Anyáznak a magyar autósok az olajembargó miatt - videó





Megkérdeztük budapesti autósokat, mi a véleményük arról, hogy az európai uniós embargó hatására duplájára nőne a benzin ára. Minden válaszadó fel volt háborodva, és még az enyhébb reakciók közé számított, hogy „Brüsszel bekaphatja”. Többen rámutattak, hogy az égbe szökő üzemanyagár magával hozná minden szállított áru drágulását, amivel elszabadulna az infláció. 



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.05.03.
felháborodás

A fuvarozók és taxisok egyenesen úgy fogalmaztak, hogy ez számukra maga lenne a vég. A jelenlegi árak mellett is nehezen tudják kigazdálkodni a működésükhöz szükséges üzemanyagot, de ha az emelkedő árakat tovább hárítanák az utasokra, akkor nem lenne, aki megfizetné a szolgáltatásaikat.

Íme a videó az utca emberének véleményéről:

A magyar kormány a múlt héten döntött úgy, hogy az élelmiszerekkel együtt újabb két hónappal, július 1-jéig meghosszabbítja a benzinárstopot. A legtöbb hazai autósnak ez fix 480 forintos literenkénti árat jelent, miközben másutt lassan már az ezer forintos, eddig elképzelhetetlen csúcsot ostromolja a benzinár. Már a leggazdagabb európai országokban is arra készítik fel a lakosságot, hogy a közelgő gazdasági válság miatt meg kell húzni a nadrágszíjat.

Annyi bizonyos, hogy az autótartás luxus lesz, és nemcsak nyugaton. Két hete Romániában alakultak ki kaotikus jelenetek a benzinkutakon, miután elterjedt a pletyka, hogy az üzemanyagok literenkénti ára 10 lej, azaz átszámítva 750 forint közelébe kúszik. A németek a töltőállomásoknak fizetett árkiegészítésben gondolkodnak, a britek pedig a valaha volt legnagyobb üzemanyagadó-csökkentésről döntöttek. Mindeközben Magyarországon a benzin és a gázolaj a maximalizált árak miatt a legolcsóbbak között van az Unióban.

Megfizethetetlen lenne a benzin és a gázolaj a brüsszeli olajembargó bevezetésével Fotó: Shutterstock

Orbán Viktor jól csinálja” – visszahangozták többen is az árstopról. A megkérdezettek szerint másutt is a magyar példát kéne követni, nem pedig a „brüsszeli okosokat”.

Noha a magyar kormány eddig minden Oroszország elleni szankciós csomagot megszavazott az Európai Unióban, olyanokra nem fog igent mondani, amelyek ellehetetlenítenék az orosz kőolaj és földgáz magyarországi szállítását – erősítette meg a külgazdasági és külügyminiszter kedden. Hazánk energiaellátásának biztonságát nem vagyunk hajlandók feladni” – hangsúlyozta kazahsztáni látogatásán Szijjártó Péter.

Jelenleg a hazai kőolaj-felhasználás 16 százalékát fedezzük Kazahsztánból, de ezt is csak Oroszországon keresztül tudják csővezetéken idejuttatni. Az összmennyiség kétharmada eleve Oroszországból jön, és nincs is alternatív szállítási útvonal, amelyen a Barátság kőolajvezetékhez hasonló mennyiséget tudna biztosítani. Az adriai vezeték horvátországi szakasza jóval kisebb kapacitású, és jelentős beruházást igényelne ennek kibővítése.

Minket nem érdekel, hogy mit gondolnak rólunk vagy a döntéseinkről sem keleten, sem nyugaton, hanem ez egy valós ellátásbeli kérdés a számunkra, hiszen jelenleg fizikailag lehetetlen az Oroszországból származó kőolaj nélkül működtetni Magyarországot, a magyar gazdaságot– mutatott rá a tárcavezető.





Ezeket olvastad már?
„Még mindig fáj a hiánya” - szívszorító vallomást tettek Madeleine McCann szülei

„Még mindig fáj a hiánya” - szívszorító vallomást tettek Madeleine McCann szülei

Nincs megállás: Orbán Viktor villámlátogatást tett a világhírű Jándon

Nincs megállás: Orbán Viktor villámlátogatást tett a világhírű Jándon

10 éve egyfolytában menekül István - már a britek is keresik a rafkós magyar bűnözőt

10 éve egyfolytában menekül István - már a britek is keresik a rafkós magyar bűnözőt

Pofátlanság: kapucnis tolvajok lopják a májusfákat Nyíregyházán

Pofátlanság: kapucnis tolvajok lopják a májusfákat Nyíregyházán

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás