9 praktikus csomókötési technika





A csomók és hurkok sok helyzetben szó szerint is kihúzhatnak minket a bajból. (X)



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.11.03.
tippek

Éppen ezért ezek ismerete, legalábbis az egyszerűbb és praktikus fajták ismerete elengedhetetlen. Ezt szem előtt tartva az alábbiakban összegyűjtöttünk 9 praktikus csomókötési technikát, amit érdemes fejbe ntartani és megismerni.

1, Egyszerű csomó

Az egyszerű csomó, vagy overhand knot ahogyan a neve is mutatja legegyszerűbb csomófajták egyike. Főleg arra használják fel, hogy a kötél végére egy ilyen csomót kötve megakadályozzák a a kötél visszacsúszását. Egyszerű alapcsomó kivitele ellenére nehéz kibontani. A magyar köznyelvben egyébként Mari néninek is nevezik.

2, Kettős csomó

Az egyszerű kettős, vagy takács csomó, aminek a végén a lényeg, hogy a szabad véget mindig a hurok alá rögzítsük. Így gyakorlatilag bármit biztonsággal rögzíthetünk majd, hiszen a szabad végét a kötélnek a hurok szorítja, így nem lazulhat ki a csomó.

3, Boulin-csomó

Az úgynevezett Boulin, csomót nevezik például csathuroknak, sárkányhuroknak, vagy körív csomónak is. Ez egy univerzális felhasználású csomó típus, ami rengeteg helyzetben tehet jó szolgálatot számunkra. Nem véletlen, hogy hegymászás és tengerészeti feladatok során is gyakran használják, például hegymászás esetén beülőbe bekötéshez, a kötél végének természetes pontokra kikötéséhez használható.

Ennek a csomónak fontos tulajdonsága, hogy megfeszítés után is jól kibontható, feszülés hiányában pedig könnyen bomlik. Utóbbi esetre gyakran alkalmaznak biztonsági végcsomót, ami megakadályozhatja a bomlást.

4, Nyolcascsomó

A nyolcas csomó szintén alapvetően a hegymászásból eredeztethető, de ma már a vízi sportokban is igen népszerű használatuk, hiszen a Boulin csomóhoz hasonlóan könnyen bontható, ugyanakkor masszív rögzítést tesz lehetővé.

5, Dupla nyolcas csomó

A dupla nyolcas, vagy más néven perec csomó egy alaphuroknak számít hegymászás, tengerészet, barlangászat terén is. Ennek oka, hogy kantár megkötéshez, hegymászásnál kötél rögzítéshez és fix pontokhoz való rögzítéshez is alkalmazható.

6, Halász csomó

Az úgynevezett halász csomó könnyedén kihúzhat minket a bajból, ha csak két rövidebb kötél állna rendelkezésünkre. Ezzel a technikával ugyanis két külön kötelet köthetünk össze, ráadásul itt az azonos átmérő sem létkérdés, hiszen a csomó anélkül is működik.

7, Csúszóhurok

A csúszóhurok az egyik legfontosabb alapcsomó típus. Gyakorlatilag ennek továbbgondolása számos összetettebb csomó is, így ismerete tényleg nélkülözhetetlen ezen etéren.

8, Svábhurok

A sváb hurkot gyakorlatilag nevezhetjük a legegyszerűbb csomónak is. Ez a csomó tökéletes lehet arra, hogy a kötelet egy tárgyhoz rögzítsük, amin azonban a kötél mozoghat oldalirányba, még feszülés esetén is.

9, Szorító hurok

A szorító nyolcas olyan szoruló hurok, melynek segítségével egy kötelet hozzáköthetünk egy tárgyhoz, például oszlophoz vagy karabinerhez. Használata igen elterjedt mind a vízi közlekedésben, mind a barlangászatban és a hegymászásban. A hurok nagy előnye, hogy a kötél hossza kiakasztás nélkül is könnyen szabályozható, azonban érdemes észben tartani, hogy például csónak kikötésekor ennek a csomónak hátránya, hogy hullámzó víz esetén a csónak billegő mozgása folyamatosan, lassan lazítja a kötést.

Összegezve

A fentieken túl természetesen sok más csomó és hurok fajta létezik, azonban ezekhez a legfontosabb a minőségi kötél megléte. Tökéletes példa ilyen kötelekre a Galco.hu kínálata, ahol tényleg mindent megtalálhatunk ezen a téren.

(X)





Ezeket olvastad már?
Nincs megállás: Orbán Viktor villámlátogatást tett a világhírű Jándon

Nincs megállás: Orbán Viktor villámlátogatást tett a világhírű Jándon

10 éve egyfolytában menekül István - már a britek is keresik a rafkós magyar bűnözőt

10 éve egyfolytában menekül István - már a britek is keresik a rafkós magyar bűnözőt

Pofátlanság: kapucnis tolvajok lopják a májusfákat Nyíregyházán

Pofátlanság: kapucnis tolvajok lopják a májusfákat Nyíregyházán

Fontos bejelentést tett a BKK, ez most mindenkit érint

Fontos bejelentést tett a BKK, ez most mindenkit érint

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás