Újabb csoda: most a Hollywoodban sikeres magyar tinilány édesanyját díjazták





Las Vegasban nyert díjat Balla Riana Emma édesanyja, Daragó Laura, a RIANÁS című kisjátékfilm rendezője. A rangos Vegas Movie Awards versenyén a Legjobb Női Filmkészítőnek és a Legjobb Elsőfilmes Rendezőnek választották a borsodi édesanyát.



Megosztás
Szerző: K.D.R.
Létrehozva: 2023.04.16.
Módosítva: 2023.04.16.
Balla Riana Emma Filmkészítés siker kisfilm színésznő

Balla Riana Emma és édesanyja, Daragó Laura neve már nem ismeretlen ország-világ előtt, nemzetközi szinten pedig egyre többen ismerik meg a tehetséges filmes családot. Bár Riana Emma még csak 11 éves, már most nagyobb sikereket tudhat magáénak, mint sok felnőtt színész. A miskolci kislány gyerekszínészként hódította meg Hollywoodot: jelenleg 32 nemzetközi díja van, melyeket főleg női főszerepért, filmkészítésért és forgatókönyvírásért kapott a csodalány. 

Riana Emma nemcsak szerepel filmekben, de írja is őket – Fotó: Riana Emma Balla MANAGEMENT

Elhozták Borsodba Hollywoodot

Riana Emmáék legújabb kisjátékfilmje a RIANÁS, angolul a RIFT nevet kapta. Mindez érdekes összefüggésbe hozható a színészlány nevével is, ami nem véletlen. 

Riana neve magyar eredetű, a RIANÁS szóból ered, ami jéghasadást jelent. A film címe is erre utal, hiszen a történet egy mentális betegséget dolgoz fel. Ezzel a szóval találkozhatunk például Jókai-regényben is, tehát nem külföldi eredetű 

– árulta el a megdöbbentő összefüggést Emma édesanyja a filmcímről és kislánya nevéről. Hozzátette, hogy a mentális betegségek feldolgozása még mindig tabutémának számít, és nagyon ritka, hogy ilyen témában filmeket készítsenek, pláne gyermekszereplővel. A film alapötlete egyébként Riana fejéből pattant ki egyetlen este alatt, és a történet részleteit is ő találta ki, majd vetette papírra. 

„Sajnos a környezetükben van ezzel a betegséggel küzdő személy, így innen jött az ötlet, a film stílusa pedig adott volt, mert én főleg thrillerben és drámában szoktam forgatni. Az ötlet egy este alatt kipattant a fejemből és a körítés is hozzá. Leírtuk anyukámmal a forgatókönyvet, amit egy pesti operatőrnek mutattunk meg. Neki annyira tetszett, hogy egyszer csak azon kaptuk magunkat, hogy már le is jött forgatni Miskolcra” – mesélte a Metropolnak Riana, aki 11 éves létére rengeteg tapasztalatot gyűjtött már a filmiparban. 

A kislány pontosan tudta, hogy a filmnél az utómunka fogja elvinni az idő nagy részét, valamint szükségük lesz más művészek bevonására is. Így kerültek a produkcióba olyan híres magyar szinkronszínészek, mint például Bogdányi Titanilla vagy Epres Attila. A kisjátékfilm minden jelenete Magyarországon, pontosabban Borsodban forgott: a helyszínek között szerepel a Görömbölyi pincesor, a Nyéki tavak, sőt Riana Emmáék családi háza is. 

Nemzetközi siker lett a kisjátékfilm – Fotó: Balla Riana Emma Management

95 díj 4 kontinensről 

A kisfilm osztatlan sikert aratott világszerte. Nemcsak a forgatókönyvet, de a színészi játékot, a rendezést, az operatőri munkát és a filmzenét is díjazták a RIANÁS-ban. A kisjátékfilm független filmként valósult meg, alacsony költségvetésből, önerőből és amerikai, valamint norvég producerek támogatásából. Minden művész, aki segített Rianáéknak, térítésmentesen dolgozott a filmben, ami közös büszkesége lett a stábnak, hiszen a film összesen 95 díjat zsebelt be filmfesztiválokon és szemléken, amióta elkezdte versenykörútját. 

A RIANÁS 4 kontinensen már letette a névjegyét. Díjat nyertek Hollywoodban, Los Angelesben, Chicagóban, Las Vegasban, New Yorkban, Kanadában, Isztambulban, Londonban, Svédországban, Los Angelesben, legutóbb pedig Sydney-ben is. A film rendezője maga Daragó Laura, Riana édesanyja, aki 16-szorosan díjazott rendező. Legutóbb Las Vegasban választották meg a Legjobb Női Filmkészítőnek.

A RIANA / RIFT története Riana Emma fejéből pattant ki egyetlen éjszaka alatt, ma pedig 95 díjjal rendelkezik – Fotó: Balla Emma Riana Management

Minél több forgatókönyvet szeretne írni

Ha az ember ilyen fiatalon sikeres lesz, könnyen felmerül a kérdés, hogy ha elért a csúcsra: „de mi lesz ezután?”. Balla Riana Emmát ez azonban nem fenyegeti, hiszen folyamatosan új ötletei vannak, és ritka elszántsággal küzd az álmaiért. A Metropolnak Riana elmondta: rengeteg új történet van még a fejében, ami filmvászonért kiált.

„Szeretnék még új filmeket írni. Mostantól profi forgatókönyvíró és filmtervezővel dolgozhatok, ugyanis az egyik egyedülálló filmtervező program, a CINPROCAST csapata mellém állt, és támogat abban, hogy mostantól profi programmal dolgozhassak. Valamint persze szeretnék minél több filmben forgatni, hiszen gyerekszínész vagyok” – mesélt terveiről Riana Emma. 

A RIANÁS című kisjátékfilm körülbelül másfél év múlva lesz elérhető a nagyközönség számára, addig ugyanis filmfesztiválokon méretteti meg magát. Így tehát nem kizárt, hogy mire megnézhetjük, már az egyik leghíresebb magyar produkció lesz a nemzetközi filmes köztudatban. 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás