Mi jöhet még, lehet, hogy a brit mutánst már a háziállatok is elkaphatják





Arra még nincs meggyőző bizonyíték, hogy a kis kedvencek terjesztik a vírust, a kutatók szerint arra sokkal nagyobb az esély, hogy az állatok is az embertől kaphatják el.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.03.24.
brit mutáns koronavírus házi állat

Az egyre súlyosabb egészségügyi problémát okozó Sars-CoV 2 névre keresztelt brit mutáns vírus már nemcsak az emberek, hanem a háziállatok szervezetében is megtalálható. Több, macskákon és kutyákon végzett kísérlet során a kutatók bizonyítékot találtak rá, hogy ők is elkaphatják a betegséget és terjeszthetik is - írja a Science.

Elsőnek az Egyesült Királyságban találtak koronavírusos pozitív háziállatokat, viszont itt még nem találtak összefüggést a Covid-19 és a kedvencek egészségének esetleges romlása között. A francia kutatóintézet virológusa, Eric Leroy szerint a brit mutáns esetében már más a helyzet:

„Az új variánsok megváltoztathatják az eddigi kutatási eredményeket”- állítja Eric Leroy virológus, aki az állatok betegségeinek kutatására specializálódott. Egyik tanulmányában kollégáival a London külvárosában vizsgált háziállatokkal foglalkoztak, ahol az intézet kiszúrta, hogy a szívizomgyulladással megbetegedett kutyák és macskák száma 2020 decemberétől idén februárig 1,4%-ról 12,8%-ra ugrott. Ez egybeesik a szigetországban megjelenő brit mutáns „ámokfutásával” és az emberek megfertőződésével - fejtette ki a lap.

A háziállatok sincsenek biztonságban (Fotó: Pixabay)

Arról még nem készült kutatás, hogy az állatok és az emberek közt milyen hatékonysággal terjed a vírus, azonban egyelőre még nem is foglalkozott vizsgálat azzal kapcsolatban, hogy a háziállatok szervezetében hogyan terjed, és még alig áll információ rendelkezésre a covidos jószágokkal kapcsolatban, ugyanis náluk nem végeztek rendszeres tesztelést - írja a lap.

A kutyusok nehezen tűrnék, ha maszkot kellene hordaniuk

Scott Weese, a Guelphi Egyetem Állatorvosi Főiskolájának kutatója szerint azonban egyelőre nincs rá bizonyíték, hogy az állatoktól az emberek is elkaphatnák a vírust, és arra sem, hogy a kis kedvencek megbetegedése és a koronavírus között összefüggés lenne.

„A fertőzés kockázata még mindig alacsony. Ha valakinek koronás a háziállata, az valószínűleg a gazdájától kapta el és nem fordítva. Ráadásul sokkal nagyobb az esélye annak, hogy a hazatérő ember végigfertőzi családtagjait és szomszédait, mielőtt azt a kutyája tenné meg - nyilatkozta Scott Weese a lapnak.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás