Egészség és fejlődés! Így segítenek a minilovak a beteg gyerekeken





Ács Franciska lósuttogó több osztályra is bejár amerikai minilovaival a Bethesda Gyermekkórházban. Az állatokkal való különleges kapcsolat megnyugtatja őket és igazoltan segíti a gyógyulásukat.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.01.25.
terápia

A Vertigo Segítő Program sokat jelent az autistáknak és értelmi fogyatékkal élőknek is.

A lósuttogás amerikai hagyomány, az indiánoktól ered Fotó: bka.hu

Kitanulta a „lónyelvet”

Franciska otthonról hozta magával a lovak szeretetét: édesapjának is voltak lovai egy belső-somogyi tanyán. „A lósuttogás amerikai hagyomány, az indiánoktól ered” – mesélte a Ripost7-nek a lány. „Ők figyelték meg, hogy a lovaknak saját testjelrendszerük van, így kommunikálnak egymással, és a ménesben is minden ló sajátos helyet foglal el. A legidősebb kanca a vezér, míg az erőt a csődörök képviselik. Én is kitanultam a „lónyelvet”, tudok a lovak fejével gondolkodni.

Miután ő maga megtapasztalta, hogy a lovakkal való együttlét feltölti, arra gondolt, ez másokra is jó hatással lehet. Európai utazásai során találkozott az amerikai minilovakkal, két idősebb lova a tengerentúlról érkezett hozzá repülővel.”

„Kicsi koruk óta velem vannak” – mondta róluk Franciska. „Én váltam »a ménes vezetőjévé«, átengedik nekem az irányítást. Így nyugodtan lépcsőznek, lifteznek, mennek idegen helyre, mert megadom nekik a biztonságérzetet. Erre azért van szükség, mert a ló a természetéből adódóan menekülő állat.”

A sikoltozó és szétszórt gyerekeket megnyugtatják az állatok Fotó: Ács Franciska

A szülőknek könnybe lábad a szemük

Dr. Hegyi Márta szerint bizonyíthatóan jó hatással vannak a minilovak a gyermekek egészségére. „A kisgyerekek nem annyira szavakkal, mint inkább érzésekkel és gesztusokkal kommunikálnak, így jól összehangolódnak az állatokkal” – mondta a gyermekneurológus. „Sokszor tapasztaltuk, hogy a sikoltozó, autista kisgyerek, akinek szétszórt a figyelme, elkezdi nézni a lovacskát, felé nyúl és a ló is odadugja a fejét. A szülőknek könnybe lábad a szemük, amikor látják, hogy a gyermekük képes a kapcsolatfelvételre és megnyugszik.”

Érdekes, hogy a lovak a kórteremben nem a szülőkhöz, hanem az ágyban fekvő beteg gyerekekhez mennek oda, akik beszélgetni kezdenek velük, simogatják őket” – tette hozzá Ács Franciska. „Csak sérült és beteg emberekkel, gyerekekkel érintkeznek a lovaim, a családot leszámítva.”

Fejlesztő terápiája is van a minilovaknak Fotó: Ács Franciska

Fejlesztő terápiára is alkalmas a módszer

„Idővel megtapasztaltuk, hogy nemcsak élményszerzésre, hanem fejlesztő terápiára is alkalmas lehet ez a módszer” – vette át a szót dr. Hegyi Márta. „Főleg értelmi sérült vagy nehezen kommunikáló gyerekeknél, autistáknál, figyelemzavarral küzdőknél látványos az eredmény.” Felveszik a kapcsolatot a lóval, figyelnek és reagálnak rá. Van egy fejlesztő iskola, ahová középsúlyos értelmi fogyatékos kisgyerekek járnak, ide két éve jár Franciska a lovaival. Az egyik osztályfőnök azt mesélte, hogy a gyerekek nyugodtabbak, jobban taníthatók, mióta zajlik ez a program, összeszedettebben viselkednek. Még a kómában lévő betegekre is jó hatással vannak a minilovak.

A kómában lévő gyerekek idegrendszerére nyugtatóan, kiegyensúlyozóan hat a lóterápia, javítja a vegetatív idegrendszer működését, a légzést, jó hatással van a szívfrekvenciára” – számolt be a doktornő. Hegyi Márta szerint a lovak ugyanolyan kommunikációs csatornát érnek el, mint a szakképzett terapeuták, ez lehet a titkuk.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás