RETRO RÁDIÓ

Metropol-felmérés: olvasóink elsöprő többséggel elítélik a „fogyatékosozást” - Videó!

Bocsánatkérést követelnek Márki-Zay Pétertől a fogyatékkal élők. Kikértük a budapestiek véleményét is a témában.Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.01.25.
bántó nyilatkozat

A fogyatékosságügyi szervezetek és a Magyar Paralimpiai Bizottság is nyilvános bocsánatkérést várnak Márki-Zay Pétertől, amiért szitokszóként használta a „fogyatékos” jelzőt. Egybehangzó véleményük szerint az ilyen sértő megnyilvánulásoknak nem lehet helye a közbeszédben.

Nem telik el hét, hogy ne sértené meg valamely társadalmi csoportot az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. Márki-Zay Péter ezúttal a vasárnapi élő videójában a fogyatékkal élő embertársainkat bélyegezte meg, amikor a „fogyatékos” jelzőt szitokszóként használva „fogyatékos fideszes propagandistákat” emlegetett.

Öt nagy fogyatékosságügyi szervezet vár bocsánatkérést Márki-Zaytól

Közös közleményben bocsánatkérésre szólította fel Márki-Zay Pétert öt nagy fogyatékosügyi érdekvédelmi szervezet: az Autisták Országos Szövetsége, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége és a Siketvakok Országos Egyesülete.

„A »fogyatékos« szó olyan szövegkörnyezetbe helyezve, ahol más személyre – legyen az ép vagy fogyatékossággal élő – negatív jelzésként használja valaki, kifejezetten sértő” – magyarázták el Márki-Zay Péternek, majd hozzátették: az ilyen tett nem relativizálható, nem pusztán nyelvbotlás, elhamarkodott kijelentés. „A fogyatékossággal élő emberek szervezeteiként felszólítjuk Márki-Zay Pétert, hogy haladéktalanul kérjen nyilvánosan bocsánatot az általa megsértett közösségtől, a fogyatékossággal élő emberektől!” – írták.

A fogyatékos szó negatív jelzőként való használata sértő és stigmatizáló, az ilyen jelző használatának nincs helye a közbeszédben” – tette hozzá közösségi oldalán a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége.

Élő adásban használta a „fogyatékos” szót pejoratív jelzőként Márki-Zay Péter Fotó: Facebook

A Magyar Paralimpiai Bizottság is tiltakozik

A legvisszataszítóbb ebben, hogy ő a fogyatékos szót negatív értelemben használta. Úgy, mint hogyha az, hogy valaki így éli az életét, pejoratív dolog lenne, az emberi értékeinek a csökkentségét jelentené” – nyilatkozta Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.

„A fogyatékosság kifejezés negatív jelzőként való használata sértő, megalázó és súlyosan kirekesztő a fogyatékossággal élő emberek, családtagjaik és segítőik számára” – közölte az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége. „Megbélyegzés helyett programokat várunk, amelyek segítenek a közösség egyenrangú tagjaiként élni” – tették hozzá.

„Az ilyen minősítésnek nincs helye a közéletben. Nem csak a politikában, sehol! Ebben nem ismerek bocsánatot. Ezt nem tartom kimagyarázhatónak” – mondta el videóüzenetében Kósa Ádám, a Fidesz EP-képviselője. A politikus, aki egyben a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke hozzáfűzte: „Márki-Zay Péternek lehetősége lett volna megszólalni azóta, bocsánatot kérni, de nem tette, és ez beszédesebb a tegnap elhangzott szavainál is… Siketként, fogyatékossággal élő személyként nagyon mélyen érint ez.”

A Metropol olvasói elítélik a „fogyatékosozást”

„Sértegetheti-e az embereket egy politikus?” – tettük fel a Metropol oldalán a kérdést, hogy olvasóink is véleményt nyilváníthassanak a témában. A szavazók elsöprő többsége szerint megengedhetetlen a különböző embercsoportok sértegetése. A válaszadók 79 százaléka vélte úgy, hogy „Nem, erre semmilyen hatalomvágy nem jogosíthatja fel!”, 17 százaléka szavazott arra, hogy „Megteheti, de akkor számoljon a következményekkel”, és 4 százalék választotta a „Bezzeg, ha őt sértik meg, azonnal perre megy” lehetőséget – a cikkünk megírása után néhány órával sem változott arányaiban a szavazás eredménye: A házi szavazásunk jelenlegi állása Fotó: Metropol

„Úgy viselkedik, mint a csúfolódó gyerekek a játszótéren” – kiakadtak a budapestiek

Tóth Györgyi: Sem sötétben etetett gomba, sem fogyatékos nem vagyok. Ha a baloldalnak csak sértegetésre futja, akkor nem a választáson kellene jövőt tervezniük. Idejétmúlt ez a fajta politika, ma már többet kell letenni az asztalra.

Tóth Györgyi kikéri magának, hogy őt, mint választópolgárt sértegesse egy politikus Fotó: Metropol

Lipcsei Edit: Felháborító, hogy ilyen cirkuszi figura miniszterelnök-jelölt lehet. Lealacsonyítja az intézményt. Úgy viselkedik, mint a csúfolódó gyerekek a játszótéren. Csak az a különbség, hogy ő tudatában van a szavak jelentésének.

Lipcsei Edit cirkuszi figurának tartja a miniszterelnök-jelöltet Fotó: Metropol

Racskóné Molnár Ilona: Ez semmiféleképpen nem fér már bele. Elítélem az ilyen megnyilvánulásokat. Maga alatt vágja a fát az ilyen megszólalásokkal, ráadásul ez mérgezi a társadalmi kommunikációt.

Ilona mérgezőnek tartja a közbeszédben az ilyen nyilatkozatokat Fotó: Metropol

Mária: Van, ami már nem fér bele egy választási kampányba. Ez már durva, én már nem figyelek oda. Nem vagyok a mai kormány híve egyáltalán, de ilyen dolgokat akkor sem szabad mondani, mint ez a fogyatékosozás”

Mária, bár kormánykritikus, mégsem támogatja, hogy ilyen szavak hangozzanak el a közbeszédben Fotó: Metropol
Ezeket olvastad már?
Botrány a temetésen: félmeztelen sztriptíztáncosnő mászott rá a halottra

Botrány a temetésen: félmeztelen sztriptíztáncosnő mászott rá a halottra

A legkisebb koporsók a legnehezebbek: 18 hónapos kisfiút találtak holtan

A legkisebb koporsók a legnehezebbek: 18 hónapos kisfiút találtak holtan

Horror a kórházi hullaházban: feléledt az egyik halott

Horror a kórházi hullaházban: feléledt az egyik halott

Megdöbbentő leleplezés: kilenc ufót rejtegetnek

Megdöbbentő leleplezés: kilenc ufót rejtegetnek

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás