Szerinted mennyire büntessék meg az állatkínzókat?





Már több mint 200 ezren kitöltötték az állatvédelmi konzultációt. Óvádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos maga is állattartó, és most elmondja, mi alapján választották ki a 13 kérdést.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.02.22.

„Célunk, hogy 5 éven belül Európa élmezőnyébe tartozzunk állatvédelem terén”

A kérdőíven megválaszolhatjuk, hogy szigorítsanak-e a pirotechnikai eszközök használatának szabályain, esetlegesen betiltsák-e a cirkuszi vadállatok szerepeltetését. - Nagyon sok előkészítői munka előzte meg a kérdőív létrehozását. Úgy gondolom, a legfontosabb kérdéseket sikerült kiemelnünk. Az érdeklődést két csoportra lehet osztani, az egyik csoport a felelős állattartásra vonatkozik, a másik az ehhez kapcsolódó jogszabályi környezetre. Célunk az, hogy 5 éven belül Európa élmezőnyébe tartozzunk állatvédelem terén, ezért készül egy olyan hosszútávú stratégia, amelyet úgy hívunk: nemzeti állatvédelmi program - mondta el lapunknak Óvádi Péter.

Akár jogszabályi változtatásokat is elérhetnek a kitöltők

Fotó: Metropol

A társadalmi összefogás határozhatja meg az új stratégiát. - Március hetedikén, amikorra remélem, több százezren kitöltik a kérdőívet, a kormány láthatja, milyen összefogás van a társadalmon belül és ezáltal betudjuk integrálni az állatvédelmi intézkedésekbe a válaszokat és ezek alapján alakítanánk ki a stratégiánkat - mondta a miniszteri biztos. Ő úgy tapasztalta, örülnek az emberek, hogy bevonják őket is az állatvédelmet illető kérdésekbe.

- Nekem is van egy kiskutyám, Arthúr, de már kiskoromban megtapasztaltam nagyszüleimnél, milyen az állatok iránti valódi tisztelet: nagyapám az állatoknak adott minden reggel először enni, és utána ültünk csak mi le a reggeliző asztalhoz - árulta el a Metropolnak Óvádi Péter.

Fotó: Metropol

Óvádi Péter szerint itthon megfelelően szigorúak a társállatokra és haszonállatokra vonatkozó szabályok, az ő feladatuk pedig betartatni ezeket a jogszabályokat. Kiemelte, hogy vannak olyan szabályok is, amik a kontinensen példa nélküliek. - A haszonállatokra vonatkozóan van olyan szabályrész, ami egyedülálló, és Európa szerte kiemelkedő, de vannak még olyan helyek, ahol finomításra van szükség a hazai szabályokban.

A Belügyminisztérium adatai szerint 2013 óta csökkenés tapasztalható a Magyarországon regisztrált állatkínzás bűncselekmények számában. Átlagosan 500-600 között van azóta évente ez a szám. Az Agrárminisztérium megkeresésünkre elmondta, egyes kutatások szerint a legjellemzőbb elkövetési magatartás elsősorban az „indokolatlan bántalmazás” volt.

Csak közösen sikerülhet

- Én azt gondolom, hogy közös ügyünk az állatvédelem, ez egy csapatmunka, hogy egy-egy állatkínzóval szemben feltudjuk venni a harcot. Együtt kell működnünk, hogy az állatvédelem sikeres lehessen - tette hozzá Óvádi Péter.

A tesztet eddig több mint 200 ezren töltötték ki, aki még szeretné, megteheti egészen március hetedikéig a https://allatvedelem.kormany.hu weboldalon.

 





Ezeket olvastad már?
"Azt hittük, hogy földrengés van!" Felrobbant egy ház, egy ember meghalt a pusztításban

"Azt hittük, hogy földrengés van!" Felrobbant egy ház, egy ember meghalt a pusztításban

Retteg a NASA: aggódnak, mit találnak a kínaiak a Hold sötét oldalán

Retteg a NASA: aggódnak, mit találnak a kínaiak a Hold sötét oldalán

Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

„Lövöldözik felénk” -  Fegyveres férfi tartja rettegésben Üllő egy utcáját

„Lövöldözik felénk” - Fegyveres férfi tartja rettegésben Üllő egy utcáját

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás