Eláruljuk, hogy köszönnek egymásnak az írek Szent Patrik napján!





A Metropol összeszedte a nap legfontosabb tudnivalóit, amelyből kiderül, milyen napot ünnepelünk ma, és hogy milyen filmnap kezdődik a fővárosban.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.03.17.
ez lesz ma

Szent Patrik napja

Minden évben ezen a napon tartják nemzeti ünnepüket az írek. A hagyomány szerint 461-ben ezen a napon halt meg Szent Patrik. A jeles nap alkalmából március 17-én munkaszüneti napot tartanak Észak-Írországban, Írországban, Newfoundland és Labrador kanadai tartományban. Kanada többi részén, az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Új-Zélandon és az Egyesült Államokban is sok helyen megünneplik, de nem hivatalos ünnepnap. Szent Patrik napján az ír férfiak, bárhol élnek is a világon, kalapjukra zöld rekettyelevelet tűznek és így köszönnek egymásnak: „áldjon meg az Isten és Szent Patrik!”. Ezen a napon fesztiválokat, felvonulásokat rendeznek és sok sört isznak.

Szent Patrikot ünneplik az írek Fotó: Getty Images

Érdekességek az ünnepről:

  • Szent Patrik nem volt sem ír, sem Patrik. Az Angliában 385 körül született férfi Patricius Daorbae („Patrik, aki valaha rabszolga volt”) néven vált ismertté
  • A legenda szerint kiűzte a kígyókat, ám a kutatók szerint ez lehetetlen, mivel Írország éghajlata miatt ezek a hüllők soha nem is éltek az országban
  • Szent Patrik napjának egyik szimbóluma a három levelű lóhere, ami a szentháromságot, azaz az atyát, a fiút és a szentléleket jelképezi
  • Itt az új 100 forintos

    A Magyar Nemzeti Bank a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont megnyitása alkalmából 100 forintos címletű érmét bocsátott ki március 16-tól. Az érme külső átmérője 23,8 mm, a külső és a belső rész találkozásánál 15,3 mm, peremvastagsága 2,6 mm, súlya 8,6 gramm, széle recézett.

    Így néz ki elölről Fotó: Magyar Közlöny

    Ezekből az anyagokból készül az új érme:

    Külső része:

  • réz (65%)
  • nikkel (15%)
  • cink (20%)
  • Belső része:

  • réz (75%)
  • nikkel (4%)
  • cink (21%)
  • Ezt látható az új pénzérmén

    Az előlapon a Pénzmúzeum és a Látogatóközpont épülete, fölötte négy érmében pedig egy mérleg, egy földgömb, egy Anjou-liliom és egy 1-es címletérték látható. A hátoldalon a 100-as szám látható alján FORINT felirattal, az érme oldalán díszítő vonalak láthatóak.

    Így pedig hátulról Fotó: Magyar Közlöny

    12. Frankofón Filmnapok

    Mától március 27-ig huszonhárom kortárs alkotást, köztük francia, belga, svájci, tunéziai, marokkói és kanadai filmeket lehet megtekinteni az Uránia és Toldi moziban, valamint az Art+ Cinemában és a Francia Intézetben. Az érdeklődők történelmi filmeket, drámákat, vígjátékokat, családi filmeket, thrillert, krimit, zenés filmet és több dokumentumfilmet is láthatnak. A filmnapot 20 órakor az Uránia Nemzeti Filmszínházban François Ozon legújabb alkotása, a tavaly Cannes-ban debütált „Minden rendben ment” nyitja majd meg.

    Újabb buszokon lehet kerékpárt szállítani

    Március közepe óta már a 91-es és a 291-es buszokon is lehet kerékpárt szállítani. A járművön legfeljebb egy bicikli vihető az arra kijelölt helyen. A járművezető zsúfoltság esetén megtilthatja a kerékpárszállítást, ebben az esetben meg kell várni a következő autóbuszt.

    Éjjel kemény fagy, nappal enyhe tavasz

    Kezdi tavasziasabb arcát mutatni az időjárás. Napközben többnyire napos idő várható, több felhőre csak a déli és a keleti tájakon kell készülni. Délután 9–15 fok közötti értékeket mérhetünk. Nagy mennyiségű csapadékra nem kell számítani. Az éjjeli időjárás még nem lesz az igazi, 5 és –2 fok között lesz a csúcshőmérséklet.





    Ezeket olvastad már?
    Megvan az év leghülyébb bűnözője: nem hiszed el, mit tett ez a férfi

    Megvan az év leghülyébb bűnözője: nem hiszed el, mit tett ez a férfi

    Magányos özvegyasszony fogadja be Lászlót - cserébe ezt kéri a férfitől vidéki jótevője

    Magányos özvegyasszony fogadja be Lászlót - cserébe ezt kéri a férfitől vidéki jótevője

    Elégedett a szakértő: 300 csapatnak adta fel a leckét IBCC jubileumi pontyfogóversenye

    Elégedett a szakértő: 300 csapatnak adta fel a leckét IBCC jubileumi pontyfogóversenye

    Rajtol a Belvárosi Kutyafesztivál: nem hiszed el, ki lesz a sztárvendég – Fotók

    Rajtol a Belvárosi Kutyafesztivál: nem hiszed el, ki lesz a sztárvendég – Fotók

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás