Sarolta hercegnő történelmi jelentőségű ajándéka a néhai királynőtől, amely örökre megváltoztatta a királyi családot





Nem árulunk el azzal nagy titkot, hogy II. Erzsébet rendkívüli, 70 éves uralkodása azt jelentette, hogy a néhai királynő volt a történelem legnagyobb változásait eszközölő uralkodó a királyi családban.



Megosztás
Szerző: N.T.
Létrehozva: 2024.03.25.
II. Erzsébet Sarolta hercegnő utódlás brit királyi család ajándék

Az egyik legnagyobb – és legszívhezszólóbb – változás, amelyet a trónon töltött utolsó éveiben eszközölt, egy olyan történelmi lépés volt, amely örökre megváltoztatta a brit királyi családot, sőt, egyik dédunokáját, Sarolta hercegnőt még közvetlenül is érintette. A walesi hercegi pár mindhárom gyermeke sok örömet szerzett neki, és ezzel a jelentős változással szerette volna megóvni Saroltát a királyi státusz igazságtalan változásától, amely a néhai királynő lányát, Anna brit királyi hercegnőt is mélyen érintette.

Sarolta hercegnő
II. Erzsébet gondoskodott róla, hogy dédunokájának ne kelljen a lánya sorsára jutnia Fotó: AFP

II. Erzsébet a mindent megváltoztató gesztust több mint 10 évvel ezelőtt tette, mivel akkoriban a férfiak még mindig elsőbbséget élveztek az öröklési sorban. Amikor Anna brit királyi hercegnő második gyermekeként megszületett, a rangsorban éppen az idősebb testvér, Károly király mögött állt. Az akkori törvények szerint azonban Anna a testvérei, András és Eduárd herceg születésekor hátrébb került az öröklési sorban, mivel a fiúk elsőbbséget élveztek a lányokkal szemben. 

A királynő azonban 2013-ban kiadta az örökösödési törvényt, amely frissítette az elavult királyi törvényeket, ami azt jelentette, hogy a gyermekek nemtől függetlenül egyenlő jogokkal rendelkeznek a trónra. Ez pedig napra pontosan majdnem kilenc évvel ezelőtt, 2015-ben lépett hatályba.

Így tehát az új törvény értelmében az 1701-es szabályozás, miszerint a fiatalabb fiú testvér előzi a nővért, nem vonatkozik a királyi család azon tagjaira, akik 2011. október 28. után születtek. Emellett pedig megszüntették a katolikusokkal való házasodással járó kizárást is. Ennek köszönhetően pedig Sarolta hercegnő ugyan nem került előrébb a sorban, azonban megtarthatta az addig elfoglalt helyét még öccse, Lajos herceg születése után is – írja a Mirror.

Ennek megfelelően a szűkebb öröklési sorrend Károly király trónra lépése után jelenleg így néz ki: 1. Vilmos herceg, 2. György herceg, 3. Sarolta hercegnő, 4. Lajos herceg, 5. Harry herceg.

Az 1701-es örökösödési törvény értelmében testvérek között a férfiak és az ő leszármazottjaik elsőbbséget élveztek a nőkkel szemben. Ezenkívül még az is meg volt tiltva, hogy katolikus vallású ember a brit trónra lépjen, emellett mindenkit kizártak az utódlási sorból, aki katolikussal házasodott. 





 





Ezeket olvastad már?
Váratlan bejelentést tett Azahriah, Harry herceg könnyek között távozott

Váratlan bejelentést tett Azahriah, Harry herceg könnyek között távozott

Forradalmi ismerkedős módszert fejlesztett ki Jákob Zoli – Videó

Forradalmi ismerkedős módszert fejlesztett ki Jákob Zoli – Videó

Joshi Bharat nem fog bujkálni az új szerelmével

Joshi Bharat nem fog bujkálni az új szerelmével

Házasság első látásra: ezért nem sajnálják az elhagyott csupa szív Gerit az olvasóink

Házasság első látásra: ezért nem sajnálják az elhagyott csupa szív Gerit az olvasóink

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás