Alacsony az önértékelésed? Segítünk fejlődni!





Az alacsony önértékelés nem egy fix állapot, javíthatsz rajta azzal, ha emlékezteted magad arra, hogy a megoldás veled kezdődik, nem pedig bárki mással.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.03.27.
Önfejlesztés

Ha nem szereted és nem bánsz kedvesen magaddal, akkor az önbecsülésed fejlesztése távoli cél marad. Amikor önértékelésről van szó, csak egy vélemény számít igazán – a sajátod. Hasonlóan a bírósághoz, ha állandóan egyfajta esküdtszék elé állítod magad, akkor egy életen át tartó önkritikára ítéltetsz. Az alacsony önbecsülés negatívan befolyásolhatja a mentális egészséget, valamint az élet más területeit, például a munkát, a kapcsolatokat és a fizikai jóllétet. Ne csüggedj, tippjeinkkel közelebb kerülhetsz magadhoz!

Arról se feledkezz meg, hogy a közösségi médiában mindenki a pozitív oldalát emeli ki. Ne hasonlítgasd az életed egy pillanatnyi helyzethez! Forrás: Pixabay

Nem tudsz változtatni valamin, ha nem ismered fel, hogy igenis van mit fejleszteni. Azzal, hogy tudatára ébredsz negativitásodnak, elkezdesz elhatárolódni az általad keltett érzésektől és kevésbé tudsz azonosulni velük. Enélkül a tudatosság nélkül könnyen abba a csapdába eshetsz, hogy elhiszed önkorlátozó gondolataidat. Amikor kritikát fogalmazol meg magaddal szemben, óvatosan figyeld meg, mi történik. Legyél kíváncsi és emlékeztesd magad: „Ezek gondolatok, nem tények.”

Változtasd meg a történetet!

Mindenkinek van egy saját magáról alkotott narratívája, amelyre az alapvető énképe épül. Ha módosítani akarsz ezen a történeten, vissza kell fejtened, hogy honnan kaptad azokat az üzeneteket, amelyek szerint meghatározod magad. Kinek a hangját veszed figyelembe? Néha olyan automatikusak a negatív gondolatok, mint a „kövér vagyok” vagy „lusta vagyok”, és olyan gyakran ismétlődnek az elmében, hogy elkezded igaznak vélni. Tehát mit szeretnél hinni magadról? Ismételd magadban a pozitív mondatokat minden nap és meglátod, a megerősítés javulást hoz.

Céljaid eléréséhez persze elfogadásra is szükséged lesz és el kell kerülnöd, hogy másokhoz hasonlítgasd magad. Mindenkinek megvannak a maga erősségei és gyengeségei. Lehet, hogy valaki zseniális zenész, de félelmetesen rossz szakács. Lássuk be, egyik sem határozza meg alapvető értékeinket. Ismerd fel, miben vagy jó és szánj több időt arra az elfoglaltságra! Amennyiben nem jössz rá, mik az erősségeid, kérd szeretteid segítségét. Néha másoknak könnyebb meglátni bennünk a legjobbat, mint nekünk. Egy másik lehetőség az önkéntes munka vállalása, a kevésbé szerencséseknek való segítségnyújtás is okot ad rá, hogy büszkének érezd magad.

Számos tanulmány kimutatta az összefüggést a testmozgás és a magasabb önbecsülés, valamint a mentális egészség javulása között. Az öngondoskodás egyéb formái, mint például a megfelelő táplálkozás és az elegendő alvás szintén pozitív hatással vannak az önértékelésre.

A kulcs a megbocsátás!

Van valaki az életedben, akinek nem bocsátottál meg? Egy volt partner? Családtag? Saját magad? Ha ragaszkodsz a keserűséghez, azzal a negativitás körforgásában tartod magad. A megbocsátás javítja az önbecsülést, talán azért, mert összeköt bennünket velünk született szerető természetünkkel, és elősegíti az emberek elfogadását – a hibáik ellenére. Végül, de nem utolsósorban az előrehaladás része, hogy megtanulj különbséget tenni a körülmények és aközött, hogy ki vagy. Így egy esetleges kudarc sem változtatja meg az önképedet.





Ezeket olvastad már?
Nincs megállás: Orbán Viktor villámlátogatást tett a világhírű Jándon

Nincs megállás: Orbán Viktor villámlátogatást tett a világhírű Jándon

10 éve egyfolytában menekül István - már a britek is keresik a rafkós magyar bűnözőt

10 éve egyfolytában menekül István - már a britek is keresik a rafkós magyar bűnözőt

Pofátlanság: kapucnis tolvajok lopják a májusfákat Nyíregyházán

Pofátlanság: kapucnis tolvajok lopják a májusfákat Nyíregyházán

Fontos bejelentést tett a BKK, ez most mindenkit érint

Fontos bejelentést tett a BKK, ez most mindenkit érint

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás