RETRO RÁDIÓ

Híztak a magyarok a járvány harmadik hulláma alatt, nem is hinnéd el, mennyit!

A járvány 1. és 3. hulláma között majdnem kétszer annyian híztak, mint fogytak, és nem sikerült lefaragni a „karantén kilókból”.Megosztás
Szerző: metropol
2021.08.04. 05:40
pandémia pocak

Többen készítettek otthon minőségi ételeket de többen mondtak le a sportról is. A 3. hullám hatott a legdrasztikusabban étkezési és vásárlási szokásainkra – legalábbis ez derült ki egy friss hazai kutatásból.

Többen lettek tudatos vásárlók (Fotó: MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán)

Míg az első hullám alatt az ijedség és a sokk hatása lecsökkentette a boltba járás és a bevitt tápanyag mennyiségét, addig mostanra a fogyasztás mértéke kezdi a járványt megelőző időszakot idézi – állítja a Nébih, a Debreceni Egyetem, valamint a TÉT Platform Egyesület kutatásában.

Logikus okai vannak a testsúly gyarapodásnak. A koronavírus hullámai alatt bezártak a konditermek, az emberek próbáltak minél több időt az otthonukba bezárkózva tölteni, ráadásul a home office sem éppen az aktív testmozgást erősítette. Egyre több lehetősége volt emellett online elintézni az ügyes-bajos dolgokat és ételrendeléseket. Ráadásul a kutatásból kiderült a magyar lakosság 38 százaléka 8 óránál többet tölt üléssel egy átlagos hétköznapon. Az első hullám alatt +1 kiló, a 2–3. hullám alatt pedig 30 deka jött fel átlagosan a magyarokra.

Így dolgozd le a pandémia alatt feljött kilókat

A Metropol felkereste Katus Attilát. A profi edző tanácsokkal látta el azokat, akik újra egészségesebb életmódra adnák a fejüket most a pandémia végét követően.

„Nem lepődtem meg, szerintem ez minden nemzetnél jellemző most a pandémia alatt. Ha megnézem a magyar táplálkozási szokásokat, akkor az önmagáért beszél, plusz a testmozgásban is van még hova fejlődnünk. Bár nagyon szeretjük nézni az olimpiát, attól még nem fogunk fogyni” – árulta el nevetve lapunknak Attila.

A híres személyi edző tanácsokkal látta el olvasóinkat (Fotó: Facebook)

A testmozgás napi rutinjára rászokni nehéz, de leszokni róla egyszerű” – nyilatkozta a szakember, aki arra is utalt, hogy látott már olyan esetet, amikor a Covid csak ürügyként szolgált a lustálkodáshoz. Sokan pedig azt mondják: na jó, most egy kicsit pihenek, nyaralok, és utána majd elkezdem.

A pandémia utáni visszatéréshez azt ajánlotta Katus Attila, hogy egyszerű, ha először a családdal együtt élvezhető sportolásba vágunk bele.

Napozás helyett tollas, vízisportok, strandröplabda, túrázás. Ezt kéne most beiktatni, hogy a szervezet újra hozzászokjon a sporthoz. Ezt követően jöhet az edzőterem, az izzasztóbb mozgás” – mondta Katus, aki általánosságban az alábbi tippeket adta:

 • magas folyadékbevitel,
 • rost, zöldség, gyümölcs fogyasztás,
 • a nap első felében egyenek többet az emberek, a nap második felében pedig már kevesebbet,
 • plusz egy jó multivitamin, az általános testfunkcióknak is segíti, a közérzetet is rendben tartja,
 • az alvás fontossága.
 • Az Eurostat készített felmérést a magyarok testsúlyáról 2019-ben (Fotó: Eurostat)

  A Metropol-olvasók fele nem hízott

  Mi is végeztünk egy gyorskutatást a metropol.hu oldalon, és az ott szavazók 31 százaléka nem hízott semmit, 19 százalék pedig még fogyott is a járvány alatt. Az eredmények:

  6 kilónál többet 6%

  3–6 kiló 12%

  0–3 kiló 19%

  Nem híztam 31%

  Én fogytam 19%

  Fogalmam sincs, kidobtam a mérleget 13%

  Volt, aki 8 millió forintot költött ételrendelésre

  Az online rendelés kényelmesebbé tette az otthoni bevásárlást. Ráadásul a pandémia alatt egyre népszerűbb lett az otthoni főzés, rengeteg oktató videó terjedt a neten, az emberek pedig maguk kezdtek el olyan ételeket sütni, főzni, amelyeket előtte megvettek a boltban, például rengetegen készítettek kenyeret. Emellett az éttermi ételeket is nagyobb arányban rendelték házhoz, a Netpincér tavalyi kimutatása alapján volt olyan ember, aki a pandémia alatt például két hónap alatt 8 millió forintot költött ételrendelésre.

  Az online rendelés tavaly óta pörög (Fotó: Netpincér)

  Magyarország a negyedik legelhízottabb ország az Unióban

  Az Eurostat 2019-es felmérése szerint az Európai Unión belül Magyarország a negyedik legelhízottabb ország. A kutatás során az emberek magasságának és súlyának arányából álló BMI testtömegindexet hasonlították össze.

  Tudatosabban táplálkozunk

  A Nébih kutatásából kiderült, 10 emberből három egészségesebben próbált táplálkozni a hétköznapjai során. Felismerték az emberek, hogy a zöldség- és gyümölcsfogyasztás növelése fontos, és a zsír, szénhidrát bevitelét csökkenteni kell. A válaszadók 17 százaléka pedig kisebb adagokat eszik, miközben csak a 9,5 százaékuk fogyaszt állításuk szerint nagyobb adagokat.

  Ön hízott a járvány alatt?

  Megkérdeztük a budapestieket, hogy ők mit tapasztaltak a pandémia alatt a testsúlyukat illetően. Meglepetésünkre, a legtöbben odafigyeltek a tudatos táplálkozásra, és nem szedtek fel kilókat. Aki pedig mégis, az a sport hiányát, és nem a táplálkozási szokásának megváltozásának rótta ezt fel.

  Éva: „Mi tudatosan táplálkoztunk, nálunk senki nem hízott a pandémia alatt, odafigyeltünk a zöldség és gyümölcsfogyasztásra. Sokat főztünk otthon, magunknak készítettük el az ételeket. Mi nem viseltük rosszul a bezártságot.”

  Zsolt: „Én nem híztam, ugyanúgy jártam végig dolgozni, úgyhogy tartottam a súlyomat. Tudom, hogy sokan otthonról dolgoztak és rengeteg ételt rendeltek, de nekem nem igazán befolyásolta a testsúlyomat, hogy világjárvány volt.”

  Ilona: „Tavaly óta szerintem egy kicsivel még többet is híztam, mint ami a kutatás szerint az átlag. Egyáltalán nem ettem többet, mint azelőtt, ám a vírus előtt rendszeresen tornáztam, a pandémiában viszont ez sajnos abbamaradt.

  Ilona, Éva és Zsolt (Fotó: Metropol/N.Z.)

   

  Ezeket olvastad már?
  Szívszaggató, hol találták meg az eltűnt kisfiút

  Szívszaggató, hol találták meg az eltűnt kisfiút

  Tragédia a színházban: a közönségre szakadt a tető

  Tragédia a színházban: a közönségre szakadt a tető

  Ötévesen szólalt meg Szofika, aki először mondta ki: anya!

  Ötévesen szólalt meg Szofika, aki először mondta ki: anya!

  „Szemünk előtt égett le a házunk” – sírva nézték a kisgyerekek a mindent elborító lángokat

  „Szemünk előtt égett le a házunk” – sírva nézték a kisgyerekek a mindent elborító lángokat

  Top hírek  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás