Ez az éjjeli szokás nagyon rossz hatással lehet az egészségedre





Hajlamos vagy sokáig ébren maradni? Igazi éjjeli bagoly vagy? Számos hatása lehet annak, ha nem alszol legalább napi hét órát.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.09.04.
éjjeli bagoly

El tudod képzelni, hogy az alvásmegvonás hogyan befolyásolhatja gondolataid, érzelmeid és a hangulatod? Tekints az alvásra úgy, mint a bankban lévő megtakarításaidra. Bármikor kivehetsz belőle, de a hiányt meg fogod érezni. Ha nem törlesztesz vissza, az súlyos következményekkel fog járni.

A szakemberek szerint a felnőtteknek napi legalább hét óra alvásra van szükségük Fotó: Shutterstock

Amennyiben nem jut elegendő minőségi pihenés, az torzíthatja a gondolatainkat és az érzelmeink kezelésére való képességünket. A késő éjszakai ébrenlét hosszú távon olyan pszichés állapotok kialakulásához vezethet, mint a szorongás és a depresszió, amelyek tovább nehezíthetik az alvást.

A mentális egészség a tét

Az agy alvás közben mossa ki magából az egész napi gondolkodás következtében felgyűlt méreganyagokat. A pihenés hiánya növeli a demencia és a kognitív károsodás kockázatát, mivel ez korlátozza a „hulladékeltávolító rendszer” működését. Egy nemrégiben készült tanulmány megállapította, hogy a krónikus, rövid alvásidő az 50, 60 és 70-es korosztályban 30 százalékkal növelheti a demencia kockázatát, összehasonlítva a tartósan hét órát alvókkal. További vizsgálatok azt mutatják, hogy a hosszan tartó ébrenlét kedvezőtlen változásokat idézhet elő a kognitív teljesítményben.

Gyakran érzed magad nyűgösnek, dühösnek és ingerültnek?

Jobb lesz a hangulatod, ha pozitívan változik az alvásod minősége! Az alvás szorosan összefügg a hangulatoddal és azzal, ahogy másnap érzed magad. A tanulmányok azt mutatják, hogy a halmozott pihenéshiány hangulatingadozáshoz vezet. A kutatók azt találták, hogy ha egy héten keresztül mindössze napi 4,5 órát alszunk, akkor mentálisan kimerültnek, szomorúnak, dühösnek és súlyosan stresszesnek érezhetjük magunkat. A megfelelő alvás azonban jelentősen javíthatja a hangulatot.

Az alváshiány számos más egészségi problémához is vezethet, mint például a magas vérnyomás, ingerlékenység, irányíthatatlan viselkedés, torz gondolkodás, feledékenység, magányosság, teljesítményromlás. Az ennél is súlyosabb állapot különféle pszichiátriai kórképek kialakulásához vezethet.

Fizikailag is kimerítő állapot

A folyamatos késő esti ébrenlét magasabb vérnyomást eredményezhet, de növelheti a cukorbetegség, elhízás, immunrendszer gyengülés, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Ha alvásmegvonással küzdesz, akkor segíthet, ha megtervezed a napi tevékenységeidet. Az első lépés az legyen, hogy legalább 7 óra alvásidőt biztosítasz magadnak. Készíts szigorú alvás-ébrenlét ütemtervet, hogy mindennap ugyanabban az időben dőlhess le és kelhess fel. Győződj meg arról, hogy a hálószobád megfelelően sötétíthető, kellemes a hőmérséklet. Alakítsd ki a lefekvés előtti rutinod: meditálj, olvass, hallgass pihentető zenét. Kerüld az elektronikus eszközök használatát lefekvés előtt, mivel a képernyők kék fénye ébren tarthat. Mozogj, de kerüld az esti edzést, és a nap végén már ne fogyassz nehéz ételt.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás