A jövő nyugdíjasait is segíti a kormány





A mai nyugdíjasok rendszeresen részesülnek juttatásokban: az állam ezzel kompenzálja az elöregedő társadalom okozta problémákat. De mi a helyzet a jövő nyugdíjasaival? Jó tudni, hogy nekik is anyagi segítséget nyújt, ha előre gondolnak nyugdíjas éveikre. Mutatjuk, hogyan! (x)



Megosztás
Szerző: Pr Cikk
Létrehozva: 2022.06.02.
hirdetés

Már ma is érzékelhető, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer hazánkban és nemzetközi téren is fenntarthatatlan. A nyugdíjak összege egyre alacsonyabb a bérekhez képest, és a jövőben ez tovább fog csökkenni. A nyugdíjasokat ezért az állam különböző intézkedésekkel, juttatásokkal segíti anyagilag. De mi vár a mai fiatalokra, vagyis a jövő nyugdíjasaira?

Képek forrása: Freepik

Mivel a probléma várhatóan fokozódni fog, a megoldást most kell megteremteni, és ezt az állam is felismerte. A jövő nyugdíjasait is támogatja abban, hogy megfelelő életszínvonalat biztosító anyagi hátterük legyen. Arra ösztönzi a jelenleg aktívan dolgozókat, hogy hozzanak létre nyugdíjcélú megtakarítást. A befizetéseket pedig az állam évről évre megtoldja adóvisszatérítéssel, így egyre nagyobb összeg gyarapodik a számlákon.

Miért lesz a jövőben a jelenlegi töredéke az állami nyugdíjunk?

A sokat emlegetett „elöregedő társadalom” egy kettős folyamatot takar: az idősek száma folyamatosan növekedik, a születések száma pedig csökken. Ez rendkívüli kihívást a jelent a nyugdíjrendszernek, hiszen mivel felosztó-kirovó rendszerről van szó, az aktív dolgozók által befizetett járulékokat osztja szét a nyugdíjra jogosultak között.

Mivel a születések száma tendenciózusan csökken, egyre kevesebb az aktív, nyugdíjjárulékot fizető munkavállaló. Vagyis egyre kevesebb pénz folyik be abba a kasszába, amelyből a nyugdíjak finanszírozása történik. A várható élettartam viszont folyamatosan nő, így egyre több nyugdíjas között kell szétosztani ezt a folyamatosan karcsúsodó összeget.

Ma már nem kérdés, hogy mindez az állami nyugdíjak összegének drasztikus csökkenését fogja eredményezni. A szakértői becslések szerint 20 év múlva már csak keresetünk 30–40%-át fogjuk nyugdíjként megkapni.

Pénzt ad az állam, ha nyugdíjcélú megtakarítást indítunk

Képek forrása: Freepik

Ez ellen a kettős folyamat ellen lehetetlen felvenni a küzdelmet – az egyetlen kiutat az jelenti, ha az egyének önmaguknak tesznek félre a jövőbeli nyugdíjukra. Az állami juttatást muszáj kiegészíteni saját zsebből is, hogy biztosítva legyen az időskori lakhatás és megélhetés, a megfelelő életszínvonalról már nem is beszélve.

Ennek a rendszeres megtakarításnak a fontosságát már jó ideje hangoztatják a gazdasági szakértők, a lakosság nagy része azonban még mindig nem fordít rá kellő figyelmet rá. A kormány most pénzbeli támogatással próbálja elérni, hogy minél többen kezdjék el az öngondoskodást – és ezzel saját érdekükben az időskori létbizonytalanság elkerülését.

Akár 280.000 forintot is kaphatunk évente

Az állami támogatást évente az szja-befizetésünkből írják jóvá a nyugdíjcélú megtakarítási számlánkon, mértéke pedig az adott évi befizetéseink 20%-a.

Három féle államilag támogatott nyugdíjcélú megtakarítási forma létezik. Az adójóváírás maximuma eltérő mindháromnál: a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) esetén 100.000 Ft, nyugdíjbiztosításnál 130.000 Ft, önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP) esetén pedig 150.000 Ft. Ha több különböző típusú nyugdíjcélú megtakarítást indítunk, akkor maximum 280.000 forint jóváírást vehetünk igénybe.

Nyugdíjasként akár a mainál magasabb színvonalon is élhetünk

Az adójóváírás voltaképpen jutalom azért, hogy a saját érdekünkben előre gondoskodunk jövőbeli nyugdíjunk kiegészítéséről. Akár több millió forintot is jelenthet az évek alatt, hiszen a számlánkon jóváírva termeli a hozamokat is.

A kamatos kamat elve miatt ugyanis nem csupán a befizetéseink összességét kapjuk meg majd a megtakarításunk lejáratakor. A rendszeresen fizetett összegek, az adójóváírások és azok hozamai folyamatosan növelik a tőkénket, és az így megnövekedett összeg kamatozik tovább. Ennek köszönhetően ha idejekorán elkezdünk félretenni, nyugdíjasként akár magasabb életszínvonalon is élhetünk, mint amilyenben aktív munkavállalóként.

Nem elég félretenni, az inflációtól is védeni kell a pénzünket

Ha a nyugdíjunkra szeretnénk gyűjteni, akkor az hosszú éveken át való takarékoskodást jelent. Márpedig ma is tapasztaljuk, hogy akár néhány hónap alatt is nagyot zuhan a pénzünk értéke.

Rendkívül fontos tehát, hogy megóvjuk leendő nyugdíjunkat az inflációtól, erre pedig a nyugdíjcélú megtakarítások jelentik a legjobb megoldást. Kapcsolódó cikkünkben részletesen írunk a megtakarítás értékállóságának kérdéseiről.

Mi is lehetünk utazgató nyugdíjasok

Képek forrása: Freepik

Sokan irigykedve nézik az utazgató, felhőtlen nyugat-európai nyugdíjasokat, akik talán életüknek ebben a szakaszában élik át a legnagyobb élményeket. Nem kell törniük a fejüket a havi bevételen, gond nélkül tudják fizetni a kiadásaikat. Nem okoz számukra problémát egy nyaralás, egy körutazás, a legjobb szállások vagy a legborsosabb árú éttermi vacsorák.

Ez az idill itthon is elérhető, ha előre gondolkodunk, és időben elkezdünk félretenni a nyugdíjas éveinkre. Ráadásul annak, hogy az öngondoskodás szokása nálunk még csak gyerekcipőben jár, van egy okosan kihasználható hozadéka: az állami támogatás.

Megéri hát élni ezzel a lehetőséggel, hiszen segítségével akár több millió forintot nyerhetünk. Ebből pedig már mi is gond nélkül finanszírozhatjuk idős éveinknek nem csupán szükséges, de luxus kiadásait is.

(x)





Ezeket olvastad már?
Halálos ágyán vallotta be szörnyű tettét az idős férfi

Halálos ágyán vallotta be szörnyű tettét az idős férfi

Megdöbbentő: így védekezett a nő, aki fehérítőt itatott a 3 éves lányával

Megdöbbentő: így védekezett a nő, aki fehérítőt itatott a 3 éves lányával

Elárulta a szakember: ezt látják az emberek, mielőtt meghalnak

Elárulta a szakember: ezt látják az emberek, mielőtt meghalnak

Gyerekeiket féltik a szülők Pomázon – kitálalt egy édesanya, mi folyik ott fényes nappal

Gyerekeiket féltik a szülők Pomázon – kitálalt egy édesanya, mi folyik ott fényes nappal

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás