Európai energiaválság: Brutálisan megdrágulhat a temetkezés is





Mélyen a zsebükbe nyúlhatnak azok, akik nemrégiben vesztették el szeretteiket, ráadásul decembertől jócskán megemelkedhetnek a temetkezési árak. A kormány már dolgozik az áremelkedés enyhítésén.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.10.09.
energia-veszélyhelyzet

A magas energiaköltségek komoly kihívás elé állították az utóbbi időben a temetkezési szolgálatokat. A megugró kiadásokat sok vállalat csak drasztikus áremeléssel tudja kompenzálni. A drágulás mögött elsősorban az áll, hogy a magánvállalkozások nem jogosultak az olcsóbb üzemanyagra, ezért jóval drágábban tudnak csak hozzájutni a benzinhez és a gázolajhoz. A másik fő gond, hogy azok a vállalkozások, amik nem kötöttek hosszú távú energiaszerződést az energiaszolgáltatókkal, kiszorulnak a kedvezményezettek köréből. A Magyar Temetkezési Szolgáltatók Egyesületének elnöke szerint a szektort nagy mértékben érinti az energiahordozók piaci árának alakulása.

A drágulás enyhítésén már dolgozik a szakma és a kormány Fotó: MTI/Sóki Tamás

Palkovics Katalin a Metropol kérdésére elmondta: „a megnövekedett költségeket kénytelenek vagyunk – ha nem is teljes mértékben – az árainkba beépíteni. Gyakorlatilag tavaly október óta folyamatos az emelkedés az energia és a gáz tekintetében”.

Súlyosbítja a helyzetet, hogy az ágazat régóta munkaerőhiánnyal küzd. „Nem túl népszerű szakma a miénk, kevés a szakember ebben a szolgáltatási szektorban” – hívta fel a figyelmet.

Az egyesület elnöke lapunknak azt is elárulta, hogy több alkalommal tettek már javaslatot a kormányzat felé a tekintetben, hogy a temetkezési szolgáltatás is kerülhessen kedvezményes, 5 százalékos áfakörbe. A szervezet úgy véli, hogy egy alanyi jogon járó, fix összegű temetési hozzájárulás is nagy segítség lenne.

„Jelenleg két javaslattal éltünk a kormányzat felé, az egyik egy törvénymódosítási javaslat, miszerint tegyék lehetővé, hogy a hamvasztóüzemekre vonatkozó jogszabályi feltételek változhassanak, a másik pedig, hogy a hamvasztóüzemek (bár ők szolgáltatási szektorba tartoznak) részesülhessenek a gyártó és termelő ágazatoknak a napokban bejelentett kormányzati forrásból. Egyelőre ezek kedvező elbírálásában bízunk” – húzta alá Palkovics Katalin. A kialakult helyzet kezelése érdekében nemrég Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szeptember elején segítséget ígért az ágazatnak.

Külföldön eleve nagyon drága a temetés Fotó: Metropol

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint mostanáig viszonylag kismértékben növekedtek csak az árak. 2022 augusztusában egy átlagos koporsós temetés 331 990 forintba került, míg egy urnás 236 420-ba. A szakértők ugyanakkor úgy vélik, hogy a következő hónapokban jókora áremelkedés várható. A egyesület elnöke szerint ezek az árak a megrendelt szolgáltatások mennyiségétől függenek, illetve az sem mindegy, hogy Magyarország melyik régiójában veszik igénybe. „Magyarországon egy átlaghavibérből tisztességesen eltemethető szerettünk, míg ez Európa más tagállamaiban az átlagbér duplája, nem ritka, hogy akár a háromszorosa is lehet” – tette hozzá.

 

 

 





Ezeket olvastad már?
"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem

Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem

Hídpénzbotrány: súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

Hídpénzbotrány: súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

Ma 38 éve történt a csernobili atomkatasztrófa - így néz ki most az erőmű - galéria

Ma 38 éve történt a csernobili atomkatasztrófa - így néz ki most az erőmű - galéria

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás