Hiába esnek le a vírus tüskéi... Magyarok jöttek rá a koronavírus titkaira!





A világon elsőként magyar orvosoknak sikerült megvizsgálniuk egy élő és fertőzőképes új típusú koronavírust. A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja, Dr. Kellermayer Miklós, a kutatócsoport vezetője mesélt bővebben a felfedezésről a Metropolnak.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2020.10.12.
siker koronavírus magyar kutatók

Öngyógyító és rendkívül trükkös

A vizsgálat különlegessége, hogy a világon eddig csak olyan koronavírusokat tanulmányoztak, amelyek kémiai kezelés vagy fagyasztás miatt már nem voltak aktívak. A magyar kutatócsapat azonban az első, amelynek tagjai, élőnek tekinthető, fertőzőképes vírust vizsgáltak. Kiderült, hogy a vírus igen strapabíró, öngyógyító és rugalmas. Nehéz benne kárt tenni és hőhatásnak is ellenáll.

A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja, Dr. Kellermayer Miklós fotó: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem

Különlegességek, amiket megtudtunk a koronavírusról

- Öngyógyító: A vírusnak gömb formája van, amit ha akár százszor is megszúrnak egy különleges tűvel, akkor sem roncsolódik. – Úgy kell elképzelni, mint egy gumilabdát, amit ha annyira összenyomunk, hogy a két szemben lévő fala összeér, akkor is visszaáll a korábbi gömb formára. Ezzel a koronavírus az egyik legrugalmasabb biológiai organizmus amit ismerünk és valaha láttunk – magyarázta a Metropolnak Dr. Kellermayer Miklós.

- Körülbelül 60 tüskéje van: Az inaktív vírusokon eddig jóval kevesebb, harminc-negyven fehérjetüskét számoltak meg a kutatók. – Összehasonlításképp, az influenzavíruson körülbelül 350 ilyen fehérjetüske található. Mint tudjuk, az is nagyon gyorsan fertőz, de a koronavírus tüskéi rendkívül mozgékonyak, feltehetően ezért terjedhet ugyanolyan gyorsan, mint az influenza.

- Nehéz rajta sérülést okozni:

A magyar kutatók 10 percen át 90 Celsius fokos hőmérsékletnek tették ki a vírust, ennek ellenére nem tudtak benne jelentős kárt okozni. – Hő hatására a koronavírus fehérjetüskéi lepotyognak, de a szerkezete sértetlen maradt. Ez magyarázatot adhat arra is, miért maradt fertőzőképes a meleg éghajlatú országokban, vagy a nyári időjárás ellenére is.

Ijesztőnek tűnhet, de nem kell félni

Dr. Kellermayer Miklós lapunkat megnyugtatta, hogy bár elsőre ijesztőnek tűnhet a koronavírus tulajdonságainak bővebb ismerete, nem kell tőle jobban félni, mint eddig. – Az aktív víruson végzett vizsgálati eredmények ijesztőnek tűnhetnek, de ezzel is egyre közelebb vagyunk ahhoz, hogy végleg megfejtsük a vírust. Ha pedig teljesen kiismertük le is győzhetjük. Számunkra is vannak még megválaszolásra váró kérdések, de amit biztosan tudunk és a mostani kutatás is alátámasztja, hogy a maszkhasználat a kézmosás és a távolságtartás egyelőre a legjobb és leghatékonyabb fegyverek. Hiszen, ahogy az influenza, úgy a koronavírus is cseppfertőzéssel terjed. Tehát a köhögéssel vagy tüsszentéssel kibocsátott aeroszol cseppekben vírusok milliói juthatnak át másokra, ha nem használunk maszkot és nem tartjuk be a megfelelő távolságot.

A tüskék mozgékonysága miatt fertőzhet gyorsan

A professzor a Metropolnak kifejtette, miként lehet elképzelni a koronavírust. – A koronavírus a hajszálnál jóval kisebb, körülbelül ezer darabot kellene egymás mellé tennünk ahhoz, hogy átérje egyetlen hajszálunkat. A vírus felületén átlagban 60 apró fehérjetüske van, amiket úgy kell elképzelni, mintha kezek lennének, amivel tapogat, a markában pedig különböző kulcsok vannak. Az emberi sejteket támadják, amiket pedig apró várakként lehete leírni. Ezeken a várfalakon próbál meg bejutni a vírus, a falat a tüskékkel tapogatja és mivel nagyon gyors, hamar megtalálja a várfalakon lévő titkos ajtókat, amin keresztül bejut a sejtbe.

Rájöhetnek hogy lehet megsebezni a vírust

A magyar tudósok által tett felfedezés nagyon hasznos lesz abban, hogy rájöjjenek, hogyan lehet megsebezni, inaktiválni a vírust. – Egyelőre tényleg a leghatékonyabb módszer a maszk, a távolságtartás és a kézmosás. De az eredmények segítségével a hőhatáson túl más eszközöket – mint például tisztító és fertőtlenítőszerek – is meg tudunk vizsgálni, hogy hogyan hatnak a vírusra.

Világviszonylatban is nagy felfedezés

Mivel a világon elsőként sikerült élő koronavírust közvetlenül vizsgálnia a magyar kutatóknak, igen nagy az érdeklődés a kísérletük iránt. – Bevallom valóban szokatlanul nagy az érdeklődés, sokan megkeresnek minket és megkérdezik az eljárás pontos menetét. Kitüntett figyelem övezi a kutatást, ami jó érzés. Sokan a twitteren is hivatkozzák, rengeteg helyen szembe jött velem az elmúlt néhány napban, ráirányította a kutatásra a rivaldafényt az elsőség. Bízom abban, hogy a teljesítményünk hamarosan megjelenik rangos tudományos folyóiratban, így megkapva a méltó elismerést is.





Ezeket olvastad már?
„Valami megszállta” – Őrült módon próbálta eltünteti áldozatát a férfi

„Valami megszállta” – Őrült módon próbálta eltünteti áldozatát a férfi

Most jött: szörnyű tragédia történt a Gyáli úton

Most jött: szörnyű tragédia történt a Gyáli úton

49-szer mártotta bele a kést a férfi 10 közös gyermekük édesanyjába

49-szer mártotta bele a kést a férfi 10 közös gyermekük édesanyjába

Szörnyekre panaszkodott a 3 éves kislány, sokkoló felfedezést tettek a szülei – Videó

Szörnyekre panaszkodott a 3 éves kislány, sokkoló felfedezést tettek a szülei – Videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás