Így vigyázhatunk a nagyszülőkre az őszi szünetben





A hosszú hétvége után kezdődik az őszi szünet, amit sok kisdiák a nagyszülőkkel tölt. A járvány miatt azonban fokozottan figyelni kell az idősekre. Csak akkor látogassuk meg az idős szeretteinket, ha biztosan egészségesek vagyunk, és tanuljuk meg másképp szeretni őket.



Megosztás
Szerző: Kiss Nóra
Létrehozva: 2020.10.21.
második hullám

Október 26-tól 30-ig tart az őszi szünet, a gyakorlatban azonban a hosszúhétvégék miatt ez sokkal hosszabb lesz, az utolsó tanítási nap ugyanis október 22, az első pedig november 2-a. A szünetre igyekeznek a szülők is szabadságot kivenni, aki ezt nem tudja megoldani, az a nagyszülök segítségét kéri. A járvány miatt azonban fokozottan kell vigyázni az idős szeretteinkre.

A járvány miatt fokozottan kell vigyázni az idős szeretteinkre, Fotó: Shutterstock

– Az őszi szünetben sok családban a nagyszülőkkel tudják csak megoldani a gyerekfelügyeletet. Fontos, hogy ilyenkor is csak egészséges emberek találkozzanak. A szünet előtt ott az október 23-ai hosszúhétvége, ez idő alatt megfigyelhetik a szülők a gyermeküket. Csak ha egészséges, akkor vigyék el a nagyszülőhöz – tanácsolta korábban Müller Cecília országos tiszti főorvos, aki kiemelte: most meg kell tanulnunk kicsit másképp szeretni idős szeretteinket.

Müller Cecília országos tiszti főorvos, Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Szavakkal és rajzzal fejezzék ki a szeretetüket

– Nagyon fontos, hogy a nagyszülő is tisztában legyen a követkeményekkel, és megértse: mindez a saját érdekében történik – kezdte a Metropolnak Lipták Marcell pszichológus, aki azt tanácsolja: a gyerekekkel játékosan próbáljuk megértettetni, hogy a nagyit most nem szabad megölelni és megpuszilni.

– A kicsik nem fognak megijedni, ha nem azt domborítjuk ki, hogy miatta lesz beteg a nagyi. Célszerű úgy kommunikálni feléjük, hogy most ők a nagyok és kivételesen ők vigyázhatnak a nagyira, amit úgy tudnak megtenni, hogy távolságot tartanak és naponta többször is alaposan kezet mosnak. Figyeljünk arra, hogy ne úgy adjuk elő, mintha teher lenne, inkább mintha egy fontos ugyanakkor szórakoztató játék. A kicsik alapvetően szeretnek gondoskodni egymásról, így biztos tetszeni fog nekik a feladat. Tanítsuk meg azt is, hogy a szeretetüket érintés nélkül is ki tudják mutatni szavakkal, kézzel mutatott szívecskével vagy egy szép rajzzal – tette hozzá a szakember.

A gyerekekkel játékosan próbáljuk megetettetni, hogy a nagyit most nem szabad megölelni és megpuszilni (Fotó: Shutterstock)

Hogyan óvjuk az unokákat?

  • sokat legyünk velük a szabad levegőn
  • többször mossunk együtt kezet
  • kerüljük a kézfogós, érintéssel járó játékokat
  • olvassunk fel nekik, beszélgessünk velük, nézzünk együtt filmet
  • jelöljünk ki nekik külön evőeszközt, tányért és poharat, amiket csak ő használ
  • rendszeresen fertőtlenítsünk
  • igyekezzünk megtartani a távolságot
  • Ingyenes utazás Kajla útlevéllel az őszi szünetben is

    Az őszi szünet remek alkalom a családi kirándulások szervezésére, ezért október 23. és november 1. között minden gyermek, aki a jegyvásárlás során felmutatja pecsétgyűjtő Kajla-útlevelét és diákigazolványát, díjmentesen utazhat a MÁV-START, a Volánbusz és a GYSEV belföldi járatain.

    Az őszi szünet alatt Kajla útlevéllel és diákigazolvánnyal minden gyerek ingyen utazhat a vonaton, Fotó: mávcsoport.hu

    „Kevesebbet látogatjuk a nagymamát”

    – A gyerekeim nagyobbak már. 12, 14 és 18 évesek, így ők már önállóbbak, a szünet alatt el lesznek otthon hármasban. Az idősekre szeretteinkre mi is igyekszünk vigyázni, a járvány miatt kevesebbet látogatjuk a nagymamát, mint máskor – magyarázta a 45 éves Eszter.

    Eszter: Az idős szeretteinkre mi is igyekszünk vigyázni, Fotó. Metropol/Keresztesi Balázs

    „Jobban figyelünk a védekezésre”

    Judit is jobban odafigyel a védekezésre. – Nekem nagyon picike unokám van, neki még nincs olyan, hogy szünet – kezdte a 65 éves nagymama, akinek szoros a kapcsolata a kicsivel. – Mi eddig is gyakran találkoztunk, ezután is fogunk. Természetesen mi is jobban figyelünk a védekezésre. Nem vagyunk maszkban, de gyakrabban tisztítjuk a kezünket.

    Judit: Nekem nagyon picike unokám van, Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs

     





    Top hírek







    Hírlevél-feliratkozás