RETRO RÁDIÓ

Ismerd meg Budapest legvidámabb szépkorúit! Örömtánccal tartja magát karban a nyugdíjascsoport





A budapesti szenior örömtánc főhadiszállásán jártunk, ahol rengeteg érdekes információval és aktív nyugdíjassal ismerkedhettünk meg.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.02.10.
XVIII. kerület örömteli kezdeményezés

Hazánkat is elérte az aktív idősek új szenvedélye, a szenior örömtánc. Egy XVIII. kerületi kis klubban gyűlnek össze a stílus hazai szerelmesei, hogy egy-egy órára ismét átélhessék a kortalanság felszabadító érzését. Van, akinek csak egy kedves délutáni program, másoknak az egész életét megváltoztatta a rendszeres társasági élmény.

Te, neked milyen jó csípőd van! Te még tudod használni” – mondta nevetve az egyik idős hölgy a barátnőjének a két tánc közti szünetben. A szenior örömtánc egyre népszerűbb Magyarországon is, ami nem is véletlen, hiszen számos jótékony hatása van az idősebb korosztály számára. A Metropol ellátogatott az örömtáncosok „főhadiszállására” a XVIII. kerületbe, ahol minden csütörtökön összegyűlik egy vidám 10-15 fős csoport, hogy közösen hódoljanak szenvedélyüknek. A nagymama, nagypapa korú táncosok minden mozdulatából olyan boldogság és pozitív energia árad, hogy a kívülálló azt gondolná, egy régi barátokból álló társaság összejövetelét látja. Azonban ők azt mondják, „csak” idegenek, akiket a felszabadult, közös tánc öröme hozott össze.

Te, neked milyen jó csípőd van! Te még tudod használni” – hangzott el viccesen az edzésen Fotó: Metropol/MG

Szép lassan megváltozik az életük

„Tavaly októberben kezdtük el a táncórákat” – meséli Borbála, aki amint letette a szenior táncoktatói képzést, szabadidejében azonnal elindította a jó hangulatú csoportos foglalkozásokat. „Általában 10-15 résztvevő van az órákon, igaz a koronavírus miatt most kevesebben mernek eljárni az »edzésekre«.”

Borbála a táncoktató Fotó: Metropol/MG

Azt is megtudjuk, hogy a csoportban sok az egyedülálló idős ember, akiknek a tánc jelenti az egyetlen társas kapcsolatot.

„Jó érzés nekik, hogy van egy hely, ahol számontartják őket, ahol megkérdezik, hogy mi van velük, ha kihagynak egy foglalkozást” – magyarázza az örömtáncoktató. „Itt mindenki megkapja a létfontosságú érintést is, és ezt akár egy tánc közbeni kézfogás jelentheti, közben a többiektől érkeznek a tippek, hogy milyen rendezvények vannak még, amikre érdemes elmenni. És szép lassan megváltozik az élete.”

A búcsútánc az órák fénypontja Fotó: Metropol/MG

„Minket a tánc hozott össze”

„Eleinte egyáltalán nem baráti társaságként indultunk, úgyhogy kijelenthető, hogy minket a tánc hozott össze” – árulja el az oktató. „Jó érzés, hogy amikor belépünk ide, zsivaj van, mindenki boldogan fecserészik és viccelődik egymással. Ritka az ilyen korúak között, hogy összegyűlnek, és ilyen fantasztikus a hangulat” – teszi hozzá Borbála. Közben István, a csoport egyetlen állandó férfi tagja hevesen bólogat:

Én azért jövök vissza minden alkalommal, mert a tanárnő mindig jókedvet hoz mindenkinek. Eddig esztergályos voltam, ott csak a vasat kellett pörgetnem, itt pedig végre egy picit táncolhatok is. És persze jó érzés ennyi csinos hölgy között lenni” – bókolt nevetve a 72 éves férfi.

István az egyetlen férfi tagja a csapatnak Fotó: Metropol/MG

Örömtánccal a demencia ellen

A jókedv itt mindig garantált, azonban a szenior örömtánc nemcsak az idősek lelkére, hanem az egészségükre is jótékony hatással van. Borbála a Metropol olvasóival egy meglepő tényt is megosztott.

Az örömtánc az időskori demencia megelőzésére is kiválóan alkalmas. Itt állandóan figyelni kell, és észben tartani a mozdulatokat. Nem beszélve arról, hogy ha partner van, akkor rá is figyelni kell. Főként a koordinációs és az orientációs képességet, valamint egyensúlyérzéket fejleszti” – mesélte a szakember, aki pont emiatt igyekszik változatos órákat tartani.

A szenior örömtánc hódító útja

„Az „örömtánc őrület” eredetileg Németországból indult, és nagyon gyorsan elterjedt az egész világon. A mozgásvilágot – anyósa unszolására – Ilse Tutt táncoktató alkotta meg, aki rájött, hogy az egyedülálló idős embereknek egy olyan tánc lenne igazán testhezálló, aminél nem fontos, hogy az embernek legyen párja. Ilse tehát megalkotta a szenior örömtáncot, aminél figyelembe vette az idős szervezet adottságait is. A stílust Magyarországon Csirmaz Szilvia honosította meg, aki az osztrák szövetségtől kapta meg a jogot a tánc hazai oktatásához” – tette hozzá Borbála.

„Mit tudunk veszíteni?! Maximum a szalagjainkat” – viccelődött Borbála Fotó: Metropol/MG

 





Ezeket olvastad már?
Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás