Otthonról is megnézhetjük a családtagjainkról szóló ügynöki jelentéseket





Új, online rendszer segítségével akár Kaliforniában, akár Debrecenben kedvenc fotelunkban ülve is könnyen szembesülhetünk családunk múltjával az egykori ügynöki jelentéseket olvasgatva. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárárának fejlesztési programja 2021-ben indul.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.01.01.
titkosszolgálat megfigyelés

Kutatni eddig csak a levéltár falai között lehetett, személyesen. Az akták 2021-ben nemcsak, hogy otthonról ülve is elérhetőek lesznek, de emellett az akták ingyen kikérhetőek és megrendelhetőek lesznek – mondta Cseh Gergő Bendegúz. A főigazgató kitért arra is, hogy a fejlesztést követően egy egyszerű regisztráció utáni hozzáférés lehetősége, az elmúlt évtizedekben akár külföldre kényszerült magyaroknak is segítséget jelent, hiszen személyes jelenlét nélkül is megtudhatja, hogy megfigyelte e a titkosszolgálat valamelyik családtagját vagy őt magát. Becslések szerint, a szolgálatok 200 ezer fővel dolgoztak 1945 és 1990 között.

Budapest, 2017. március 14.
Cseh Gergõ Bendegúz, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának fõigazgató-jelöltje kinevezés elõtti meghallgatásán az Országgyûlés kulturális bizottságának ülésén az Országgyûlés Irodaházában 2017. március 14-én.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Cseh Gergő Bendegúz azt is elmondta, ha valaki polgármester vagy képviselő szeretne lenni, akkor bármelyik választópolgár felvilágosítást kérhet a közszereplő múltjáról, arról, hogy együttműködött-e valamilyen formában az 1990-ig létező szolgálatokkal.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás