoribb oka, hogy az égő mécsest, gyertyát gyúlékony anyagok közelében helyezik el, a keletkező lángok pedig a függönyön, asztalterítőn keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire. Ha a gyertyát vagy mécsest egy tűzálló tálra tesszük, akkor az nem forrósítja át a környezetét, és nem vezet lakástűzhöz a megemlékezés. A meggyújtott gyertyát soha ne hagyjuk felügyelet nélkül, azt olyan stabil helyre kell rakni, ahol nem tud eldőlni.

Vigyázzunk az értékeinkre

A temetők környékén nincsenek biztonságban a kocsiban látható helyen hagyott értékek, a tömegközlekedési eszközön a farzsebben lévő pénztárca, mobiltelefon, vagy épp a temetőben lezáratlanul hagyott kerékpár sem. Mit tehetünk? A táskát mindig tartsuk testközelben, szem előtt! Ne viseljünk feltűnő ékszereket. Kísérjük el az idős rokonainkat, szomszédainkat a temetőbe, így jobban tudunk vigyázni egymás biztonságára, értékeire és egymásra is. Az iratainkat és a lakás kulcsát soha ne tartsuk egy helyen, ahogy a PIN-kód se legyen a bankkártyánk közelében. A temetőben a táskát és egyéb értékeinket egyetlen pillanatra se hagyjuk őrizetlenül! Próbáljuk meg elkerülni a nagyobb csoportosulásokat, mert a zsebtolvajok a nagy tömegben „dolgoznak”.

Ha csak tudjuk, kísérjük el idős rokonainkat Fotó: Metropol/Máté Krisztián

Az utak is zsúfoltabbak lesznek, számítsunk dugókra

Ezekben a napokban a közúti forgalom az átlagos többszörösére nő. A súlyos sérüléssel járó balesetek már alacsony sebesség mellett is megtörténhetnek, ezért elsősorban a temetők környékén és az oda vezető utakon mindenki vezessen körültekintően. Aki teheti az ne a hétvégén, hanem már hétközben látogasson ki a temetőbe, mert akkor várhatóan kevesebben lesznek, és kisebb lesz a forgalom a közutakon. Ezenkívül mindenki

· induljon el időben és kalkuláljon előre a megnövekedett forgalommal és parkolók telítettségével;

· figyeljen oda az út szélén, vagy a parkolókban lévő gyalogosokra, kerékpárosokra, lassan közelítse meg a zebrákat;

· számítson ideiglenes forgalomkorlátozásokra;

· az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően közlekedjen.





Ezeket olvastad már?
Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

Városháza: romos az épület, sehol a zöld park, Karácsony Gergely a saját portáján sem tudott rendet tenni 5 év alatt

Városháza: romos az épület, sehol a zöld park, Karácsony Gergely a saját portáján sem tudott rendet tenni 5 év alatt

Halálos ágyán vallotta be szörnyű tettét az idős férfi

Halálos ágyán vallotta be szörnyű tettét az idős férfi

Megdöbbentő: így védekezett a nő, aki fehérítőt itatott a 3 éves lányával

Megdöbbentő: így védekezett a nő, aki fehérítőt itatott a 3 éves lányával

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás