Sokszervi gyulladás: ez a koronavírus időzített bombája gyerekeknél





Sokáig hitték az orvosok, hogy gyerekekre nem veszélyes a Covid. Többségük valóban megússza enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen, de a brit mutáns már rájuk is veszélyes, egyre többen kerülnek kórházba. A tünetmentesen átesett gyerekeknél hetekkel a fertőzés elmúlása után is berobbanhat a sokszervi gyulladás.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.04.14.
járvány

Gyerekekre, fiatalokra sokkal veszélyesebb a koronavírus brit mutációja, sokkal súlyosabbak a tünetei. De nemcsak ez a veszélye a járványnak a kicsikre: a sokszervi megbetegedés a koronavírus időzített bombája: általában 2-4 hét után, esetenként még később jelentkezik.

(Fotó: Semmelweis Egyetem)

Léna az intenzív osztályra került

Szűnni nem akaró láz, hatástalan antibiotikum, újabb és újabb aggasztó tünetek – ezzel néztek szembe a kis Léna szülei. Több napon át is 40 fokos láza volt, ehhez jött a kötőhártya-gyulladás, majd hányt, elvörösödött a tenyere és zavarttá vált. A Bethesda Gyermekkórházban a laboreredményeiből megállapították: erős gyulladás van a szervezetében. Az ultrahang vesegyulladásra figyelmeztetett. A kislányt az intenzív osztályra szállították...

Szerencsére a sokszervi megbetegedésre van gyors és hatékony gyógymód, de nem mindegy, a betegség melyik szakaszában kezdődik a kezelés. Léna szívét és veséjét is elérte a gyulladás, mire kiderült a baj. Azóta kiengedték a kórházból, de hetente vissza kell járnia kontrollra és gyógyszert is kap még.

(Fotó: Kurucz Árpád/Magyar Nemzet)

Figyelni kell az apró jelekre!

Ha felmerül a gyanú, hogy a gyermek nem egészséges, például keveset játszik, hamar leül pihenni vagy kivörösödik, bevérzik a szeme, ízületi fájdalmai vannak, hasfájásra panaszkodik, begyullad a kötőhártyája, makacs láza van, megduzzadnak a nyakán a nyirokcsomók, bőrkiütés jelentkezik, akkor érdemes felkeresni a háziorvost. A sokszervi gyulladás előrehaladtával ugyanis szaporodnak és súlyosbodhatnak a tünetek. Jobb, ha kiderül, hogy nincs nagy baj, mint ha jelentéktelennek ítéljük a tüneteket és emiatt későn ismerik fel a betegséget, ami légzési elégtelenséget, szív- és vérnyomás-problémákat, súlyos állapotot okozhat – nyilatkozta a Ripost7-nek dr. Mikos Borbála, a Bethesda Gyermekkórház Aneszteziológiai és Intenzívterápiás Osztályának osztályvezető főorvosa.

(Fotó: Bethesda Gyermekkórház)

Kiszámíthatatlan, mire képes

Az Egyesült Államokban több mint 1600 gyermeknél mutatták ki a koronavírus-fertőzés utáni sokszervi gyulladást, 60-80 százalékuk intenzív osztályra került, közülük 26 gyermek életét nem tudták megmenteni. A PIMS alacsony vérnyomást előidézve rontja a szervek vérkeringését és oxigénellátását, ezáltal súlyosan károsodhatnak a szervek. Okozhat szívizomgyulladást, szívbelhártya-gyulladást és súlyos szívritmuszavart is.

– Kiszámíthatatlan, mire képes ez a betegség – magyarázta dr. Mikos Borbála - Mivel az egész szervezetet érinti, a gyógyulás időpontja és a szervek működésének helyreállási ideje szintén megjósolhatatlan. Tapasztalataink szerint minél korábban kezdődik a megfelelő kezelés, annál gyorsabban javul a gyermek állapota, annál rövidebb ideig kell kórházban lennie. A már otthon lábadozó gyerekeknél elengedhetetlen a folyamatos ellenőrzés, ha ugyanis visszaesést észlelnek a szakemberek, akkor szükségessé válhat a kezelés módosítása.

13-féle tünet jelezheti a bajt

1. Gyengeség

2. Aluszékonyság

3. Terhelés esetén korai kifáradás

4. Kötőhártya-gyulladás

5. Repedezett, vörös ajkak

6. Málnanyelv, epernyelv

7. Duzzadt nyirokcsomók

8. Vizenyős kezek, lábak

9. Kiütések

10. Hasfájás

11. Hasmenés

12. Hányás

13. Tartós, magas láz

Kezelés

  • Az immunrendszer túlzott, a szervezetre káros reakciójának megfékezésére nagy adag immunglobulint, az immunrendszer működését gátló gyógyszert adnak.
  • Ezt kiegészítheti vérrögképződést megelőző, illetve oldó gyógyszeres kezelés.
  • Más speciális kezelésekre, a szervek működését támogató gyógyszerekre és módszerekre is szükség lehet.
  •  





    Ezeket olvastad már?
    Nacsa Lőrinc: A benzin és a gázolaj árán ne lehessen nyerészkedni! - Videó!

    Nacsa Lőrinc: A benzin és a gázolaj árán ne lehessen nyerészkedni! - Videó!

    Sorsdöntő választás jön: 50 ezer aktivistával küzd a Fidesz a békéért - Videó!

    Sorsdöntő választás jön: 50 ezer aktivistával küzd a Fidesz a békéért - Videó!

    Orbán Viktor budapesti kampánykörútján: Karácsony igazi bűne a rengeteg elszalasztott lehetőség

    Orbán Viktor budapesti kampánykörútján: Karácsony igazi bűne a rengeteg elszalasztott lehetőség

    Közleményt adtak ki a benzin és a gázolaj áráról

    Közleményt adtak ki a benzin és a gázolaj áráról

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás