RETRO RÁDIÓ

Csökkent a bizonytalanok aránya, a Fidesz nyerte meg az augusztust





A nyári pihenés zavartalansága, a gazdaság talpra állása és a gyermekvédelmi népszavazás hatása is szerepet játszott abban, hogy a Fidesz lett a nyári szezon politikai nyertese.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.09.01.
elemzés

A fokozódó pártpolitikai versenyben a bizonytalanok aránya csökkent, de a teljes népességben 3, a legvalószínűbb listás eredményben pedig 6 százalékpontos a kormánypárt előnye – derült ki a Nézőpont Intézet cikkéből.

A parlamenti választások előtti utolsó nyáron is meg tudta őrizni érdemi előnyét a Fidesz a baloldallal szemben. A kormányfő bejelentése a gazdasági növekedéshez kötött családi adó-visszatérítésről, az oltási program sikerével magyarázható zavartalan nyaralások és a gyermekvédelmi népszavazással a világképek küzdelmévé alakuló választási kampány mind magyarázhatja a Fidesz előnyét, valamint a bizonytalanok és a kormánykritikusok táborának csökkenését.

(Forrás: nezopont.hu)

A teljes felnőtt népességben a júniusi 40-ről augusztusra 45 százalékra emelkedett a Fidesz-szimpatizánsok tábora, míg a baloldalé 36-ról 42-re nőtt. Júliusban a különbség csak 1 százalékpontos volt a kormánypárt javára. Augusztusban a politikai napirend polarizáló kérdései miatt az ismeretlen pártpreferenciával rendelkező, részben bizonytalan szavazók aránya csökkent. A gyermekvédelem ügyében kezdeményező kormánypárt ebből nagyobb arányban tudott profitálni. A Fidesz-tábor a teljes felnőtt népességben hibahatáron felül, 4 százalékponttal nőtt, a baloldal 2 százalékponttal augusztusban.

(Forrás: nezopont.hu)

A választás szempontjából igazán döntő az aktív választók preferenciája. A Fidesz előnye az ő körükben is egyértelmű, júniushoz hasonlóan a választási részvételüket biztosra ígérők 52 százaléka szavazna a kormánypártok közös listájára. Június óta a baloldali közös lista támogatottsága 3 százalékponttal emelkedett 46 százalékra. A Fidesz 6 százalékpontos előnye miatt egyértelmű: ha most vasárnap lenne a választás, az ismét a Fidesz győzelmét hozná – írta a nezopont.hu.

Módszertan A Nézőpont Intézet augusztusi közvélemény-kutatása 2021. augusztus 23. és 25. között, a júliusi 2021. július 26. és 28. között, a júniusi 2021. június 7–9. között, 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta minden kutatás esetében reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék.

 





Ezeket olvastad már?
Hornung Ágnes: a kormány 14 éve kiemelt figyelmet szentel a családoknak és a gyermeket vállalóknak

Hornung Ágnes: a kormány 14 éve kiemelt figyelmet szentel a családoknak és a gyermeket vállalóknak

Szerelem a levegőben: mágikus együttállás segít bevonzani a kiszemeltedet

Szerelem a levegőben: mágikus együttállás segít bevonzani a kiszemeltedet

A hideg csak a kezdet: pánikrohamokat hoz az időjárás

A hideg csak a kezdet: pánikrohamokat hoz az időjárás

A Mészáros Csoport megvásárolta a híres babaáruházláncot

A Mészáros Csoport megvásárolta a híres babaáruházláncot

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás