RETRO RÁDIÓ

Életveszélyes kihívásokkal zaklatják a gyerekeket az interneten

Az utóbbi években egyre több kiskorú lett öngyilkos, az internetes zaklatás egyik formája miatt, az „öngyilkos kihívás” hatására. Napjainkban rengeteg veszély fenyegetheti az online térben az egyre fiatalabb felhasználókat.Megosztás
Szerző: Komáromi Bence
2020.11.22. 21:00
öngyilkos kihívás internet cyberbullying

A számítógépe előtt feküdt élettelenül az a 12 éves kisfiú, akinek a bekapcsolt monitorján már csak egy visszaszámláló pörgött Chilei otthonában. A kiskamasz vélhetően részt vett egy furcsa TikTok öngyilkossági kihívásban. A helyi hatóságok még nyomoznak az ügyben.

Az internethasználat egyik „sötét bugyra”a cyberbullying, magyarul internetes zaklatás. Ez különösen veszélyes a gyerekekre, akik napjainkban egyre több időt töltenek a közösségi oldalakon, azonban nincsenek felkészítve az internetes veszélyekre. Ennek következménye, hogy éppen közülük kerülnek ki legnagyobb számban az „öngyilkos kihívások” áldozatai.

A feladatok egyre durvábbak

Ezek a „játszmák” úgy működnek, hogy egy kitalált, félelmetes internetes karakter, egy több kihívásból álló feladatsor teljesítésére kéri a követőit. A kamaszok észre sem veszik, de a feladatok egyre durvulnak, az utolsó megmérettetés pedig akár a kihívást teljesíteni vágyók öngyilkosságához vagy öncsonkításhoz is vezethet. Ez történt egy 11 éves olasz kisfiúval is, aki idén októberben lakásuk erkélyéről ugrott a mélybe, búcsúüzenetében meghagyva, hogy teljesítenie kellett ezt a feladatot.

Fotó: GettyImages

A médiahatás kutatása vonzó kihívás

Sajnos ezek az internetes játszmák nagyon könnyen terjednek, és a valótlan fenyegetés is valóságosnak tűnhet egy titkos profiltól.

A leginkább érintettek a kiskamaszok, mert az ő köreikben a leggyakoribb az a jelenség, hogy miközben kikerülnek a szülői felügyelet alól, bekerülnek az internetes közösségbe, és ez hamis biztonságérzetet alakít ki bennükmondta el a Metropolnak Hal Melinda pszichológus. Bár kompetensen használják az internetet, nincsenek tisztában annak veszélyeivel. A médiahatás kutatása óriási kihívás számukra, egy 10 év körüli gyermeket egy életre traumatizálhat egy felugró ablak, vagy egy váratlan üzenet.

Magukban keresik a hibát

Meglepő adat, hogy a fiatalkorúak egyharmadát érte már internetes zaklatás saját bevallásuk szerint derül ki az UNICEF és a Telenor nem reprezentatív kutatásából. Az internetes zaklatástól stresszes állapotba kerülnek a tinik.

A feszültség hosszútávon egészségkárosító hatású, mentális, pszichés betegségekkel és valódi fizikai tünetekkel is járhat. A kiskamaszok önkárosító magatartással próbálhatnak meg átlendülni a nehézségeken, magukban keresve a hibát.” – ismertetik az UNICEF Magyarország hivatalos oldalán. Ezek a tünetek hasonlóak, mint az öngyilkos kihívások okozta következmények. – A technikai fejlődést nem tudjuk megállítani, az elzárás az internettől, vagy az okos telefontól pedig csak feldühíti és hergeli a fiatalokat, hiszen így elszakadnak a közösségüktől, gyakorlatilag bezárva érzik magukat. Ha a szülők olyan bizalmas viszonyban vannak a gyerekkel, amelyben nyíltan meg lehet beszélni, ha rábukkan egy veszélyes kihívásra, akkor könnyedén kezelhető a helyzet. Ha a szülő arra utaló jelet észlel gyerekén, vagy olyan kedélyváltozást tapasztal rajta, ami előtte nem volt rá jellemző, akkor egyértelműen el kell kezdeni keresni az okokat a kommunikáción keresztül – tanácsolta Hal Melinda.

Figyelem! A gyerekek már jobban értenek hozzá

Nehéz helyzetben vannak a szülők, amikor megpróbálják felügyelni a gyermekük internethasználatát, vagy legalább eligazodni abban a témában, hogy milyen tartalmakkal találkozhat a kiskamasz a weben. – A 12 éves kisfiam már ebben az online világban nőtt fel – árulta el lapuknak az óvónőként dolgozó Anita. – Sokkal jobban ért a számítógépekhez is, mint mi, így nehéz ellenőrizni, hogy milyen tartalmakat keres, vagy használ, mert bármit el tud rejteni előlünk.

Fokozatos a beetetés

A kiskamaszok sok mindent megtesznek annak érdekében, hogy egy csoport tagjaivá válhassanak. Eleinte egyszerűbb feladatokat kapnak, és nem tudják, hogy a végső lépés az öngyilkosság. A végén, ha eljutnak a legkeményebb próbáig, de hezitálnak, akkor akár meg is fenyegetik őket: ha nem teljesítik a kérést, családjukat bántódás éri.

A legfélelmetesebbek

Kék Bálna – A Kék bálna 2017-től közel 130 tinédzser halálát okozhatta, de bizonyított esetről nem tudunk. Egy bizonyos hashtag használata után érkezett az 50 feladatból álló, napról napra egyre extrémebb feladatsor. Momo – Két évvel ezelőtt egy 15 éves magyar tinilány is meghalt a Momo nevű netes öngyilkos kihívás miatt. A horrorlény utasításait követte ukrán barátnőjével együtt. A torz arcú figura a WhatsAppon vagy a Facebookon küldte a feladatokat.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!

Ezeket olvastad már?
Ez lenne az igazi tél? Hatalmas szél csapott le az országra, de hó alig esik majd

Ez lenne az igazi tél? Hatalmas szél csapott le az országra, de hó alig esik majd

Pornót posztolt exéről bosszúból egy nő

Pornót posztolt exéről bosszúból egy nő

Sokkoló felismerés, férfi nemi szervet talált egy benzinkutas

Sokkoló felismerés, férfi nemi szervet talált egy benzinkutas

Több millió forint értékű szexjátékszert loptak el

Több millió forint értékű szexjátékszert loptak el

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás