RETRO RÁDIÓ

Hiába várta haza szerelmét a kővé dermedt menyasszony





Számos legenda született egy titokzatos nőt ábrázoló szoborról, ami az egyik budapesti, Thököly úti régi villa erkélyéről néz le az utcára. Vajon kire várhat, mit figyelhet? Tényleg egy fiatal özvegyasszonynak állít emléket, aki hiába várta haza a háborúból a szerelmét?



Megosztás
Szerző: Hunyadi Áron
Létrehozva: 2020.09.22.
XIV. kerület XIV. kerület Titkos Budapest történelem

„A világháború kitörésekor ifjú asszony búcsúzott ifjú férjétől és erről az erkélyről nézett a távozó után. Ezen az erkélyen várta évekig férjét, a postát, amely levelet hoz tőle. Halálos hír érkezett s az erkélyen ölte meg a fiatal asszonyt” – írta az Új Idők című lap 1941-ben a Thököly úti villában található titokzatos női alakról.

Több legenda is kering róla

A legendának többféle változata is létezik. Az egyik szerint a titokzatos nő halálát nem férje halálhíre, hanem az első világháború után tomboló spanyolnátha okozta.

A történet vége viszont szinte mindenütt hasonló: a „kőmenyasszony” az erkélyen halt meg (itt is búcsúzott frontra vonuló szerelmétől), de férje később visszatért az orosz hadifogságból. A gyászoló férj ezután szobrot készíttetettet halott kedveséről, az erkélyt pedig befalaztatta, hogy senki se zavarja többé az asszonyt.

A történet szép és feltehetően azért terjedhetett el szélesebb körben, mert az első és a második világháború után is rengeteg nő várta haza hiába szerelmét. Az igazság azonban sokkal prózaibb.

Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs

Dúsgazdag gyáros építette a villát

Az épület 1912-ben épült, Ybl Lajos (Ybl Miklós unokaöccse) tervei alapján egy dúsgazdag varrógépgyáros, Pápai Manó megrendelésére. A legendából annyi mindenképp igaz, hogy a milliomos üzletember lányának, Irénnek és annak férjének szánta a villát.

A titokzatos szobor keletkezéséről 1958-ban a villa tervezőjének fia, Ybl Ervin művészettörténész árulta el az igazságot, aki korábban a párizsi Sorbonne-on tanult.

Mi az igazság?

„Egy alkalommal Bourges-ban jártam: ott láttam Jacques Coeurnak, VII. Károly francia király dúsgazdag pénzügyminiszterének XV. századi nagyszerű, kései gót palotáját, melynek bejárata mellett jobbra és balra egy-egy kőből faragott, kitekintő férfi és nő figyeli, ki akar a kapun belépni. Hazatérve, elhoztam e palota képét, s megmutatva atyámnak; ez az eszme annyira megtetszett neki, hogy a Pápai-villa számára is faragtatott ilyen figyelő női alakot.” – számolt be a részletekről az Esti Hírlapnak.

Fotó: AFP

Itt találja a titokzatos szobrot

Az erkélyen várakozó nő szobrát a Thököly út 61. szám alatt találjuk, nem messze a Thököly út és a Stefánia út sarkától. Nyáron az előtte álló fától szinte alig látszódig a szobor, így érdemesebb ősszel arra sétálnunk.

Fotó: google maps

Tudta?

  • a szobor Ligeti Miklós alkotása, aki dolgozott a Gresham-palota és a Parlament homlokzatán is, de az ő műve a Vajdahunyadvárban lévő Anonymus szobor is
  • a szobor nem egy erkélyen, mindössze egy annak tűnő kiugró falrészen van, a női alakot pedig csak deréktól fölfelé alkották meg
  • a szoborról 1912-ben írt először Az Est című lap, ami „erkélydísznek” és „házi cifraságnak” nevezi a kőből készült „halott kisasszonyt”, amelyet „kellemetlennek és csúfnak” ítél. A legenda tehát akkor még nem létezett
  • a neves író és költő, Füst Milán szerint a feleség reggelente munkába igyekvő férjének integetett az erkélyről
  • egy másik legenda szerint a ház egy gazdag gyárosé volt, akinek a lánya beleszeretett egy munkásba, akit az apa külföldre küldött, hogy megszabaduljon tőle. A lány itt is hiába várta az erkélyen szerelmét, majd belehalt a bánatba. Végül az apja készítette a szobrot.
  • a hatvanas években a mellszobrot kőporral vonták be, így vonásai már nem annyira élesek
  • a szoborról A Thököly úton címmel dal is született




  • Ezeket olvastad már?
    Volt, nincs: eltüntettek pár kínos képet Magyar Péterről

    Volt, nincs: eltüntettek pár kínos képet Magyar Péterről

    Sokkoló tanulmány: mérgező anyagokkal van tele az eper és sok más gyümölcs és zöldség

    Sokkoló tanulmány: mérgező anyagokkal van tele az eper és sok más gyümölcs és zöldség

    Megdőlhet a balatoni pontyrekord: 25 ország horgászai veszik be a Balatont

    Megdőlhet a balatoni pontyrekord: 25 ország horgászai veszik be a Balatont

    „Ez annyira kicsinyes” – Teljesen kiakadt egy nő azon, amit a férfi tett vele a randin

    „Ez annyira kicsinyes” – Teljesen kiakadt egy nő azon, amit a férfi tett vele a randin

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás